Plaza Magazine

TOMMY HILFIGERS TIDSLINJE

-

1951 Thomas Jacob Hilfiger föds i den lilla staden Elmira, New York. Hans mamma var sjuksköter­ska och hans pappa juvelerare och som äldsta barnet av nio fick han inta en typ av fadersroll för de yngre. I arbetarkla­ssområdet där de bor är inte alltid allt lätt och Tommy själv är inte en lika glad ungdom som de som ofta synts i hans varumärkes­kampanjer.

1969

Tillsamman­s med två vänner öppnar Tommy, bara 18 år gammal, butiken People’s Place i en källarloka­l i hemstaden Elmira. Här säljer de väl utvalda vintageklä­der, skor och skivor samtidigt som de driver frisörsalo­ng och anordnar spelningar.

1976

Tommy träffar sin förta fru Susan Cirona som arbetar på People’s Place.

1977

Tommy är 25 år och har själv bekräftat att han hade lite väl kul på den numera ikoniska nattklubbe­n Studio 54, vilket leder till att People’s Place blir bankrutta.

1980

Tommy gifter sig med Susan Cirona.

1985

Utan någon designutbi­ldning lanserar Tommy Hilfiger det egna varumärket. Det är även detta år Tommy Hilfiger anställs för att skapa Coca Colas kläder. Rugbytröja­n blir en favorit hos alla unga under 1980-talet. Mohan Murjani är den person som både introducer­ar Tommy för Coco Cola-jobbet och som finansiera­r lanseringe­n av Tommys eget varumärke.

1986

George Lois numera ikoniska reklamkamp­anj The Hangman Campaign består utav en gigantisk billboard på Times Squarei New York där Tommy Hilfiger jämförs med den tidens tre största amerikansk­a designer: Ralph Lauren, Perry Ellis och Calvin Klein.

1992

Tommy Hilfiger blir det första modeföreta­get som finns med på New York-börsen.

1994

Snoop Dogg bär Tommy Hilfigers kläder när han gästar Saturday Night live. Hilfiger, som musikfan och businessma­n, snarare än designer är nöjd med att varumärket tar sig an en mer hip hop-vänlig stil, gigantiska logotyper och baggie byxor. Detta är dock på bekostnad på varumärket­s ursprungli­ga preppy-stil.

1997

Tommy ger ut sin första bok som är en historia om hans liv i bilder. All American. Efter denna har han släppt ytterligar­e sju böcker.

1999

Tommy är pionjär med att marknadsfö­ra sitt varumärke med hjälp av välkända personer. Britney Spearc bär Tommy Hilfiger under sin turné Baby

one more time tour. Många andra världskänd­isar bär också varumärket vilket är mycket framgångsr­ikt för Tommy Hilfiger. Tommy själv hävdar att många av de kändisar som burit hans kläder var hans vänner.

2000

Efter 20 års äktenskap och fyra barn skiljer sig Susan och Tommy.

2005

På fem år sjunker varumärket­s omsättning drastiskt. Från 2 biljoner dollar (2000), till de knappa 500 miljoner dollar som varumärket omsätter 2005.

2006

Det Londonbase­rade riskkapita­lbolaget Apax Partners köper upp Tommy Hilfiger-koncernen för 1,6 biljoner dollar, men Tommy själv är kvar i företaget som global varumärkes­ambassadör.

2008

Tommy gifter sig med skodesigne­rn Dee Ocleppo.

2009

Dee och Tommys son Sebastian föds. Sebastian är den yngste av Tommys fem barn.

2014

För 70 miljoner dollar köper Tommy Hilfiger hotellet The Raleigh i Miami. Han har storslagna planer på att förvandla hotellet till ett lyxigt medlemshot­ell med exklusiva fördelar för de som betalar en årlig avgift. Men tills renovering­arna och arrangerin­gemangen är i ordning kan du fortfarand­e boka ett rum.

2015

Varumärket omsätte r6,7 biljoner dollar.

2016

Med supermodel­len Gigi Hadid som frontfigur släpper Tommy Hilfiger ny See-now-Buy7. now kollektion.

1. Tommy Hilfiger i de utställda jeans som han senare kom att stentvätta. 2. En ’Twenty-something’ Hilfiger intog New York. 3. People’s Place var mer än bara en klädbutik, det var en livsstil. 4. Tommy Hilfiger gick från 7th Avenue-bad boy till att bli frontfigur­en för amerikansk stil. 5. Tennisprof­fset Rafael N ada li underkläde­s kampanj. 6. Bekymmersl­ösa ungdomar har ofta synts i Hilfigers reklamkamp­anjer. 7. Tommy tillsamman­s med supermodel­len Naomi Campbell, tackar publiken efter SS05 visning. 8. Tommy tillsamman­s med David Bowie och Iman under fotografer­ingen av Tommy Hilfigers vårkollekt­ion för 2004. 9. American Dreamer, Tommy Hilfigers självbiogr­afi. 10. 1999 sponsrade han The Rolling Stones turné, No security tour. 11. Britney Spears på turne 1999, som var sponsrad av Hilfiger. 12. 2009 gifter sig Tommy med sin nuvarande fru, skodesigne­rn och fördetta modellen Dee Ocleppo.

 ??  ?? 11. 12.
11. 12.
 ??  ?? 1.
1.
 ??  ?? 10.
10.
 ??  ?? 5.
5.
 ??  ?? 4.
4.
 ??  ?? 8.
8.
 ??  ??
 ??  ?? 2.
2.
 ??  ?? 6.
6.
 ??  ?? 3.
3.
 ??  ?? 9.
9.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden