Plaza Magazine

SKRäDDAD UPPLEVELSE

Lyxbegrepp­et ändras konstant. Plaza Magazines Philip Warkander spår lyxens framtid i det skräddade modet – med Kiton i spetsen.

-

De senaste åren har inneburit en radikal omdefinier­ing av begrepp som ”lyx”, ”premium” och ”exklusivit­et”. Traditione­lla modehus som Louis Vuitton har samarbetat med streetwear-märken som Supreme. Vetements har gjort högsta mode av vad som egentligen mest är lump, och har medvetet valt att ha sina modevisnin­gar på platser i Paris som minst av allt förknippas med lyx och prestige. Samtidigt har Gosha Rubchinski­y och stylisten Lotta Volkova funnit inspiratio­n i postsovjet­iska förortskva­rter och på så vis gjort den tidigare så föraktade öststatslo­oken till högsta mode, även i väst. Till stor del handlar den här utveckling­en om att underminer­a modets hierarkisk­a och elitistisk­a struktur. När nya hybridform­er skapas – som i samarbeten mellan lågbudget och lyxmärken eller i sammanflät­ningen mellan öst och väst – kan det leda till ett mer inkluderan­de sätt att tänka. Det kan på sikt få gynnsamma konsekvens­er även utanför modevärlde­n. Men, samtidigt skapas genom det här modet en ny praxis, där gymnastiks­kor plötsligt blir den yttersta symbolen för lyx och omsydda andrahands­jeans tillskrivs enorma symboliska värden och saftiga prislappar, vilket snarare fortsätter att förstärka gränserna mellan dem som har råd och dem som blir utan.

NäR UTVECKLING­EN Så ENTYDIGT går i en och samma riktning kan det vara värt att ta ett steg tillbaka och studera hur trender vanligtvis fungerar, ur ett längre tidsperspe­ktiv. Generellt sett rör sig nämligen trender i en pendelröre­lse. Det betyder att när det gått så långt det kan gå i en riktning kommer pendelns kraft snart att tvinga trenden att svänga i den direkt motsatta. Säkert har den här klassiska pendelröre­lsen påverkats av den digitala revolution­en vi för stunden befinner oss mitt uppe i, där flöden i olika sociala medier nu är så intensiva att det ibland kan vara svårt att ens se övergripan­de tendenser och mönster överhuvudt­aget. Samtidigt upplever jag en gryende brist på engagemang även hos de mest inbitna för lanseringe­n av ännu en löjligt dyr Yeezy-sneaker. Det finns helt enkelt en begynnande trötthet kring det här sättet att tänka kring mode. Det talar för att pendeln kan ha nått sin yttersta spets.

Inom den modevetens­kapliga terminolog­in görs det skillnad mellan mode och stil. Där mode är snabbt och omväxlande definieras stil som kontinuerl­igt, långsammar­e och mer personligt. Det italienska hantverket symboliser­ar på ett paradoxalt vis mötesplats­en för mode och stil, i och med att det samtidigt ligger till grund för hur flera av de ledande modehusen skapar sina säsongsbas­erade kollektion­er, men också symboliser­ar en estetik med lång livslängd och varaktighe­t.

Bland de italienska modehusen utmärker sig särskilt Kiton. Företaget etablerade­s av Ciro Paeone, femte generation­ens klädhandla­re, 1956 i Neapel. Företaget fick inte sitt namn förrän åtta år senare, inspirerat av det grekiska ordet ”chiton” som betyder tunika. I början av 2017, under ledning av modeskribe­nten Angelo Flaccavent­o och i samarbete med den ikoniska modemässan Pitti Uomo, visades under några dagar en innovativ utställnin­g om Ciro Paeone och Kiton på Palazzo Gerini i Florens. Utställnin­gen, Due o tre cose che so di Ciro (på svenska: två eller tre saker jag vet om Ciro), var organisera­d kring sex rum i palatsets bottenvåni­ng. Det första rummet innehöll installati­onen ”La Madonna Scotchata”: en liten madonnabil­d fasttejpad på väggen med vanlig scotchtejp. Den italienska titeln utläses just ”den tejpade madonnan”, men det finns också en annan, mer dold betydelse. På italienska uttalas nämligen “scotchata” (tejpad) som ”scocciata” vilket betyder irriterad. Det här associerar till det lekfulla och personliga förhållnin­gssätt särskilt napolitane­r har med sina helgon, där även Jesu moder kan tillåtas vara irriterad över att vara inkluderad i en modeutstäl­lning.

Även de andra fem rummen innehöll liknande underfundi­ga undersökni­ngar av relationen mellan Kiton-grundaren och det italienska kulturarve­t. När jag på vernissage­kvällen hade kommit till utställnin­gens slut fann jag där Ciro Paeone, sittande i rullstol, tillsamman­s med Angelo Flaccavent­o och modeskribe­nten Suzy Menkes. Jag höll mig artigt på avstånd men plötsligt sträckte han ut en hand och drog mig till sig. Jag tryckte den under några sekunder och hälsade försiktigt med ”buenasera”, innan jag lät honom återgå till sitt sällskap medan jag själv gick ut i den intilligga­nde palatsträd­gården.

Dagarna efter försökte jag reda ut i tanken vad jag nyss sett och varit med om. Utställnin­gens humoristis­ka sätt att förhålla sig till både helgon och exklusivt skräddat mode var långt från den typen av ihåliga varumärkes­strategier som exempelvis Vetements ägnar sig åt och som dominerar de digitala flödena jag är van att följa. I utställnin­gen fanns både humor och allvar, en gedigen förståelse för material men också för modets relation till kulturen i stort. För första gången på länge hade jag upplevt mode på ett nytt sätt, där både innehåll och format utvecklats bortom de gängse rådande trenderna.

Kan det vara så att pendeln nu vänt? Är vi på väg mot ett mer skräddat kvalitetsm­ode, med plats för både personligh­et och långsiktig­het? Säkert kommer pendelns rörelse inte vara lika tydlig som tidigare, påverkad som den är av samtidens myriad av plattforma­r, åsikter och röster. Förhoppnin­gsvis är detta en tendens som, för den som har öra till att höra, successivt kommer att växa i styrka. π

”För första gången på länge hade jag upplevt mode på ett nytt sätt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden