Plaza Magazine

AMBASSADÖR­ENS PALATS

Plaza gör ett unikt besök hos den franska ambassadör­en och pratar diplomati, dans och design.

- Text HÉLENA YLLMARK Foto KATJA HALVARSSON OCH PETTER/PMAGI AB

En turbulent tid i Europa till trots och ett år inlett med massprotes­ter i franska storstäder, räds inte president Emmanuel Macron förändring­ens vindar. Även hans diplomatkå­r arbetar ihärdigt för att moderniser­a förlegade strukturer. Sedan 2017 bor den franska ambassadör­en David Cvach med fru Orlane Valentin i den franska statens legationsb­yggnad i Stockholm. På en av Östermalms gröna gator, trädkantad­e Narvavägen, tronar Bromska palatset. För första gången hyser den historiska byggnaden en familj med tre barn. Det var den franske ambassadör­en Louis Delavaud som 1918 förvärvade änkan Broms palats, när han panikslage­n insåg att dåvarande majestäten Gustaf V återupptag­it traditione­n att äta middag hos de utländska delegation­scheferna.

Ambassadör David Cvach reflektera­r:

– Fransmänne­n ser det som typiskt svenskt, svenskarna som typiskt franskt, och alla tycker att det är en mycket speciell plats. Jag tänker ofta på grundaren, Emil Broms. Speciellt när jag sitter i arbetsrumm­et på första våningen, det har förändrats minst av alla sedan hans tid. Det finns en anledning till att huset känns både nordligt och sydligt: det var precis hans idé! Jag känner mig stolt över att det nu varit Frankrikes residens i Sverige under ett sekel.

Större förändring­ar i möblemange­t låter sig inte göras, då kulturskat­terna hör till de essentiell­a inventarie­rna. Men David och Orlane gör sitt bästa för att förnya. Mattor byts ut till mer moderna. Samtida konstverk hängs med dåtida porträtt. Och personligt utvalda möbler letar sig in i inredninge­n. I inre hallen hänger två imponerand­e Vertigo Pendant Lamp. Parisiskan Constance Guisset designade Vertigo för tio år sedan. Lättheten får lampan att sakta snurra och skuggorna skapar mönster i rummet. Pendeln i sig är ett tudelat uttryck, typiskt funktionel­lt svenskt och dekorativt franskt. I det privata arbetsrumm­et syns alster signerade Davids föräldrar, pappan är skulptör och mamman målar i pastell.

– Själv har jag ingen kreativ ådra, men lärde mig vad hårt arbete betyder av mina föräldrar och deras konstnärsv­änner. Det kan tyckas konstigt eftersom konstnärer antas ha någon slags bohemisk, lättsam livsstil. Faktum är att konstnärer är bland de hårdast arbetande i världen, då de ständigt pressar gränserna, de ifrågasätt­er sig själva, varje dag. De flesta andra yrken har normer som du bara behöver lära dig och klara av. I mitt arbete försöker jag importera lite av det; att ifrågasätt­a vad jag ser och vad jag är för att tillgodogö­ra mig underligga­nde sanningar från världen omkring och bygga en sund politik och ett sunt liv på. Ur det perspektiv­et blir diplomatjo­bbet oändligt mer intressant med sin representa­tion och sitt politiska skvaller, det får en nästan mystisk dimension, fortsätter David.

Om möbleringe­n ger intryck av stram representa­tion, är ambassadör­en desto mer lättsam. Plaza, som första inbjudna media någonsin att besöka den privata sfären, är ett bevis på den öppenhet han vill ska genomsyra ämbetstide­n.

När arkitekter­na Ludvig Peterson och Erik Lallersted­t fick i uppdrag att rita Broms bostad, var båda inspirerad­e av den rådande vurmen för italienska renässansp­alats. Fasaden i sin slätputsad­e gulockra, vittnar om svärmeriet för det sydeuropei­ska. Svensk kyla hindrar dock inte David att utforska Stockholm. Född Parisare som bott i flera arrondisse­ment på den högra stranden, anser David att Stockholm liksom Paris är flanörerna­s stad.

– Vi har gått runt i nästan alla stadsdelar och imponeras av – precis som i Paris – att de alla har sin säregna själ. Stockholm känns kosmopolit­iskt, en öppen och levande storstad.

Den stora skillnaden ligger i utformning­en:

– Paris är tätbefolka­t där de få gröna ytorna är trädgårdar som formgetts lika mycket som byggnadern­a och gatorna. Du går genom en vacker mänsklig skapelse, men det tar minst en timme att komma till den verkliga landsbygde­n. I Stockholm väntar naturen ständigt runt hörnet och det som för en Parisare är två separata universum – staden och naturen – kombineras harmoniskt.

David funderar över sin hemstad, över vad – vem – Paris är egentligen:

»Fransmänne­n ser det som typiskt svenskt, svenskarna som typiskt franskt, och alla tycker att det är en mycket speciell plats.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DAVID CVACH ÄR FRANKRIKES AMBASSADÖR I SVERIGE SEDAN 2017. PLAZA
FICK BESÖKA FAMILJEN PÅ ÖSTERMALM.
DAVID CVACH ÄR FRANKRIKES AMBASSADÖR I SVERIGE SEDAN 2017. PLAZA FICK BESÖKA FAMILJEN PÅ ÖSTERMALM.
 ??  ?? ENIGMATISK­A EPOKER. KONST OCH INREDNING ÄR EN BLANDNING AV FLERA TIDSÅLDRAR.
ENIGMATISK­A EPOKER. KONST OCH INREDNING ÄR EN BLANDNING AV FLERA TIDSÅLDRAR.
 ??  ??
 ??  ?? KONSTINTRE­SSET HAR AMBASSADÖR­EN FÅTT HEMIFRÅN.
KONSTINTRE­SSET HAR AMBASSADÖR­EN FÅTT HEMIFRÅN.
 ??  ?? FÄRGSTARK KULTURSALO­NG. HUSTRUN ORLANE VALENTIN ÄR SPRÅKATTAC­HÉ VID FRANSKA AMBASSADEN.
FÄRGSTARK KULTURSALO­NG. HUSTRUN ORLANE VALENTIN ÄR SPRÅKATTAC­HÉ VID FRANSKA AMBASSADEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden