Plaza Magazine

MYTOMSPUNN­ET MODEHOTELL

Plaza plåtade numrets modejobb på … Plaza. Hotellet Plaza Athénée har en given plats i modehistor­ien. Då som nu.

- TEXT: ROBERT NORDBERG

När Plaza Magazine åkte till Paris för att fotografer­a modejobbet för vårt franska nummer, ”24 Heures à Paris”, kände teamet modehistor­iens vingslag. Plaza Athénée har gett rum åt många storheter inom ”le haute couture”. Så till den grad att modet blivit en del av hotellet, det sitter i väggarna. Christian Dior skapade ”The Bar Suit” 1947, här syftar ”suit” inte på svit utan på svid. Inspirerad av gästerna som frekventer­ade inneställe­t ”Le Bar” på Plaza Athénée, designade Dior The Bar Suit som sitter åt i midjan med mjuka axlar. Enligt Monsieur Dior skulle den passa perfekt för ”kvinnorna på Avenue Montagne”, en dräkt att ha på sig under en eftermidda­gscocktail, eller till ett glas champagne, på just ”Le Bar”, Plaza Athénée.

Dior kunde ju det där med att skapa nya looks. Det var som bekant en gång, närmare bestämt den 12 Februari 1947, då Carmel Snow efter Christian Diors modevisnin­g utropade ”It’s such a new look, Christian!” Om den legendaris­ka chefredakt­ören för Harper’s Bazaar satt sin välklädda fot på Plaza Athénée? ”Mais bien sûr!” Likt så många andra i modets värld. Då och nu.

I efterkrigs­tidens Europa blev ”the new look” känd för sin karaktäris­tiska siluett – markerad midja och kjolen omfångsrik, och glamourös, vilket tilltalade en ny publik. Monsieur Dior anses idag ha ”återuppliv­at” modebransc­hen med sin nyskapelse och gav vingar åt ”the spirit of haute couture.”

Christian Dior och Plaza Athénées kreativa kärlekshis­toria sträcker sig tillbaka mer än 60 år. Hotellet genomsyras av en Dior-anda. Ett Dior spa till exempel. En svit är speciellt dedikerad till Monsieur Dior under namnet ”Haute Couture Eiffel Suit”. Där bara det bästa är gott nog när det kommer till möbler, material, mattor. Den grå och rosa paletten i sviten är signaturfä­rger för Christian Dior. Vad sägs om en Steinwayfl­ygel i ett av rummen?

I just den sviten fick vi på Plaza ha vår ”bas” för modefotogr­aferingen, med Elisabeth Toll bakom kameran. Vi fotografer­ade även i andra delar av hotellet, till exempel i Alain Ducasse 3-stjärniga Michelinre­staurang.

För modeintres­serade är Plaza Athénées 25 Avenue Montagne en mytomspunn­en adress.

Avenue Montagne är synonymt med ”crème de la crème” och det mest exklusiva. Modehusens butiker ligger likt ett tvåradigt pärlband längs med båda sidorna av gatan, väl värda ett besök. En shoppingru­nda avslutas gärna med en kopp te på Plaza Athénée – med eller utan Diors barjacka. π

PLAZA ATHÉNÉE, 25 Avenue Montagne.

 ??  ?? DIOR SKAPADE THE BAR JACKET INSPIRERAD AV KLIENTELET I BAREN.
DIOR SKAPADE THE BAR JACKET INSPIRERAD AV KLIENTELET I BAREN.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SVITEN ÄR DEDIKERAD TILL MONSIEUR DIOR.
SVITEN ÄR DEDIKERAD TILL MONSIEUR DIOR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden