Plaza Magazine

CHAMPAGNE

-

Jesper Tillberg avsmakar utvalda hus från det franska distriktet och funderar över den nära relationen till musik.

– Fenomenet Paris handlar mer om det intensiva livet på en så begränsad yta. Det är den överlägset mest tätbefolka­de huvudstade­n i Europa. Den har så många fysiska, historiska, sociologis­ka lager att man aldrig kommer att förstå allihop. Staden är som en levande organism som inte välkomnar dig, inte förkastar dig, men i princip tolererar dig.

För ambassadör­en handlar hemstadens, som han uttrycker det, magnifika likgiltigh­et, om en plats som ger absolut frihet:

– Den låter dig själv välja vilket Paris du vill bo i, vilket liv du vill ha.

När det kommer till oss svenskar imponeras han av vår förmåga att inreda, som han säger: att med enkla medel kunna åstadkomma något snyggt utan att det behöver vara lyxigt. Även vad gäller mat, tycker han att Stockholm är en stad i klass med gastronomi­ns ursprungsl­and där yngre förmågor ser till att nya influenser skapar nya smakupplev­elser. Detta sagt av en ambassadör vars lands kök är på Unescos världsarvs­lista som ett immateriel­lt kulturarv.

Familjen Cvach-Valentin genomsyras av en l’esprit parisien: en vilja att vara närvarande och delaktiga i diskussion­er, utbyten och politik, men också att hänge sig åt l’art de vivre, där historia, estetik och andlighet förenas på typiskt franskt vis.

I en reflektion över sin hemstads framtid, berättar ambassadör­en om gentrifier­ingen som självklart också drabbat Paris:

– Det största hotet mot Paris, precis som överallt, är att sta

den förvandlas till ett museum på grund av orimligt höga fastighets­priser. Det är redan verklighet i många delar av Paris, men den har ännu inte drabbat mer yttre arrondisse­ments, som enligt många andra huvudstäde­rs normer skulle betraktas rätt centrala. Bit för bit förenar sig Paris med sina närförorte­r som har samma 1900-sekelskara­ktär. Så småningom kommer staden att absorbera dessa precis som den alltid har gjort under århundrade­ns lopp. Det är här saker kommer att hända framöver!

Vid tillbakabl­ickar på Paris dominans under 1920-talet, påminner han om hur mycket tiden kan tillskriva­s amerikaner som bland andra Hemingway, Fitzgerald och Henry Miller.

– Fast staden själv förtjänar också kredit för att ha omfamnat dem, särskilt svart musik och svarta artister, och gett dem en framträdan­de roll som artisterna inte kunde ha i Amerika.

Han pekar också på ett annat exempel på unik kulturell dialog som i år är aktuellt med sin hundraårsd­ag. Det experiment­ella danskompan­iet Svenska Baletten, Ballets Suédois, uppträdde i Paris mellan 1920-1925. Svenskarna Jean Börlin och Rolf de Maré revolution­erade dansen (tillsamman­s med ryska Ballets Russes).

– Det kunde bara hända i Paris eftersom de då hade möjlighete­n att arbeta med konstnärer och kompositör­er som Francis Picabia, Jean Cocteau, Fernand Léger, Erik Satie, Francis Poulenc, Germaine Tailleferr­e. I år firas hundraårsd­agen av Svenska Baletten: en dokumentär kommer att visas på SVT i mars, det blir föreställn­ingar på Kungliga Operan i Stockholm och under hösten i Paris på Théâtre des Champs-Elysées.

Paris har aldrig kommit tillbaka till sitt brusande 1920-tal anser ambassadör­en. Samma fenomen med kreativite­t efter kriget inträffade visserlige­n efter andra världskrig­et, men då var det mycket kraftfulla­re i New York.

– Hellre tillbaka till de där löftena från 1900-talet, en tid då vi fortfarand­e kunde hoppas bemästra teknisk förändring och göra den till verktyg för mänskliga framsteg snarare än slaveri. Vi har exakt samma utmaning idag, och jag hoppas vi inte kommer misslyckas igen. Om vi lyckas, är jag övertygad om att Paris återigen blir en av de stora kosmopolit­iska metropoler­na i Europa. π

David Cvach Frankrikes ambassadör i Sverige sedan 2017, hans första tjänstgöri­ng som beskicknin­gschef. Tidigare rådgivare till Frankrikes president hollande, ambassadrå­d i Washington D.C, Iran och Armenien. Gift med Orlane Valentin, språkattac­hé vid Franska ambassaden, tre barn.

Bromska palatset Byggnaden på Narvavägen 26 uppfördes 1898-1900 för industrima­nnen Gustaf Emil Broms med familj. Efter hans hastiga bortgång, bodde familjen kvar till 1920, då änkan sålde palatset som legationsb­yggnad till franska staten. Idag räknas byggnaden som ett av Stockholms sista privatpala­ts, vid sidan av Hallwylska, von Rosenska och Sagerska palatsen.

»Den låter dig själv välja vilket Paris du vill bo i, vilket liv du vill ha.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DIPLOMATIS­KA SAMTAL. SOFFOR OCH TEXTILIER INBJUDER TILL BÅDE POLITISKA OCH KULTURELLA SAMTAL. SÄRSKILT TILLSAMMAN­S MED FRANSK MAT.
DIPLOMATIS­KA SAMTAL. SOFFOR OCH TEXTILIER INBJUDER TILL BÅDE POLITISKA OCH KULTURELLA SAMTAL. SÄRSKILT TILLSAMMAN­S MED FRANSK MAT.
 ??  ?? INRETT FÖR INTELLIGEN­TA SAMTAL OCH SATIE-KOMPOSITIO­NER PÅ FLYGELN.
INRETT FÖR INTELLIGEN­TA SAMTAL OCH SATIE-KOMPOSITIO­NER PÅ FLYGELN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden