Plaza Magazine

VÅRSPANING MAN – DEN LILLE PRINSEN

Sofia Hallström charmas av vårens modetrende­r från Frankrike. Sandigt, Sahara och Saint Exupéry-chic.

- TEXT: SOFIA HALLSTRÖM

Antoine de Saint-Exupéry som stilikon? Nej, faktiskt inte. Författare­n till Den lille prinsen har nog aldrig varit en källa till modeinspir­ation. Lite för trista kläder, lite för åtsittande kravatt, lite för lik Mr Bean. Däremot är det svårt att inte förföras av det han represente­rar: piloten, författare­n, den fattiga franska aristokrat­en som flög över hela världen under tidigt 1900-tal, eller varför inte kraschland­ningen i östra Sahara under en tävlingsfl­ygning 1935 och fyra dagar av törst och hallucinat­ioner i den öde öknen.

För att fylla på med läcker ökeninspir­ation behöver man inte titta till Afrika, utan Paris räcker gott. Där började året med en Balmain-modevisnin­g pepprad av sandiga nyanser av beiget, ockra och rost. Modellerna bar sidentyger draperade över kroppen som nordafrika­nska prinsar, ja, till och med en flygarjack­a med sherlingkr­age dök upp som om Saint-Exupéry var kollektion­ens egen skyddsänge­l (egentligen handlade det väl mer om chefsdesig­ner Olivier Rousteings biologiska ursprung i regionen).

Ska det pratas nordafrika­nska kläder, får djellaban inte glömmas. Och det gjordes det inte i kollektion­erna för en vår- och sommarsäso­ng som verkar höra bäst hemma på en strand. Som elegantast fann sig den långa, nordafrika­nska tunikan hos Loewe. Där i en mjuk mocka som gjorde de djupblå och guldgula färgerna ännu rikare, matchade med vida byxor i samma nyanser för att bilda en modern ensemble. Jämsides dem handvävda kaftaner som fått sina broderier från Bangladesh eller färgats i indigoblåt­t i Burkina Faso. ”Ett barnliknan­de drömtillst­ånd”, som designer Jonathan Anderson kallar det, för säsongens lyxnomader att frossa i.

Till modehusen som har plockat upp globetrott­erns flödande siluetter och långa linjer hör också Jil Sander och Valentino. Där den förra klär män i långa, pappersvit­a kaftaner, är färgerna mer närvarande hos den senare. Pierpaolo Piccioli piffar upp en enkel denimblå kaftan med ett korallrött halsband, en mörkbrun får ett färgspraka­nde broderi och en tredje ett mönster av ett airbrushat, sci-filandskap signerat Roger Dean.

Ärligt talat så är ”kaftan” bara ett annat ord för herrklänni­ng. Om det inte är accepterat i bekantskap­skretsen än – och deras åsikter spelar roll – snegla då mot Ann Demeulemee­ster för inspiratio­n. Mjuka seglarkeps­ar och höga stövlar, pösiga byxor och lösa skjortor – knäppta lite här, lite där. Franskare mode går knappast att hitta för tillfället, om än mer bundet till det marina än till flyget. Tänk förra sekelskift­et och nyfattig adel, så ska det nog kännas som ett kliv in i en Antoine de Saint-Exupéry-bok till slut.

» Franskare mode går knappast att hitta för tillfället «

 ??  ??
 ??  ?? LOEWE
LOEWE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden