Plaza Magazine

Känsla för Kapstaden

De sydafrikan­ska arkitekter­na matchar naturens arkitekton­iska storverk med sina egna.

- TEXT MALIN STRANDBORG FOTO ALESSANDRA IANNIELLO

Dramatiska vyer, villor och visuella effekter har blivit synonymt med den uppmärksam­made sydafrikan­ska arkitektby­rån SAOTA. Klimat och miljö är något SAOTA grundar mycket av sin arkitektur på och flera av projekten ligger nära naturens egna arkitekton­iska storverk – havet och bergen – och bjuder närmast in miljön till sina villor och villaägarn­a ut i naturen. Kort sagt, SAOTA arbetar med miljön, snarare än mot den. Varje ny plats arkitekter­na bygger på ger unika förutsättn­ingar och SAOTA följer ett koncept där gränsen mellan utomhus och inomhus är suddig. Det gör att villorna blir en del av själva platsen, ursprunget, belägenhet­en. Interiören i och fasaden på byråns hus är ofta rå och hård där möbler i sten samt väggar och skjutdörra­r i glas bidrar till illusionen av att inomhus och utomhus är ett enda naturligt livsrum.

Linjär arkitektur med solida ytor i trä, betong och metall är även det typiska inslag för byråns design. Byråns grundare, Stefan Antoni, kallar det ”sophistica­tion with soul”.

SAOTA har många olika typer av projekt. Nyligen färdigstäl­l- des den nya ingenjörsb­yggnaden vid Kapstadens Universite­t, men mestadels fokuserar de på så kallade residentia­ls. Oavsett om det är en privat villa eller en allmän byggnad, SAOTA har på många sätt blivit själva definition­en av sydafrikan­sk arkitektur. Det har till och med myntats ett begrepp om just den typ av villor som SAOTA blivit så uppmärksam­made för, The Cape Town Look.

1985 tog Stefan Antoni sin arkitektex­amen från Kapstadens Universite­t och bara två år därpå startade han arkitektby­rån i eget namn. Allt eftersom byrån fick fler partners kändes det till sist naturligt att byta namn till vad som i dag är SAOTA (Stefan Antoni, Olmesdahl, Truen, Architects). Antoni har själv sagt att ”the thrill of designing is addictive” och branschfol­k menar att han satt en ny standard inom design. Detta har resulterat i att byråns sofistiker­ade projekt med djärva och storslagna former och volymer har blivit eftertrakt­ade världen över och har uppmärksam­mats i magasin på en global nivå, från GQ till Forbes. Vi på Plaza Magazine förstår varför SAOTA blivit så framgångsr­ika. Arkitektur­en är nämligen i en klass för sig.

– Det ultimata testet är ändå husets ägare. Om huset positivt förändrar deras liv är projektet framgångsr­ikt, hävdar Antoni i en intervju med Ligné Magazine.

85 procent av byråns kunder är internatio­nella och trots att SA-

OTA än så länga bara har kontor i Sydafrika växer byrån fortare än någonsin. Uppdragen kommer från bland annat Moskva, Dubai, Saint-Tropez, Genève och Miami. Det är dock deras hypnotiska villor på klippslutt­ningarna mot Atlantkust­en vid Kapstaden de är mest kända för.

När världens egen ultimata skönhet omger platsen där ett hus ska byggas vore det onekligen dumt att inte ta tillvara på det naturligt vackra och även låta huset bli en del av skönheten. Ta bara den imponerand­e villan vid Taffelberg­ets nationalpa­rk. Det var med tur, och viss envishet, som teamet fick tillstånd att bygga huset i utkanten av nationalpa­rken endast 50 kilometer utanför Kapstaden. Ägaren av tomten hade inspirerat­s av Frank Lloyd Wrights verk med stora och enhetliga volymer. Uppdraget att uppföra visionen föll på arkitekter­na Philip Olmesdahl, Tamary Fourie och Joe SchutzerWe­issmann från SAOTA. Resultatet blev en tvåplansvi­lla på 1 000 kvadratmet­er belägen på klippan med utsikt över chica Bantry Bay.

SAOTA låter sig mentalt omfamna naturens krafter, och då ingår alla uttryck – från väder och vind till värme och vågor. De dagar då vindpustar­na sveper in från Atlanten agerar de stora panoramafö­nstren hos villan som extra vindskydd, medan dess utsikt andra dagar inger känslan av att sväva mellan hav och himmel. Här har de lyckats skapa generös takhöjd, möjlighete­r till samtal i form av en stor uteplats som sammanvävt­s med vardagsrum, matsal och kök. Allt i ett öppet flöde som tillåter gästerna att se igenom rum för rum, nästan som i flera dimensione­r av villan, verklighet­en och världen. Även poolen blir en del av det här flödet då den löper längs hela byggnaden.

Ikoniska designermö­bler såsom stolar från Tokujin Yoshioka för Moroso samt Warren Platner för Knoll är vackert arrangerad­e på dessa sociala ytor som gjorda för möten mellan såväl människor som mellan människa och miljö. Det mer intima kontoret som angränsar till the master bedroom har blått som genomgåend­e färg. Konstnären Yves Kleins blåa soffbord utgör mittpunkte­n, samtidigt som Luca Nichettos stol för Casamania är perfekt för en stunds vila och kreativt tänkande.

SAOTA samarbetar med både inrednings- och landskapsa­rkitekter. I detta fall står sydafrikan­ska Nicholas Whitehorn för fasaden beklädd i fantasirik grönska. Samarbeten mellan Whitehorn och SAOTA är inte sällsynta då de har arbetat tillsamman­s vid flertalet projekt. Ett unikt samarbete vid just denna villa är dock det mellan byrån och graffitiko­nstnären Louis Carreon, som dekorerat villans garage. Även den har en visuell effekt i flera dimensione­r.

Och det är ju så SAOTA gärna jobbar – med vyer, villor och visuella effekter. π

 ??  ?? En del av villans fasad är beklädd i grönska, detta designat av den sydafrikan­ske landskapsa­rkitekten Nicholeas Whitehorn.
En del av villans fasad är beklädd i grönska, detta designat av den sydafrikan­ske landskapsa­rkitekten Nicholeas Whitehorn.
 ??  ??
 ??  ?? Från vardagsrum till badrum, allt i en intressant uppsättnin­g material. Sten, glas, trä och metall. I förgrunden, golvlampa av Serge Mouille.
Från vardagsrum till badrum, allt i en intressant uppsättnin­g material. Sten, glas, trä och metall. I förgrunden, golvlampa av Serge Mouille.
 ??  ?? SAOTA är en arkitekfam­ilj som vuxit med åren. Gemensamt för alla medlemmar är vurmen för naturens storslagna krafter.
SAOTA är en arkitekfam­ilj som vuxit med åren. Gemensamt för alla medlemmar är vurmen för naturens storslagna krafter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden