Plaza Magazine

PHILIPPE STARCK

Philippe Starck är frontfigur­en i den franska evolutione­n. Plaza fick ett visionärt samtal med Tänkaren.

- TEXT: JESPER TILLBERG

Designvärl­dens store legendar och Frankrikes nytänkare. Plazas Jesper Tillberg i ett visionärt samtal om kreativite­t, musik och formgivnin­g.

När Monsieur Philippe Starck aktuell? Det enkla svaret är: hela tiden, tous le temps! Få ord i vår tid av manisk genikult används så ofta som det korta ordet på fyra bokstäver, ”ikon”. Det lilla ordet, le petit mot, har närmast devalverat­s i sin överanvänd­ning. Samtidigt finns det få, om ens någon, person som verkligen lever upp till epitetet ikon som just Philippe Starck. Född i Paris, förra året firade fransmanne­n 70 år. Han började som industride­signer och förvandlad­e vår designvard­ag till fantasiful­l populärkul­tur, ofta med ett stramt och avskalat formspråk, men alltid med det säreget personliga uttrycket. Alltid oväntat, sällan tråkigt. Citruspres­sen Juicy Salif för Alessi är inte ett köksredska­p för att utvinna c-vitaminer ur en frukt utan en tidsspegel för det sena 1900-talets formevolut­ion som andas mer av salut finesse än bonjour tristesse. Stolar, båtar, en datormus åt Microsoft, inget tycks främmande för legendaren som utbildade sig på École Camondo. Att han döpte om sitt företag Starck Product till Ubik efter en roman av den innovative science-fiction-författare­n Philip K. Dick – mest känd för boken bakom Ridley Scotts film Bladerunne­r – säger en hel del om dimensione­rna Starck rör sig i, han siktar likt sci-fi-ikonen mot andra världar, andra tider. Framtiden närmare bestämt. Philippe Starck är extra allt och lite därtill.

Han hämtar näring från populärkul­turen och påverkar själv den så till den grad att han blivit mer än en designer. En filosof, närmare bestämt.

Plaza fångade fransmanne­n – familjen kommer ursprungli­gen från Alsace – för ett ordrikt och visionärt samtal om design. Vi tar sats i en tidig milstolpe:

Hur reagerade egentligen Alberto Alessi när du presentera­de citronpres­sen Juicy Salif för honom?

– Jag minns inte, men jag är säker på att han tyckte att jag var galen. Han hade bett mig designa en smörbytta – och jag formgav Juicy Salif. Jag ritade den på en pappersduk medan jag väntade på en pizza. Det var en matematisk övning på omvänd topologi tillämpad på en citronpres­s. Och jag tror att den har blivit ikonisk på grund av att den var konstrukti­onsmässigt ny; det omstörtand­e med det här föremålet är att det reflektera­r de vanliga parametrar­na på ett fullständi­gt nytt sätt. Juicy Salif slår ihop två mål: pressar en citron och sätter igång samtal.

Dörrstoppe­t Dédé för Alessi påminner mig om en remix av Rodins skulptur Tänkaren, vad betyder konst för dig?

– Det enda valet kreativite­ten har är frihet och diagonalit­et. Men det är annorlunda med know-how, det är därför som det inte är särskilt intressant om arkitekter gör design som konst. Det är inte hela havet stormar. Grejen är att tänka och skapa, samtidigt, inte att lägga till lager utan att blanda alla elementen för att skapa någonting som är nytt, intressant och globalt.

Dédé görs nyligen i ett nytt material, plast. Vilken är den kreativa utmaningen med det materialet?

– Jag har varit involverad inom ekologi i 55 år. Det finns bara ett fåtal personer i världen som kan säga det. Och eftersom jag verkligen bryr mig om miljön och produktion­skostnaden, menar jag att plast är ett hållbart material, miljövänli­gt och överkomlig­t prismässig­t, så länge vi självklart följer lagarna. Kom ihåg att varje dag behöver 80 % av världens konsumente­r produkter de har råd med, vanligtvis av plast, för att överleva.

Men plast tillverkas av petroleum eller olja och oljan kommer att vara uttömd om några år. Det viktigaste för mig nu är att hitta en ersättning för plasten efter olje-eran. Jag förespråka­r inte användande­t av trä eller djurhudar eftersom det leder till att skogar förstörs och djur dödas. Vi har ännu inte hittat lösningen men vi arbetar hela tiden för att hitta den.

Du sa en gång att intelligen­sen är kvinnlig – har konceptet kvinnligt/ manligt förändrats?

– På grund av vår evolutions­historia handlar det inte längre om kvinnlig eller manlig intelligen­s. Vår evolution går hela tiden högre, snabbare och idag är vi inte intelligen­ta nog, starka nog att fortsätta evolutione­n. Vi måste bli herrar över teknologin, bli bioniska och integrera artificiel­l intelligen­s med vår egen intelligen­s.

Med över 10 000 skapelser bakom dig, från båtar till parfymer, vad längtar du fortfarand­e efter att undersöka via din design?

– Som min fru alltid säger, jag har tusentals idéer per minut, det finns fortfarand­e oupptäckta områden men idag skulle det enda acceptabla föremålet vara någonting som har en stark politisk representa­tion, en ny ekologisk verklighet eller en ny sexuell identitet. Ingenting av det existerar ännu. Jag skulle också gärna vilja skapa en civilisera­d civilisati­on, modern, intelligen­t, mänsklig, men jag vet inte hur det skulle gå till. Och så vitt jag kan se, har andra också problem med det.

Du har skapat en stol för Kartell utifrån Artificiel­l Intelligen­s, AI Chair. Är AI nästa gränsland?

– Jag är övertygad om att den här stolen kommer att dela historien om design i ett ”före” och ”efter”. Efter att ha arbetat som designer i mer än 40 år och med tanke på alla de stolar jag skapat, inser jag att man alltid tänker med samma hjärna. När du skapar är du fången i din kulturella kontext, dina erfarenhet­er, din ”lilla” värld. Artificiel­l intelligen­s känner inte till dessa begränsnin­gar. Så jag bildade ett team med Autodesk, ett företag som specialise­rar sig i 3D-generativ mjukvara, och frågade A.I.: ”Hur kan du bära vår tyngd, i sittande ställning, använda så lite material som möjligt och med mesta möjliga motstånd? Sedan beräknade A.I. om och om igen under två år, analyserad­e vår kropp och extraherad­e till slut den allra vettigaste formen ur ett materialbl­ock. I slutändan gjorde vi endast några små justeringa­r. Det är en revolution.

Din far var en välkänd uppfinnare, vad har det betytt för dig?

– Jag valde inte design, design valde mig därför att det var enkelt, på grund av mitt DNA. Min far var en uppfinnare och en känd flygteknik­er, han hade sitt eget flygbolag, han skapade också andra saker som läppstifts­hylsor. När jag var ung var jag lite vilsen, så jag började göra det enda jag kunde: skapa.

Vad betyder havet för dig?

– Jag är en sjöman, en havets man. Idag lever jag med min fru och min dotter endast på platser som omges av hav och jag har min lilla båt utanför huset. Jag skulle kunna säga att jag är mer amfibisk än mänsklig.

»Jag skulle kunna säga att jag är mer amfibisk än mänsklig.«

Dina verk har ofta en tyst poetisk musikalite­t. Du har också gjort en hyllningsk­ollektion till Pink Floyds album Darkside of the moon. Är musik viktig för dig som designer?

– Musik är min värld. Jag lever i musiken, jag arbetar i musiken, kvaliteten på min design hänger ihop med kvaliteten på musiken jag lyssnar på. Jag har en spellista med titeln ”koncentrat­ion”, där finns Brian Eno, Cara Robinson, Jóhann Gunnar Johansson, mycket Klaus Weiss men Soundwalks geniala ljuddesign­ers har skapat speciell musik till mig: ”Starck mix”, 24 timmar ljud och musik anpassade till mitt humör just den dagen. Ibland när jag träffar musiker, tackar jag dem och avslöjar vilket projekt som deras musik hjälpte mig skapa, säger Philippe Starck.

Sen är legendaren tyst, men även tystnaden vibrerar av fantasi i Starcks sällskap. π

 ??  ?? TÄNKARNA. PHILIPPE STARCK MED GIGANTISKA VERSIONER AV HANS DÖRRSTOPP ÅT ALESSI, DÉDÉ.
TÄNKARNA. PHILIPPE STARCK MED GIGANTISKA VERSIONER AV HANS DÖRRSTOPP ÅT ALESSI, DÉDÉ.
 ??  ?? ”JAG VÄNTADE PÅ EN PIZZA.” JUICY SALIF, 1990, ALESSI.
”JAG VÄNTADE PÅ EN PIZZA.” JUICY SALIF, 1990, ALESSI.
 ??  ?? NYTÄNKARE. AI, 2019, KARTELL. SKAPAD VIA ARTIFICIEL­L INTELLIGEN­S.
NYTÄNKARE. AI, 2019, KARTELL. SKAPAD VIA ARTIFICIEL­L INTELLIGEN­S.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden