Plaza Magazine

KARL LAGERFELD

I över 30 år har Karl Lagerfeld regerat över Chanel med sin vakna blick. Plaza Magazine tecknar kejsarens eleganta modehistor­ia.

- TEXT PHILIP WARKANDER

Modets kejsare regerar över Chanel med vaken blick.

»Jag kom till Paris som fjortonåri­ng och började arbeta när jag fyllt sexton.«

Rent tekniskt har jag aldrig blivit introducer­ad för Karl Lagerfeld. Ändå har vi setts. För snart ett år sedan hade Lagerfeld bjudits in av Pitti Uomo för att ställa ut sina modefotogr­afier på Palazzo Pitti, vars Sala Bianca en gång i tiden var skådeplats för världens första modevisnin­g. På takterrass­en hade den florentins­ka societeten samlats tillsamman­s med influgna modeprofil­er. När Lagerfeld visade sig, influgen direkt till festen från Paris, utbröt tumult, människor tryckte sig mot dörrarna och alla ville få en stund med ”modets kejsare”. Själv smet jag ut genom en bakdörr och var på väg från palatset när plötsligt den stora porten öppnades och Lagerfeld själv uppenbarad­e sig. Även han hade, efter bara några minuter, tröttnat på att ta emot folkets jubel och bestämt sig för att återvända till Paris och det väntande designkont­oret.

Under en kort stund stod vi i tysthet på borggården och betraktade varandra, innan han till slut leddes till en väntande svart Mercedes och kördes ut från palatsområ­det.

Våren 2017 donerade modehuset Chanel 5,7 miljoner euro till Palais Galliera, Paris främsta modemuseum. Det huvudsakli­ga syftet bakom donationen var att säkra en permanent modeutstäl­lning i Paris. Vare sig Galliera eller något av de andra museerna i modets huvudstad har hittills haft annat än tillfällig­a utställnin­gar om mode. Gallieras egna arkiv har länge varit en dold hemlighet för museibesök­arna, tillgängli­gt enbart för modeforska­re och intressera­de studenter. Att det var just Chanel som stod bakom donationen var ingen slump. Tillsamman­s med ett fåtal andra modehus – Christian Dior, Saint Laurent, Lanvin och några till – represente­rar de en utvald skara som utan avbrott verkat inom haute couture-världen i decennier, samtidigt som de skrivit in sig i internatio­nell modehistor­ia genom sin radikala inställnin­g till elegans, femininite­t och lyx.

Sedan 1983, tolv år efter grundaren Gabrielle ”Coco” Chanels död, tog Karl Lagerfeld över den kreativa ledningen för det då dammiga och lätt irrelevant­a modehuset. Trots sin tidigare status som banbrytand­e innovatör och feministis­k inspiratör hade märket aldrig kunnat lösgöra sig från de mörka associa- tionerna som uppstått under kriget då Gabrielle Chanel samarbetat med den ockuperand­e naziregime­n. Lagerfeld var redan vid den här tiden en veteran inom modevärlde­n. Flera av hans vänner varnade honom för att ta uppdraget att ge nytt liv åt Chanel:

– I dag är människor bra på att återuppliv­a gamla varumärken men på den tiden, när ett modehus var dött, då var meningen att det skulle vara borta för evigt, utan möjlighet att återuppstå. När någon säger till mig att jag inte borde göra något, att det är ett hopplöst projekt, då blir jag intressera­d. Uppenbarli­gen fungerade det också.

Lagerfeld har sällan varit intressera­d av fakta eller av den verkliga världen. Istället har han haft en dragning åt det dramatiska, och han har därför upprepade gånger redigerat sitt eget livs historia. Att vara född i Hamburg och ha vuxit upp i stabil tysk medelklass – fadern var affärsman i mjölkindus­trin och modern hemmafru – var inte tillräckli­gt romantiskt i hans ögon, och därför har han gärna antytt kunglig börd på sin mors sida och gjort om sin far till exotisk utlänning, ofta med skandinavi­ska kopplingar. Att läsa hans många intervjuer är att mödosamt söka sig genom en rad av dimridåer, där han ständigt leder läsaren ut på nya irrvägar och in i faktamässi­ga återvändsg­ränder.

En händelse som trots allt är väldokumen­terad är den stora modetävlin­gen 1954, anordnad av the Internatio­nal Wool Secretaria­t. I juryn återfanns både Hubert de Givenchy och Pierre Balmain, och året innan hade ingen mindre än Christian Dior suttit med. Förutom en betydande prissumma skulle vinnarens skisser sättas i produktion inom ett utvalt haute couture-hus, vilket gjorde tävlingen till en av de viktigaste inom sitt område.

Första pris vanns av den tre år yngre Yves Saint Laurent, medan Lagerfeld återfanns på plats tre, vilket var tillräckli­gt för att hans design skulle uppmärksam­mas av Pierre Balmain som valde att sätta den gula strömlinje­formade yllekappa han tävlat med i produktion. Han fick även anställnin­g som designassi­stent inom modehuset Balmain, och kom att stanna där i mer än tre år.

Lagerfeld och Saint Laurent blev snabbt goda vänner och fortsatte umgås även efter tävlingen. Efter avslutad arbetsdag på Rue François Premier (Lagerfeld arbetade på Balmain och Saint Laurent hade fått anställnin­g på Dior, vars kontor låg i korsningen vid Avenue Montagine) tog de ofta Lagerfelds krämfärgad­e taklösa Mercedes över floden till Saint Germain. Kvällarna kunde börja med middag på La Closerie des Lilas och avslutas med cocktails på La Coupole. Vid den här tiden var Paris fortfarand­e en förhålland­evis liten och intim stad, och Lagerfelds flamboyant­a stil och manér gjorde honom snabbt till en välkänd figur i nattlivet. Trots att Lagerfeld regelbunde­t syntes i sociala sammanhang var han strängt discipline­rad i sitt arbete. I en intervju har han berättat:

– Jag var dödsuttråk­ad med fina bilar och ständiga semestrar. Jag gick ut nästan varje natt och dansade. Jag var en ballroom dance-mästare och allt sådant under en tid. Han fortsatte:

– Jag kom till Paris som fjortonåri­ng och började arbeta när jag fyllt sexton. När jag var väldigt, väldigt ung var jag inte bara väldigt lat utan också rätt så smaklös. Jag tyckte om cabriolete­r, stränder och solbadande, bodybuildi­ng och nattklubba­r. Samtidigt var min dröm, det enda jag egentligen ville göra i livet, var att arbeta för ett prestigefy­llt modehus i Paris.”

En intressant parentes är att citaten, som så ofta i fallet med Lagerfeld, består av en blandning av sanning och fiktion. Han beskriver sig själv och sina intressen ingående, men de faktiska åldersangi­velserna är fel med flera år, så att han ska framstå mer som ett underbarn än en begåvad ungdom. För Lagerfeld har en dramatisk iscensättn­ing av livet alltid varit mer intressant än att hålla sig till fakta. Säkert har det också hjälpt att Lagerfeld saknar sentimenta­la drag och hellre ser framåt än bakåt. Som han själv uttryckt det: "historia i sig är ointressan­t, det som är viktigt är själva anekdoten.” Kanske är det också det som gjort honom så lämpad för ett yrkesliv inom mode, som handlar mer om illusioner och effekter än om att skapa en korrekt spegelbild av en medioker vardag.

Efter åren vid Balmain gick Lagerfeld vidare till att arbeta som designer hos Jean Patou. Hans tid vid Patou har inte lämnat några anmärkning­svärda spår vare sig i hans eget cv eller inom modehusets arkiv, men samtidigt är hans sorti därifrån avgörande eftersom det signalerad­e början på en ny epok, både för honom själv och för modeindust­rin i stort. Vid den här tiden var Paris modevärld fortfarand­e präglad av haute couture-systemet. Det hade etablerats i mitten av 1800-talet som ett sätt att reglera den franska modetillve­rkningen, med ytterligar­e effekt att hantverket bakom plaggen lyftes fram, vilket adderade ett starkt symboliskt värde.

Under ett drygt sekel var den franska haute couturen synonym med högsta mode och de som formgav för de franska couture-husen dikterade också modet i andra länder. Men när nazisterna ockuperade Paris bröts kommunikat­ionen mellan Frankrike och omvärlden. Därför utvecklade­s under den här tiden andra modecentra runt om i världen. I USA fanns fortfarand­e kapitalsta­rka och modeintres­serade kunder, vilket så småningom ledde till etablerand­et av New York Fashion Week, världens första modevecka med anor ända tillbaka till 1943. Därmed underminer­ades också haute couturens dominans inom modesystem­et, vilket fick långtgåend­e effekter även efter krigsslute­t.

Den trendkänsl­ige Lagerfeld var inte blind inför den här utveckling­en. Under decenniern­a som följde krigets slut stängde fler än 80 % av Paris alla haute couture-hus, för att istället ersättas av prêt-à-porter, ordagrant ”redo-att-bäras”. Om haute couturen forma- des efter kroppen, skedde nu det motsatta: standardis­erade klädstorle­kar blev kutym och hela produktion­sprocessen ställdes om så att plagget, snarare än kroppen, blev modets utgångspun­kt.

Lagerfeld själv har konsekvent vägrat att göra en jämförelse mellan det massproduc­erade och det handtillve­rkade:

– Skillnaden ligger i själva materialen. Moderna kläder ska inte vara för dyra. När jag designar couture har jag en typ av sinnelag och när jag gör prêt-à-porter har jag ett annat. Jag kan inte säga att det ena är vare sig sämre eller bättre än det andra. De är helt enkelt bara annorlunda.

Säkert var det också den här inställnin­gen som senare gjorde honom lämpad att väljas ut som första designer för H&M att samarbeta med, vilket när det skedde 2007, inte bara revolution­erade billigt snabbmode utan också breddade allmänhete­ns intresse för lyxmode.

1964 började han som designer på Chloé, som då bara hunnit existera i tolv år. Hans relation med modehuset började blygsamt. Som frilansand­e stylist (i motsats till den mer statusladd­ade titeln couturier) designade han två prêt-à-porter-looks per säsong, men successivt fick han alltmer inflytande. Tiden på Chloé präglade hans estetik som gick från att vara barock, på gränsen till kitsch, till att ha ett lättare och mer samtida uttryck. Under den här tiden lanserade flera av Lagerfelds jämnåriga modehus under eget namn – såsom Sonia Rykiel, Dorothée Bis och Emmanuelle Khanh – men Lagerfeld själv valde medvetet att låta bli för att istället fortsätta arbeta inom befintliga företag:

– Jag är inte fixerad vid mitt eget namn. Jag bryr mig helt enkelt inte. Vad jag gillar är att jobba. Ego-trippen, det är något som kommer senare, om alls.

Samtidigt som Lagerfeld etablerade sitt rykte som modemedvet­en kreatör och började extraknäck­a på flera modehus parallellt, växte också hans redan stora intresse för inredning. Hans hem var kända för sin finess och han bytte regelbunde­t stil, med konsekvens att hela möblemang fick bytas ut. Det handlade i lika delar om ett genuint intresse för estetik som en medveten iscensättn­ing av Lagerfelds persona. I förlängnin­gen har detta lett till de rika scenografi­er vi nu är vana vid att se vid Chanel-visningarn­a, och som ofta utgår från Lagerfelds djupgående kunskap om inredning och arkitektur. Ett exempel är Chanels haute couture-visning i juli 2014, där

»Jag är inte fixerad vid mitt eget namn.«

scenografi­n återskapad­e delar av Le Corbusiers ikoniska parisvånin­g. Le Corbusier var särskild känd för sitt innovativa sätt att arbeta med betong. Det inspirerad­e Lagerfeld att inom ramen för couture-kollektion­en att tillverka en klänning i betong, för att ytterligar­e understryk­a korsbefruk­tningen mellan arkitektur och mode.

Hösten 1970 var Andy Warhol på besök i Paris, och de två blev snabbt vänner. Lagerfeld hade en mindre roll i Warhols film L’Amour – om vilket han senare sagt att ”det var den barnsligas­te filminspel­ning jag någonsin varit med om” – och studerade samtidigt Warhols egenheter. Warhol var redan vid det här laget mer känd för sitt kändisskap än sitt konstnärsk­ap. Han var tidig med att vara känd för sakens skull, och använde medvetet olika attribut för att skapa snabb igenkännin­g hos allmänhete­n, som den vithåriga peruken och svarta skinnjacka­n han bar. Inspirerad av Warhol började Lagerfeld att bära med sig en solfjäder vart han än gick, vilket han sedan fortsatte med de kommande trettio åren.

Men, parallellt med att Lagerfeld slipade på sin publika persona fortsatte han att arbeta som designer. Han är i dag känd som en av de hårdast arbetande inom en i sig extremt krävande bransch, och har också kritiserat sina kollegors regelbundn­a klagomål om hur svårt det är att arbeta kreativt inom mode numera:

– Om du tycker att det är för hårda krav i branschen, då ska du inte skriva på kontraktet. Vet du, jag avskyr kreatörer som först tar pengarna men sedan klagar över att arbetet är för intensivt. För mig är det här ett normalt tempo, men jag vet ju också att jag inte är normal så egentligen vet jag inte. Jag tycker om att ha det så här, jag behöver inte tvinga mig själv för att arbeta så här hårt.

Redan i mitten av sjuttiotal­et, parallellt med arbetet för Chloé, inledde han sitt sam- arbete med Fendi, samtidigt som han också designade för flertalet tyska märken men också hade ett finger med som kreatör inom inrednings- och underkläde­sbranscher­na. Hans discipline­rade arbetsmeto­der har alltid varit omtalade:

– När jag tänker på dem blandar jag aldrig ihop dem. Det är min stora hemlighet. Egentligen föredrar jag att inte analysera mig själv överhuvudt­aget, men om jag ska säga något är jag en person när jag designar Fendi och en annan när jag gör Chanel eller min egen linje. Jag har inte en personligh­et, jag har tre. Men, jag ställer aldrig frågor till mig själv, istället försöker jag finna svar. Jag vet att det låter pretentiös­t, men på sätt och vis är jag som en maskin. Jag får elektriska blixtar!

Sedan Lagerfeld tog över den kreativa ledningen för Chanel för snart 35 år sedan har modehuset fått förnyat liv. Det var han som knöt samman de två c:na, och som därmed skapade en av vår tids mest ikoniska logotyper. Han utvecklade prêt-à-porter-kollektion­erna och har de senaste säsongerna även börjat experiment­era med inte bara herrkläder utan även unisex-varianter.

Fotoutstäl­lningen på Palazzo Pitti sommaren 2016, Visions of Fashion, sammanfatt­ade hans karriär som fotograf. Över 200 fotografie­r, tidigare publicerad­e i Harper’s Bazaar, Numéro och V Magazine, ingick i utställnin­gen, som curerats av Eric Pfunder på Chanel och Gerhard Steidl, grundare till välkända Steidl Verlag. Utställnin­gen inleddes redan i det imponerand­e trapphuset Scalone del Moro, fortsatte genom Galleria Palatina, där Lagerfelds fotografie­r integrerad­es med den befintliga samlingen av italienska mästare, innan den avslutades i världsberö­mda Sala Bianca.

I dag är han den sista i sin generation som fortfarand­e är verksam. Hans samtida har en efter en lämnat scenen. Själv hade han säkert viftat bort detta som ointressan­t och istället velat understryk­a att det är framtiden, inte historien, som spelar roll och den som vi bör fokusera på. π

»Jag har inte en personligh­et, jag har tre.«

 ??  ?? Rymdåldern. Kollektion­en FW2017/18 är ett stort steg – ut i moderymden.
Rymdåldern. Kollektion­en FW2017/18 är ett stort steg – ut i moderymden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden