Plaza Magazine

DIOR

En helt ny look. Det var orden när Christian Dior släppte sin berömda första kollektion 1947,. Den har citerats oräkneliga gånger sedan dess. Plaza berättar modesagan i backspegel­n, men landar i Paris våren 2018.

- AV SOFIA HALLSTRÖM

Sofia Hallström tecknar sitt porträtt på Paris modeikon som skrivit historia och blivit en av modets riktigt stora. Plaza undersöker när, hur och varför.

hade modet varit på dekis länge. Andra världskrig­et slukade alla resurser och klänningar­na hade blivit strama. Axlarna var förvisso breda, maskulint definierad­e av krigstiden, men det var desto snålare med materialan­vändningen. I ransonerin­gstider är det inte tal om tjocka tyglager, volanger eller ens kjol nedanför knäet.

I det sammanhang­et dök Christian Dior upp. Hans första egna kollektion, The New Look, är den som säkrar hans plats i modehistor­ien. Eller nej, egentligen hette kollektion­en Corolle, men amerikansk­a Harper's Bazaar skrev om den i historiskt radikala ordalag:

- Det är en riktig revolution, käre Christian. Dina klänningar har en så ny look.

The New Look är rena motsatsen till samtidens urvattnade mode. Den propagerar allt vad feminint heter: smala axlar, mar-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden