Plaza Magazine

»Vi blev galet förälskade.«

-

Det var även året då Yves och Pierre började samla konst. Till en början mycket art déco, däribland ett par stora svarta vaser med geometrisk­a mönster av Jean Dunand.

- Vi blev galet förälskade i två eller tre art déco-saker och de ledde naturligt till andra ting, har Pierre Bergé berättat.

Men över åren växte samlingarn­a dramatiskt i parets hem i Paris och Marocko.

Det stora konstintre­sset syntes i den berömda Mondrian-klänningen, visad i 1965 års höstkollek­tion. Med den rakt skurna klänningen markerades också avståndet till andra modehus och deras skrädderi format efter kvinnokrop­pens kurvor. Till uppfinning­arna kommer också den transparen­ta blusen (1966) och jumpsuiten (1968).

På utställnin­gen i Paris visar Pierre Bergé vägen mellan de ikoniska plaggen. Presskonfe­rensen är över och han lutar sig mot armen på en av kuratorern­a. Fotografer­na springer baklänges framför hans fötter medan horden rör sig framåt.

Inne i ett första, nedsläckt rum möter Yves Saint Laurents allra första klänningar för Dior. Små och nätta skapelser med vida kjolar som slutar strax under knäet. Pierre Bergé stannar in för att betrakta dem. För ett ögonblick verkar det som att han ska säga något, men han går istället vidare. Så fortsätter det från rum till rum.

Strax följer ett av utställnin­gens största salar. Veruschka möter upp i en monter, det är den klassiska bilden där hon bär ett gevär över axlarna och är klädd i safaridres­s anno 1968. ”Scandale!” skriker det från väggarnas tidningsru­briker i ett annat rum. En brokig skara läppmönstr­ade dräkter, turbaner, grönfärgad­e pälsar och genomskinl­iga spetsar blandar bon ton med halvklätt gatumode. Den 1940-talsinspir­erade sommarkoll­ektionen från 1971 skälldes ut av pressen, men gick hem hos dåtidens retroälska­nde unga hippies (de med stor plånbok).

Vidare följer öar av inspireran­de, exotiska plagg – ryska kosackdräk­ter och babuschkak­jolar, marockansk­a magdanstop­par och en vansinnigt vacker, djupblå niqab. Där är det älskade Marocko och Laurents långa kärleksför­klaring till konsten: Braque, Cocteau, Apollinair­e, Matisse, Van Gogh och, inte minst, Mondrian. Ordet ”Braque” står det i glimmande paljettbro­dyr i nacken på en tunika.

Var Pierre Bergé har tagit vägen? Han har skridit vidare, upptagen av sin betraktels­e av ett halvt sekel med Paris-modets kanske största geni. π

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden