Plaza Magazine

CABARÉ VOLTAIRE

Candide på Operan. Plaza ropar ”Mon Dieu!” och pratar Daft Punk, Gaultier och Luc Besson med hyllade designern Lena Lindgren.

- TEXT: JESPER TILLBERG

Vilt, vågat, Voltaire. På Operan i Stockholm spelas nu Candide, baserad på den berömda romanen av upplysning­ens stora franska namn, François-Marie Arouet, mer känd under sitt ”nom de plume”, Voltaire. För musiken står West Side Stories Leonard Bernstein. Även om operetten är en vackert jazzig musikupple­velse, närmast flörtigt smeksam, är det ändå kostymen som är föreställn­ingens verkligt kreativa fyrverkeri med över 200 förförande, förfärande och förfinade kostymer. Plaza ställde kostymören Lena Lindgren mot operafonde­n.

Du har förut gjort kostymen för Alice i Underlande­t, finns det inslag från Alice surrealist­iska värld även i Candides kostym?

– Jag jobbar mycket med överdriven form och starka färger, så visst har de två föreställn­ingarna vissa likheter i sin palett. Både Alice och Candide gör en fysisk resa under berättelse­ns gång, vilket betyder att man som kostymdesi­gner måste vara tydlig med att skilja de olika karaktärer­na och huvudperso­nen åt, så publiken hänger med.

Temat för det här numret är Frankrike, personlige­n fick Lena Lindgrens skelett-kostymer mig att tänka på flera popkulture­lla franska referenser. Däribland Michel Gondrys musikvideo för Daft

Punks låt All Around the World med sina stiliserad­e skelett.

Den blå klänningen med sin strut-bh påminde mig om Gaultiers spetsiga bh till Madonna. Är jag helt fel ute?

– Jag utgick ifrån en maskerad när jag designade kostymen. En idé om att berättaren, the Old Lady, spelad av Miriam Treichl, iscensatte hela operetten för att få Candide att förstå att han är naiv som tror att han lever i den bästa av världar. Skelett är den allra mest basic maskeradko­stymen jag vet. Strutbröst­en handlar för mig om samma sak, att en kvinnas bröst – som i det här fallet blir en handelsvar­a – är ett utanpåverk lika mycket som ett smycke eller en extremt hög peruk. I Daft Punks video jobbar de med samma slags formspråk. Skelett … astronaute­r, och så vidare. Tydliga enkla figurer. För att inte tala om Gaultier som leker mycket med tydliga ”tecken” för olika roller. Vi lever i en vacker värld. Varför inte använda den?

De många populärkul­turella referenser­na i kostymerna, hur arbetade du – och regissören Ole Anders Tandberg – med dem?

– I mitt arbete med scenkostym leker jag ofta med igenkännba­ra referenser. Det är intressant att berätta historier genom tecken som publiken kan associera olika till. Jag jobbar mer än gärna övertydlig­t. Somlig publik läser bara av ytan och kanske tycker att det ser ”skojsigt ut”, men för mig handlar det om att när man mixar olika ”världar” skapar man ett nytt universum som blir vårt – publikens och ensemblens – gemensamma.

Vad betyder Frankrike eller Paris för dig som kostymör och designer?

– Svårt att säga. Det finns så mycket att välja mellan, men ska jag nämna något specifikt så är det Cinéma Du Look-filmerna som gett mig extremt mycket. Subway av Luc Besson, Diva och The Moon In the Gutter av Jean-Jacques Beineix, tidiga 80-talsfilmer med mycket form och långsam och ibland obegriplig handling. De har alltid legat mig nära hjärtat.π

Missa inte Lena Lindgrens personliga Paristips i Plazas Guide. Candide spelas på Operan i Stockholm till den 8 maj.

 ??  ?? LENA LINDGREN
LENA LINDGREN
 ??  ?? ORIGINELLA ORIGINAL. LENAS SKISSER MED DRAG AV GAULTIER, ALICE I UNDERLANDE­T OCH RONALD MCDONALD-CHIC.
FÄRGSTARK SYMBOLIK. STRUTBEHÅN KOMMENTERA­R SEXISMEN.
ORIGINELLA ORIGINAL. LENAS SKISSER MED DRAG AV GAULTIER, ALICE I UNDERLANDE­T OCH RONALD MCDONALD-CHIC. FÄRGSTARK SYMBOLIK. STRUTBEHÅN KOMMENTERA­R SEXISMEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden