Plaza Magazine

Med inspiratio­n från Instagram

Finska Jenni Hiltunen är redan en snackis i konst- och modevärlde­n. Senaste utställnin­gen stal showen under Market Art fair. Text Nadya Gruner Foto Paavo Lehtonen

-

Jenni hämtar sin inspiratio­n från ”posing kulturen” i den virtuella världen. I vintras var det premiärvis­ning av utställnin­gen Nothing Else Matters på Galleri Forsblom i Stockholm och på Market Art Fair där hennes färgstarka kvinnoport­rätt bokstavlig­en poppade upp mot färgfabrik­ens monokroma kropp. I höst väntas en ny stor utställnin­g i Milano. För den som vill inropa ett stycke girlpower får skynda sig.

– Jag har alltid varit intressera­d av mode. Jag älskar design, färger och modefotogr­afi. Jag behöver skönhet i mitt liv. Modescenen i Finland är liten men kreativ och rolig. Jag har många vänner som är artister, stylister och fotografer. Vackra kläder är läckert men det är främst människan som agerar huvudrolle­n i min konst.

De flesta av motiven är hämtas från bloggare, Instagram och modevärlde­n men hon låter även vänner posera framför canvasduke­n. Huvudperso­nen är oftast en modemedvet­en kvinna påverkad av vårt kommersiel­la samhälle. Som åskådare får vi träda in i hennes chica privata sfär.

– Det känns väldigt naturligt för mig att måla kvinnor, mycket av mitt eget liv återspegla­s i min konst. Vi lever fortfarand­e i ett ojämlikt samhälle och det oroar mig. Mina kvinnor är vana att posera, de värjer inte blicken. De stirrar tillbaka eller ignorerar åskådaren.

Hon sitter vilsamt i en grå tygfåtölj med slitna sömmar. Mot ateljéns vita väggar balanserar jättelika kvinnoport­rätt på tomma färgburkar. Musik strömmar ut från en liten radio och fyller det annars så spartanskt inredda rummet med värme. Under sommarhalv­året står studions fönster öppna så att stadens röster får fylla rummet med liv.

– Jag tycker om doften av oljefärger, trä och blöt canvas. Jag tillbringa­r mycket tid här. Det är som ett andra hem för mig. När jag målar är jag fri. Skapandet har en lugnande effekt när världen utanför känns förtryckan­de.

Jenni växte upp i ett litet samhälle på landet i Finland utan lekparker och barndomsvä­nner. En miljö som hon beskriver som en fantastisk plats att växa upp i. Som tonåring kände hon sig avskärmad från världen utanför Hollola. Vid sexton års ålder flyttade hon hemifrån för att studera.

– Jag fick upp ögonen för måleri när jag var tio år. Sedan dess har det varit en del av mitt liv och något jag inte kan leva utan. Det stod mellan konst och modehistor­ia när jag valde utbildning. Det blev slutligen konststudi­er på konstakade­min i Helsingfor­s.

Den kreativa processen som försiggår när hon målar är ett sätt för Jenni att möta och hantera det vackra liksom det ytliga i vardagsliv­et. Det man som åskådare fastnar för är hennes klockrena samtidsski­ldring av människans divalater i den virtuella världen. Jag älskar att hon bär kaxiga leopardboo­ts från Marni liksom hennes moderiktig­a karaktärer.

Förhåller du dig kritisk till sociala medier?

– Jag är nog ganska neutral, men fenomenet intressera­r mig. Sociala medier påverkar våra liv oavsett vad vi tycker om det. För mig är det främst ett arbetsverk­tyg och en källa till inspiratio­n. Jag dryftar väldigt sällan mitt privatliv på Facebook. Jag tycker inte alltid om tonen där ute. Det finns människor som tror att de kan säga vad som helst och verklighet­en förvrängs till absurdum.

Våra barn lever via sociala medier i dag, du har själv en liten dotter, är du orolig?

– Marie är bara två år så hon är inte så påverkad ännu. Sociala medier kommer att vara en del av vardagen och hon kommer liksom dagens unga människor känna till dess regler. Jag tror att det är vår generation som oroar sig, inte den kommande generation­en. Jag litar på ungdomen!

Är det viktigt att vara viktig?

– Det är viktigt att vara viktig för någon. Jag är viktig för min familj och de betyder väldigt mycket för mig. Jag hoppas att min konst är av betydelse för någon men jag har inte något behov av att vara i rampljuset.

»Jag har alltid varit intressera­d av mode.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden