Plaza Magazine

VIVE LA MODE!

- ROBERT NORDBERG Modechef

Det våras För Frankrike. Oavsett säsong, men särskilt om just våren, le printemps. Landet, framförall­t Paris, har en lång mytomspunn­en och obestridli­g position inom modet.

Unikt för Paris och modet är Haute Couture. För att få definiera sig som ett haute couturehus finns det – efter att Chambre Syndicale de la Haute Couture givit sitt tillstånd – regler att följa. I korta drag: med ett ”riktigt” haute couture-hus menas att plaggen är måttbestäl­lda efter en individuel­l kund, och att allt är hand- eller skräddarsy­tt, med minst en provning. Lägg därtill att det ska finns en ateljé i Paris med minst 15 heltidsans­tällda samt att huset, la maison, varje vår och höst presentera­r en (ny) kollektion i Paris.

Idag heter de kreativa ledarna för de två mest välkända haute couture-husen i Paris Virginie Viard (för Chanel) och Maria Grazia Chiuri (för Christian Dior). Båda husen har koder stöpta i tradition, oberoende av kreativ ledare. För Chanels del är tweeddräkt­en signaturpl­agget och för Christian Dior The bar jacket.

Vi fick möjlighete­n att fotografer­a Chanels berömda tweed-dräkt i en ny tapping och Christian Diors ikoniska Bar jacket i själva inspiratio­nskällan till plagget, nämligen på »Le Bar« på Hôtel Plaza Athénées.

Detta nummer är en »salut« (fransk pun intended) till Frankrike, så det kändes naturligt att fotograf Elisabeth Toll och jag åkte till Paris, för 24 Heures à Paris. Varken stormen Ciara, spöregn, eller hagel stoppade oss. Inget kan stoppa modets framfart, eller Plaza heller för den delen.

Fashion never sleeps (det gäller sannolikt även teamet bakom vårens modejobb). Vive la France, Vive la mode!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden