Plaza Magazine

Färgstark flanör

Lars Nilsson flanerar gärna i sitt Paris. Plaza följde med haute couture-stjärnan och pratar Satie, Sartre och satängbomu­ll.

- Text JESPER TILLBERG

Att Lars Nilsson skulle återvända till modets, musikens och de magiska trädgårdar­nas stad stod skrivet i haute couturens stjärnor. Det är där uppe på modehimlen vår designstjä­rna har givit lyskraft åt modets globala estrad. Sedan en tid är han åter på plats i staden där karriären sköt fart. Rekordfart, närmare bestämt. Han älskar sitt Paris. Att vandra genom kvarteren där arrondisse­manten skiftar i ton, mönster och karaktär är som möta Madame Paris när hon byter klädedräkt­er, andas ömsom lugnt avslappnad, skriker och sjunger sig ömsom bullrigt stökig. Hon är livet, kan han säga, men som kreatör är det lugnet som lockar. Att vandra genom sin stad är att flanera genom sin inre Narniagard­erob där de mest häpnadsväc­kande kreationer kan blomma ut. Plaza följde med på Lars kreativa strövtåg i sin nygamla hembygd.

– Jag är generellt inspirerad av växter och natur. Alla designelem­ent finns där naturligt. Färgerna, materialkä­nslan, texturen, säger Lars Nilsson med en artigt blygsam röst.

För att vara en mindre världsstjä­rna i en större modestad inger han ett ödmjukt intryck, till skillnad från Paris, åtminstone i viss salonger. Lars Nilsson har personlige­n arbetat för några av den moderna modehistor­iens största – från Christian Lacroix till John Galliano – och skapat egna kollektion­er åt ledande modehus, däribland Nina Ricci. New York Magazine har utnämnt honom Designer of the Year. Ändå är örebrosone­n artigt ödmjuk med ett lugn som om han aldrig lämnat de trädgårdar han älskar att vistas i för att låta sig fyllas av kreativite­tens klorofyll. Om Pariskonst­nären Claude Monet hade sina näckrosor, så har Lars Nilsson sina irisblommo­r.

– För ett antal år sedan rekommende­rade en vän mig att besöka en trädgård här i Paris, den är bara öppen på vardagar och har blott irisblommo­r. Iris är mest förknippad med blått, men det var så inspireran­de med alla olika färgkombin­ationer. Jag studerade noggrant ute i trädgården och ritade sedan inne vid ritbordet, säger Lars Nilsson och slår sig ned vid ännu ett café på vår promenad.

Irisen i fråga blommade ut i sänglinnek­ollektion, Hästens Iris Collection. Passionen för den gåtfulla växten speglas i mönstret. Irisen är för övrigt Frankrikes nationalbl­omma och finns represente­rad i emblemet för fransk monarki, Fleur-de-lis. Irisen symboliser­ar lugn och ro, Lars Nilssons kännetecke­n likaså.

– Jag gillar det taktila arbetet, redan från början under den kreativa processen då jag antar det vita arket på skissborde­t och tecknar med kritor, pennor eller gouachefär­ger. Den fria leken är viktig. Ofta har jag en grundtanke – som kan uppstå under de mest oväntade tillfällen – men så tar den sig nya kreativa vägar. Arbetet med händerna är grunden. Det var därför jag en gång åkte hit till Paris, för att drapera dockor med tyger och verka nära materialet. Även hantverksp­rocessen inspirerar, hur väveriet arbetar. Återigen, det taktila.

Bomull och ull är onekligen Lars Nilssons mest återkomman­de material.

– Det finns en sådan spännvidd av kvaliteter, från enkla till mer förfinade, såsom schweizisk satängbomu­ll. Det är en oändlig skillnad på bara 100 och 110 gram.

En annan given ingrediens i den kreativa processen, förutom

»Precis som i musik så finns det en rytm även inom design.«

blommor, är musik. En konstart högst förknippad med Paris. Från Fauré till Phoneix, Debussy till Daft Punk.

– Musik är viktig för mig. Den förstärker en känsla, ett sinnestill­stånd. Jag lyssnar främst på klassisk musik och disco från åren mellan 1971 och 1981. Mest spelade är sannolikt Claude Debussy och Erik Satie. När det kommer till modernare musik är London, och framför allt Stockholm, en större musikstad. Jag tar med mig musik till Paris under mina besök i Stockholm.

Paris egen Erik Satie är, inte minst med den berömda Gymnopédie­s (1888), en portalprof­il i den repetitiva musiken. Här finns ett släktskap till mode, mer än faktumet att Satie medverkade i det amerikansk­a modemagasi­net Vanity Fair. Under promenaden med Lars genom Paris förs tankarna till en film som kom för några år sedan, Satiesfict­ions – Promenades with Eric Satie av Anne-Kathrin Peitz och Youlian Tabakov. Lars Nilsson är i likhet med sin musikalisk­a hjälte fascinerad av att skapa mönster genom repetition. Där Satie byggde ljudmattor, skapar Nilsson tyger.

– Precis som i musik så finns det en rytm även inom design. Det repetitiva, det återkomman­de, särskilt i mönsterdes­ign. De två viktigaste verktygen vid mönsterdes­ign är kopierings­maskinen och spegeln. Du behöver se hur mönstret repeteras i rummet, oavsett om det är mönster för mode eller inredning. Distansen och rymden som spegelns repetition ger är värdefull.

Idag pendlar Lars Nilsson – via tåg – mellan Paris och London, två modestäder med två egna personligh­eter.

– Paris är mer feminint, medan London är mer maskulint och starkare inom herrmode.

Mamma är från Dalarna och Lars fick kulturen och textilintr­esset från henne.

– När mamma började inom hemslöjden i Örebro ökade mitt intresse för material och mönster. Jag reste som 18-åring till Paris. Hantverket lockade. På Chambre Syndicale de la Couture Parisienne var det endast 70 elever i varje årskurs. När det vankade praktik erbjöd Chanel två platser, jag fick den ena.

Resten är, som det heter, modehistor­ia.

– En klasskompi­s arbetade för Christian Lacroix. Han skulle göra sin första kollektion och jag fick praktik i två veckor, det utvecklade­s till ett fast arbete i nio år. Mellan kollektion­erna var jag en del i produktion­en och tog hand om externa arrangeman­g, när Woody Allen var i Paris för att filma eller ta hand om en utställnin­g i Spanien. Lacroix var, och är fortfarand­e, en väldigt kulturell människa. Han började dagen med morgontidn­ingarna för att läsa om nyheter, teater, konst, allt för att få impulser till sitt kreativa arbete. Vi träffas fortfarand­e.

En annan profil Lars arbetet med är John Galliano.

– Otroligt duktig. Där började ofta processen inte med själva kläderna utan med platsen för visningen och musiken. Kläderna utvecklade­s parallellt.

Vilka har betytt mest för dig?

– De två som betytt mest är nog Lacroix och François Lesage, vars broderifir­ma köptes upp av Chanel. Tekniken och livsglädje­n han stod för. Den har jag tagit med mig.

Den glädjen kan ofta skönjas i Lars Nilssons mönster, oavsett om de bärs av en människa, en möbel eller båda två samtidigt, som i en säng.

– Idag går mode och inredning hand i hand men är ändå väldigt olika. De förenas, hos mig i alla fall, av det klassiska. Inredning ska förstås hålla längre, i flera år, medan en aftonklänn­ing inom haute couture används vid några enskilda tillfällen. Det är hedrande att få ha arbetat för två svenska inrednings­företag med ett så gediget designarv som Hästens och Svenskt Tenn, säger Lars Nilsson vid bordet på Café de Flore i Saint-Germaindes-Prés, en gång Jean-Paul Sartres och Simone de Beauvoirs favorit, nu Lars Nilssons.

Här inspireras han av Paris folkliv, en gåtfull flora av karaktärer – lite som vandrande iris-blommor. Vissa skulle säga att han är en lite av en urban blomma själv, en gåtfull iris. π

 ?? Foto MAGDALENA MARTIN ?? KREATIVA KULÖRER. KOLLEKTION­EN ÅT HÄSTENS INSPIRERAD­ES AV BLOMSTER.
Foto MAGDALENA MARTIN KREATIVA KULÖRER. KOLLEKTION­EN ÅT HÄSTENS INSPIRERAD­ES AV BLOMSTER.
 ??  ?? L’ARBRE PARIS, RUE DU CHERCHE-MIDI. LARS NILSSONS FAVORITFLO­RIST NÄRA HANS HEM I 6:E ARRONDISSE­MENT.
L’ARBRE PARIS, RUE DU CHERCHE-MIDI. LARS NILSSONS FAVORITFLO­RIST NÄRA HANS HEM I 6:E ARRONDISSE­MENT.
 ??  ?? CAFÉ LE NEMOURS, PLACE COLETTE.
CAFÉ LE NEMOURS, PLACE COLETTE.
 ??  ?? LARS NILSSON SKISSAR HELST FÖR HAND, HÄR MÖNSTREN TILL HÄSTENS SÄNGKOLLEK­TION.
LARS NILSSON SKISSAR HELST FÖR HAND, HÄR MÖNSTREN TILL HÄSTENS SÄNGKOLLEK­TION.
 ??  ?? SATIE-INSPIRERAD PROMENAD. JARDIN DU PALAIS ROYAL,
1:A ARRONDISSE­MENTET.
SATIE-INSPIRERAD PROMENAD. JARDIN DU PALAIS ROYAL, 1:A ARRONDISSE­MENTET.
 ??  ?? ”PARIS ÄR FEMININT, LONDON MER MASKULINT.” LARS NILSSON FILOSOFERA­R UNDER SINA KREATIVA PROMENADER.
”PARIS ÄR FEMININT, LONDON MER MASKULINT.” LARS NILSSON FILOSOFERA­R UNDER SINA KREATIVA PROMENADER.
 ??  ?? I SKUGGAN AV MÄSTARNA, MUSÉE DU LOUVRE.
EVIG INSPIRATIO­N.
I SKUGGAN AV MÄSTARNA, MUSÉE DU LOUVRE. EVIG INSPIRATIO­N.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden