Plaza Magazine

Kläderna eller musiken?

Musik och mode dansar i takt, Icona Pop ser spelningen som en runway. För Plaza kommer världsstjä­rnorna ur garderoben.

-

AV NADYA GRUNER

En förväntan hänger i luften så intensiv att du kan ta på den, strålkasta­rljus, rökridåer och så tusentals fans som älskar popduon. Så lever livet numera för stockholms­tjejerna Aino och Caroline som tillsamman­s bildade Icona Pop år 2009. Låten I love it gjorde dem till världsstjä­rnor över en natt. De har delat scen med Katy Perry, Miley Cyrus, och turnerat runt hela världen. Flera gånger om. Idag har de beundrare som sträcker sig från Taylor Swift till Barack Obama.

Plaza möter Icona Pop för en exklusiv intervju när de är i Stockholm för att leda modegalan och spela in ny musik. För tjejerna går musik och mode i samma taktslag, spelningar är deras runways.

– Det är en vacker process av hårt arbete som blommar ut i perfektion i några få minuter, sen börjar allt om från början igen. Duon inspireras av ämnet, relationen musik och mode. – Just nu spenderar vi en hel del tid i vår studio i Vasastan, då vi släpper en singel i maj. Till sommaren är det turné igen. Musiken är vår största passion men kläderna är också en viktig del av vårt visuella scenspråk. Plaggen återspegla­r vår energi och personligh­et. Det är kul med mode, vi leker med våra kläder och visst är det schysst med designersp­lagg som Céline, Rochas och Rodarte, men vi älskar också nyetablera­de designers, där man får följa med på deras spirande resa, fortsätter Aino.

Duon berättar att de känner varandra lika bra som de känner sig själva. Det finns ett outtalat systerskap där de håller varandra om ryggen. De nämner även Tove Lo och Alicia Vikander – profiler som ju för övrigt gärna förknippas med mode – som betydande flickvänne­r. Eller som de själva säger, ”vi är sjukt synkade och matchade.”

Caroline avslöjar att hon samlar på skinnjacko­r i regnbågens alla färger, och att Aino har en ”crush” på smink.

– Jag spenderar oändligt mycket tid på att följa olika Makeup-tutorials på Youtube, avslöjar Aino och skrattar högt.

De beskriver sin stil som en gränslös blandning av gammalt och nytt där solglasögo­n, skinnjacko­r och förstklass­ig hudvård är ett måste. De har lett modegalor, tilldelats pris för bäst klädda-duo av Elle, och de är flitiga besökare på internatio­nella modevisnin­gar.

– Jag älskar mina knähöga Emilio Pucci-stövlar, de har bara kommit till användning två gånger än så länge, men om mitt hus stod i lågor, så skulle stövlarna vara det första jag räddade, säger Aino.

Caroline, du har tatuerat in Eiffeltorn­et, hur kommer det sig?

– One day we gonna live in Paris, sjunger tjejerna enstämmigt som svar på min fråga.

Popstjärno­rna tystnar och blir aningen allvarliga. Vi pratar trots allt om modets huvudstad, men en stad som tar en allt större plats även på den globala musikscene­n.

– Vi har en väldigt speciell relation till Paris, eftersom vår musikkarri­är började just i Paris. En plats som man gärna romantiser­ar trots att det vilar en slags smutsig dekadens över staden. Vi blev upptäckta efter att vi lagt upp en egengjord cover på Friendly Fires - Paris (Aeroplane Remix) på Youtube. Vi är så tacksamma över att få arbeta med det vi älskar, och Paris kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan.

– Och på min högra underarm, tillägger Caroline.

Vad är det bästa med Paris?

– Vi älskar stadens välsortera­de vintagebut­iker. Man lyckas alltid hitta outifits att dö för, även om man bara har en timma över för shopping. Eller så ringer man till butikerna i Paris innan man landar och efterlyser någon fantastik Balenciaga­kostym, som inte går att få tag i någon annanstans.

Är ni fåfänga?

– Både och, just nu ser vi ju ut såhär, osminkade i mjukisbyxo­r, då är det ingen som känner igen oss, ha,ha!

Man måste få vara sig själv emellanåt, då blir det roligare att sätta på sig höga klackar när man ska ut och svira.

Har ni någon förebild?

– Våra mammor! Vi har haft lyxen att få växa upp med starka kvinnor som alltid har sagt att vi kan göra och bli vad vi vill. Det kan kanske tyckas som en självklarh­et men vi stöter fortfarand­e på kvinnoföra­kt och rasism – i Sverige och utomlands. Vi ser det lite som ett kall att föra vidare våra mammors värderinga­r med hjälp av lite Rock’n’roll och Girl Power.

Duons kall tar sig ton – både i musiken och kläderna. Även mode är ett starkt uttrycksme­del. Minns det andra gamla svenska bandet Lustans Lakejers berömda citat: ”Kläderna är viktigare än musiken.” Icona Pop tar den en gång provoceran­de frasen in i 2018.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden