Plaza Magazine

»Det saknades riktning och jag kom som en frisk fläkt. «

-

cessoarern­a. Han var sedan en kort tid på det Schweizisk­a lädergodsf­öretaget Bally och gick sedan tillbaka till Céline under Phoebe Philo ledning.

– När de först bad mig att återvända till Céline sa jag nej. Men då träffade jag Phoebe. Hon vet vad hon vill och skapar allt med mycket kärlek och hjärta. När du arbetar med en så stark och begåvad person så förväntar du dig att bli framgångsr­ik. Det tänkte inte jag. Jag ville göra Phoebe lycklig.

Hur ser du på dig själv som kreativ direktör över ett modehus när du jobbat i bakgrunden i så många år?

–Eftersom jag har arbetat som designer i bakgrunden under så många år så har jag ingen och inget att vara rädd för. Jag vill verkligen vara fokuserad och koncentrer­ad på vad jag tror är den rätta vägen för Mulberry att gå, och att försöka utveckla hela processen och designen efter min vision med alla erfarenhet­er jag har samlat på mig under åren.

Var det en utmaning att ta över som kreativ direktör med tanke på att Mulberry inte hade haft någon ledning i två års tid?

–Nej det tycker jag inte. Min vision och min ledning är väldigt annorlunda jämfört med de andra som har basat över modehuset tidigare. Det var kul för mig att komma in eftersom det inte har funnits någon konkret riktning på länge och jag blev som en frisk fläkt.

Vilken var den största utmaningen?

–Att göra Mulberry till ett mer internatio­nellt, trendigt och coolt varumärke.

Mulberrys fabrik är belägen i Somerset i sydvästra England. Fabriken är omgiven av jordbruksm­ark och här tillverkar Mulberry sina lädervaror. Det varumärket är mest kända för. Företaget som grundades år 1971 av Roger Saul - en hippeentre­prenör som började tillverka läderbälte­n vid sitt köksbord. Roger skapade också rejäla axelväskor i en modell som användes tra- ditionellt för jakt och fiske. 2004 lämnade Roger Mulberry och företaget anställde den unga designern Nicholas Knightly som introducer­ade den ikoniska Mulberry-väskan Bayswater – som fortfarand­e är märkets mest sålda väska. 2010 designade Mulberrys Emma Hill-väskan Alexa som var inspirerad av ett foto av den brittiska modeikonen Alexa Chung och nu 2016 lanserade Johnny Coca den nya väskan Maple.

– Oh, the Maple! säger Johnny när jag frågade om den nya väskan och fortsätter: "Om man är en person som till exempel reser mycket eller jobbar med mode så har man alltid så mycket saker med sig. Man ska få plats med dator, tidningar och dokument i väskan. Jag gillar att skapa något som både är strukturel­lt och funktionel­lt. Du har alla dessa fack och både långa och korta läderband. De korta för en mer sofistiker­ad och elegant look och de långa är till för bekvämligh­et." Väskan Maple är en väldigt praktisk väska i vardagen och det är något som jag verkligen jobbar på – att se en produkt och förstå alla dess problem för att sedan göra den bättre. Jag designar väskor som du kan bära varje dag. Och jag kommer se till att designen är stark och olik andra väskor.

Ja, du designade även en uppdaterad version av Bayswater. –Ja, Bayswater är ju en ikonisk väska för Mulberry och jag försöker verkligen att respektera Mulberrys arv och det ikoniska i produkten, men jag vill samtidigt skapa något som är mer hållbart. Men vi kommer alltid att behålla produkten i helhet och vi har satt samma pris på den uppdaterad­e väskan som originalet för det ska ju inte bli någon tävling om vilken väska som säljer bäst. Väskorna ska ha samma funktion, vi ger bara en annan kund med en annan stil en väska som de kan definiera sig med. Det var därför jag uppdaterad­e Bayswatern, för att skapa något mer aktuellt, trendigt och sofistiker­at. π

 ??  ??
 ??  ?? Johnny Coca under visningen av SS17- kollektion­en.
Johnny Coca under visningen av SS17- kollektion­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden