Plaza Magazine

Margot Robbie om mode, karriär och tuffa roller.

Margot Robbie må vara en av Hollywoods charmigast­e aktriser, men hon dras till de tuffaste av roller. Såsom Harley Quinn i Suicide Squad, och den kommande biopicen om Tonya Harding.

- AV GUNNAR REHLIN

Margot Robbie är en av de charmigast­e aktriser jag har träffat. Hon har ett leende och en jordnära stil som gör att det känns som om hon kommer att klara av all den hype och den press som hennes stigande berömmelse kommer att föra med sig. Hennes Tarzan-motspelare Alexander Skarsgård berättade att ”när vi hade några dagar ledigt gav hon sig ut och klättrade i berg eller drog till Berlin och bodde på youth hostels, inget bortskämt lyxliv för henne”. Jag möter henne i New York.

Du var på omslaget av sommarnumr­et av Vanity Fair med rubriken ”The summer of Margot Robbie.” Kommentar?

– När jag hörde att både Tarzan och Suicide Squad skulle släppas tätt inpå varandra, tänkte jag att alla skulle vara dödströtta på mig i slutet av sommaren. ”Ok, nu har vi fått nog av henne”, och sen skulle jag kunna försvinna för ett bra tag.

Både Jane i Tarzan och Harley Quinn i Suicide Squad är tuffa tjejer. Dras du till sådana roller?

– Absolut. Jag gillar verkligen fysiska och tuffa roller. Inför Suicide Squad tränade jag i ett halvår – gymnastik, boxning, jiujitsu, jag var på skjutbanan varannan dag. Så när inspelning­en började var jag stark nog att klara av sådant som jag inte skulle ha fixat ett halvår tidigare. Fast jag tycker också om att göra karaktärer som har fel i och brister. I min nästa film, som handlar om A A Milne, som skrev Nalle Puh, spelar jag en person som inte är någon bad ass, men som har oerhört många brister.

Tvekade du inför att göra en superhjält­efilm?

– Hade det varit någon annan än David Ayer som skulle regissera, så hade jag tänkt mig för innan jag tog en superhjält­eroll. Det finns ju fullt av dem nu. Men när jag hörde att vi skulle göra en serietidni­ngsfilm och att David Ayer skulle skriva och regissera den, förstod jag att det skulle bli speciellt. Han gör det verkligt och mörkt, samtidigt som serietidni­ngsvärlden är så färggrann och overklig. Det skulle bli coolt. Och Harley är knäpp, en total psykopat. Men jag tror inte att hon själv förstår att hon är galen. Det var det som var så fascineran­de för mig, både som skådespele­rska och människa, att tackla någon som är totalt knäpp.

Vad gillar du annars för roller?

– Gärna sådant som ligger långt ifrån mig själv. Ju mindre lika mig de är, desto roligare och lättare är det att spela dom. Jag har spelat fiktiva karaktärer, jag har spelat personer ur verklighet­en. Som tur är, har jag ännu inte blivit tillfrågad om att spela sådana roller som andra har gjort tidigare. Det skulle vara svårt, jag skulle bara tycka att de hade gjort det så mycket bättre än vad jag skulle kunna göra.

Du kommer från Australien. Är du bra på att surfa?

– Nja. Bor man i Australien så går det inte att undvika att surfa. Men det är svårt för mig att göra det nu. Det skulle försäkring­sbolagen inte gilla inför en inspelning. Det är lätt att skada sig. Och att tala om surfing och Australien är att tala om de klichéer jag gärna undviker, som när folk undrar över kängurur och ormar, och visst, de finns, men det betyder inte att de finns överallt.

Vilket ögonblick har förändrat ditt liv mest?

– Jag kommer inte på något så där jätteomväl­vande, men det har ju funnits ögonblick, som till exempel när min systerson föddes. Jag hade dittills inte trott att det fanns så mycket plats i mitt hjärta för att älska någon. Och jag inser ju, att den dag jag får egna barn kommer min karriär att komma i andra hand. Just nu så kan jag inte komma på någonting som skulle komma före mitt jobb, men jag antar att om jag får barn så kommer allt det här inte att betyda någonting. Inte för att jag har några planer på att försöka få barn snart; jag älskar att arbeta.

Du delar lägenhet i London med din pojkvän och två andra personer. Men ni lär ha bott sju personer där ett tag?

– Ja, det bara blev så, och efter ett tag insåg vi att det var lite väl mycket för en fyrarummar­e. Men det var otroligt roliga år, och det hände mycket, som till exempel när någon dränkte mitt pass i vodka och sedan försökte torka det i mikron. π

 ??  ?? Margot Robbie i kommande Terminal.
Margot Robbie i kommande Terminal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden