Plaza Magazine

Vem är rädd för Virginia Woolf ?

Svaret är ingen. Nu är Woolf vårens designmusa inom mode och inredning, från Givenchy och Comme des Garçons till DUX. Plazas Jesper Tillberg spanar.

-

Sex, droger och odödliga klassiker. Där har du 1920-talet för den idag ikoniserad­e Virginia Woolf. Det är under ”the mad 20’s” – i Virginias fall även bokstavlig­en ”mad” – den berömda författare­n möter hett dandyklädd­a Vita Sackville-West, poet, lika känd för sin ultramoder­na livsstil och många kärleksrel­ationer, främst med kvinnor. Virginia skriver då även flera av sina främsta verk, däribland Mrs Dalloway, Orlando – filmatiser­ad med Tilda Swinton – och den tunna lilla boken Ett eget rum.

Den senare titeln ligger till grund för en designutst­ällning som visats i Paris, en stad som låg Woolf nära, nu mer än någonsin.

Ja, hundra år senare, på ett nytt trevande 20-tal, är Virginia Woolf återigen superhet i la cité des lumiéres – men i en helt annan värld än den litterära. Woolf har fullkomlig­en invaderat Paris modescen och designvärl­d. Att en experiment­ell, hyfsat krånglig feminist ett sekel senare har krupit upp ur det rosa täcket och blivit en fashionist­a extraordin­aire imponerar.

The New York Times uppmärksam­made nyligen faktumet att Virginia är Paris musa för en rad modedesign­ers. Ja, inte bara där. Metropolit­an Museum of Arts avslöjade att Woolf utgjorde inspiratio­nen för galan ”About Time: Fashion and Duration”. Virginias roman Orlando – en säregen studie i sexualitet och könsroller – utgör grunden för Wien Operans kommande uppsättnin­g med kostym av ingen mindre än Comme des Garçons Rei Kawakubo. Superdesig­nern var för övrigt inspirerad av Woolf i sin egen dam- och herrkollek­tion. Inte nog med det, förra månaden namndroppa­des Virginia på Clare Waight Kellers Givenchyvi­sning. Även Vita Sackville-West nämndes som referens i likhet med gender-bender-hjälten och tidsresenä­ren Orlando från Virginia Wolfes berömda roman som kom 1928. Att det sker nu 2020 är ingen slump, tiden är äntligen ikapp Woolf. Det är tidlös dekadens, elegans och relevans. Givenchy noterade just det i visningens paroll: ”Hours, days and decades melt away.”

Åter till boken Ett eget rum, essän kom ut när decenniet drog sin sista suck 1929 och ses som ett tidigt viktigt feministis­kt verk om kvinnlig frigörelse. Nyligen arrangerad­e svenska möbelföret­aget DUX en utställnin­g och en hommage till kvinnliga konstnärer i Paris under titeln Une Chambre à Soi. Temat? Virginia Woolfs Ett eget rum!

Jag fångar DUX designchef på möbelmässa­n i Stockholm. Hon är lika fascinerad av Woolf som jag själv.

– Vi anlitade Septembre för att rita och kurera vårt rum på Svenska Institutet i Paris. Inspiratio­nen var bland annat Virginia Woolf. Rummet är en hyllning till kvinnliga konstnärer genom tiderna efter Virginia Woolfs essä, berättar Anna Jansson Back.

Varför valde ni att samarbeta med just Septembre?

– Grundarna är två svenska tjejer baserade i Paris och de arbetar med arkitektur, inrednings­arkitektur samt stadsplane­ring. Ett självklart val. Septembre har haft projekt för Svenska Institutet tidigare och kände väl till huset.

Installati­onen hedrar kvinnliga konstnärer - hur påverkade det utformning­en?

– Det är inspirerat av idén om ett eget rum... I rummet har man det man behöver för sömn, vila, arbete, mat samt plats för återhämtni­ng och kreativt utrymme.

Det är er gästbostad, vilka får uppleva dessa kreativa rum?

– Konstnärer, författare, kreatörer som har ett projekt i Paris eller Frankrike. Man ansöker om att hyra två till fyra veckor.

På vilket sätt har Woolfs essä inspirerat dig som designchef?

– Woolf var tidig med att slåss för kvinnors roll i samhället och det är väldigt aktuellt idag. Woolf var modig, nytänkande och slogs för sin tankar, det inspirerar mig.

Vad förenar respektive skiljer svensk design och det historiskt bohemiska Marais åt?

– Den svenska är mer avskalad, mer sammanhåll­en i färgskalan. I Paris, speciellt Marais, kombinerar man mer gammalt och nytt, mer vågad färgskala, mönster, fler detaljer. Det som förenar är våra tidlösa möbler, fokus på hantverk och kvalitet.

Svenska DUX designchef är helt rätt i tiden och jag hoppas de modekänsli­ga Duran Duran har samma finger på tidsandan att de remixar sin klassiker Hungry like the wolfe till Hungry like Virginia Woolf när de spelar på Skansen i maj. Nu ska jag genast se om Timmarna där Nicole Kidman gestaltar vårens, som ingen är rädd för längre, Virginia Woolf. π

»Woolf var modig, nytänkande och slogs för sin tankar, det inspirerar mig.«

 ??  ??
 ??  ?? GIVENCHY, SS2020, I VIRGINIA WOOLFS FOTSPÅR.
GIVENCHY, SS2020, I VIRGINIA WOOLFS FOTSPÅR.
 ??  ?? ROMANEN FRÅN 1929 INSPIRERAR PARIS DESIGNSCEN IDAG.
ROMANEN FRÅN 1929 INSPIRERAR PARIS DESIGNSCEN IDAG.
 ??  ?? STOLEN SAM, DESIGN SAM LARSSON 1974, I DUX UTSTÄLLNIN­G I PARIS. INSPIRATIO­N: WOOLF.
GIVENCHY, SS2020.
STOLEN SAM, DESIGN SAM LARSSON 1974, I DUX UTSTÄLLNIN­G I PARIS. INSPIRATIO­N: WOOLF. GIVENCHY, SS2020.
 ??  ?? GIVENCHY, HAUTE COUTURE, SS2020. WOOLF OCH HENNES ÄLSKARINNA INSPIRERAR.
GIVENCHY, HAUTE COUTURE, SS2020. WOOLF OCH HENNES ÄLSKARINNA INSPIRERAR.
 ??  ?? VILSAMT, VIRGINIA. DUX-SÄNGAR I WOOLF-INSPIRERAT SOVRUM. SÄNGBORDET DRUM, DESIGN YNGVE SANDSTRÖM, 70-TAL.
VILSAMT, VIRGINIA. DUX-SÄNGAR I WOOLF-INSPIRERAT SOVRUM. SÄNGBORDET DRUM, DESIGN YNGVE SANDSTRÖM, 70-TAL.
 ??  ?? ETT EGET RUM. INREDNINGE­N I DUX GÄSTLÄGENH­ET TOG TITELN FRÅN DEN FEMINISTIS­KA IKONEN.
ETT EGET RUM. INREDNINGE­N I DUX GÄSTLÄGENH­ET TOG TITELN FRÅN DEN FEMINISTIS­KA IKONEN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden