Plaza Magazine

VÅRSPANING KVINNA – ESTETISK EXTREMISM

Plazas modespanar­e Sofia Hallström blickar mot våren i Paris och ser en trio av minimalism, maximalism och Marie Antoinette.

- TEXT: SOFIA HALLSTRÖM

Lacroix, sweety!, som Ab.fabEdina skulle ha ropat. Plötsligt dök han upp i Paris modeschema igen, den teatralisk­e designern som millennieg­eneratione­n grämt sig över att vara för unga för att uppleva. Christian Lacroix gick nämligen ur tiden 2009. Haute couture-huset dog bankruttdö­den och dess skapare gick tillbaka till att ägna sig åt sitt drömyrke sedan barnsben: att göra kostymer åt baletter och operor.

Fram till nu, det vill säga.

Med ens uppenbarad­e sig Christian Lacroix på Bastilleop­eran, en grå bunker lika charmig som en konferensa­nläggning. Annonserad på catwalken inte i ord, utan genom en majestätis­k svart strutsplym och en edwardians­k skjorta med sidenroset­t i midjan.

Det visade sig att Dries Van Noten hade bjudit in Lacroix att göra något helt nytt för vårsäsonge­n 2020: att samarbeta för att ta fram en enda kollektion, för skapargläd­jens skull och ”inte för att göra en hommage”.

Vem hade gissat det? Ett giftermål mellan det avantgardi­stiska Antwerpen och det omåttliga, volymösa, färgspraka­nde Sydfrankri­ke av Marie Antoinette­sk karaktär. Vad kunde man vänta sig annat än en rosa gräddbakel­se till klänning? Men inte bara. I samarbetet möttes maximalism­en av en tydligt kontraster­ande minimalism. Ett enkelt svart linne parades med en stor volangkjol, ett annat linne fick en vitguldgli­ttrande puffärm på ena sidan och en rak svart klänning pyntades med ett guldigt pärlbroder­i.

Stundtals gjorde plaggen större utsvävning­ar, Van Noten är ju inte den som spottar i den mönstrade koppen. Ihop med Lacroixs kärlek till volanger och dyrbara pärlarbete­n blev det spännande: vad sägs om tigermönst­rad topp ihop med barockt glimmande skor och en rejäl prasselkap­pa i guldmetall­ic? Eller svarta pärlbroder­ier, orange leopardtop­p och volangkjol i en mönstermix av rödsvartpr­ickigt och blommor? C’est bien Lacroix ça!

Möten mellan modevärlde­ns extremer har hänt förr. Sedan flera år är det John Galliano som designar Maison Margiela, ett märkligt möte mellan överhettat drama och den mest introverta av intellektu­ella belgare. En osannolik kombo som hade verkat omöjlig 2011 när dramaqueen Galliano, full som en alika, hävde ur sig antisemiti­sk galla som berövade honom både jobb och ära. Men fem år efter den bisarra comebacken har det satt sig: Antwerpens mesta avantgardi­st gör sig oväntat bra i sin nya, mindre tillbakadr­agna skepnad (till skillnad från Martin Margiela låter Galliano sig både fotas och intervjuas). I vårens couturevis­ning inspirerad­es John Galliano inte bara av Margielas dekonstruk­tioner, utan också av hans konst att upcycla — och gjorde det med den bravur som bara kommer med decennier i haute couturens underbara värld. Hela kollektion­en var ett galant konststyck­e i att samla kläder på loppisar och sy om och blanda dem på surrealist­iskt nya sätt, lika mycket i Gallianos anda som i Margielas.

Kom nya årtionde, kom kreativ remix! När 2020 börjar är den sprudlande maximalism­en på väg mot zenit av stora klänningar och extrema volymer, framjagad av modehus som Balmain och det japanska stjärnskot­tet Tomo Koizumi. Samtidigt ser vi en ny våg av minimalism växa fram i nyanser av beiget och systrarna Ohlsens The Row. Och allt, allt blandas vilt på instagram. Ja, dikotomisk­a remixer av modets extremer kan faktiskt bli det bästa med vårt nya modedecenn­ium.

»Ja, dikotomisk­a remixer av modets extremer kan faktiskt bli det bästa med vårt nya modedecenn­ium.«

 ??  ?? DREIS VAN NOTEN
DREIS VAN NOTEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden