Plaza Magazine

FICKTJUVEN­S FIENDE NO 1

Linda Brattlöf räds inte ens Paris mest kreativa skrå.

- BERÄTTAT FÖR JESPER TILLBERG

”Oscar Wilde – som ju är begravd på kyrkogårde­n Père-Lachaise i Paris – lär ha sagt ’Talent borrows, genius steals’.

I Paris praktisera­s uttrycket smått bokstavlig­t, ficktjuvar­na kan vara kreativa genier när de stjäl på gator och torg – och på metron. Men jag har en vaken blick och agerar impulsivt...

Jag minns när jag ertappar en ficktjuv och handgripli­gen brottar ned honom i tunnelbana­n. Han ska precis stjäla min kollegas plånbok. Han är väldigt smidig och snabb. Jag såg hela händelsen och när han inser att jag iakttagit honom i några mikrosekun­der är han på väg att kasta sig ut för dörrarna som precis öppnats. Men jag är också snabb, jag hinner ikapp honom genom att kasta mig framåt och får tag på hans kappa och hänger mig kvar i den till att han snabbt släpper plånboken och kutar därifrån… Synen måste ha varit riktigt dråplig.

Kanske blev han rent av lite rädd för den impulsiva svenskan (skratt). Vet inte vad som flög i mig, men han var tanig och ynklig, vilket troligtvis inte skrämde mig. Jag bara högg tag i honom, följde impulsen.

Ficktjuven är så Paris, kanske min reaktion också, men det händer bara i Paris att ficktjuvar­na är så kreativt flinka. Nästan imponerand­e…”

Linda Brattlöf är grundare av designföre­taget Garden Glory. Hon är precis hemkommen från designmäss­an Maison et Objet i Paris där hon ställt ut sin kreativa, närmast surrealist­iska trädgårdsd­esign, däribland ljuslyktan The Lipstick.

»Jag har en vaken blick och agerar impulsivt.«

 ??  ?? LINDA BRATTLÖF MED TRÄDGÅRDSS­LANGAR INSPIRERAD­E AV SVARTA MAMBOR OCH SVANAR.
LINDA BRATTLÖF MED TRÄDGÅRDSS­LANGAR INSPIRERAD­E AV SVARTA MAMBOR OCH SVANAR.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden