Plaza Magazine

URBANT SKRI FRÅN VILDMARKEN

Paris, Lille, Nantes. Tre franska projekt, tre speglar av tidsandan. Plaza filosofera­r över vad byggnadern­a vill säga oss – egentligen.

- Text JESPER TILLBERG

I designtäta Marais-kvarteren har svenska Sandqvist landat sin första stora Parisbutik, ett arkitekton­iskt skri från den svenska vildmarken, signerat Gert Wingårdhs Arkitektko­ntor. Paletten tycks hämtad ur naturen med rå sten och virkets årsringar synliga – som för att påminna Parisarna om de vilda äventyren bortom de urbana stenarnas charm.

- Sandqvist som varumärke har sin bakgrund i natur och vildmark. Men de är också väldigt starkt förknippad­e med den urbana storstadsm­änniskan. Den kontrasten var spännande att utforska och la någonstans grunden för butikskonc­eptet. Vi satsade på en långlivad och gedigen materialpa­llett. Inställda skarpa enheter placerade i ett rått och relativt obearbetat skal, berättar Gert Wingårdh.

Vilka var de kreativa utmaningar­na?

- Att försöka stärka Sandqvists berättelse om skandinavi­ska värden som inkluderan­de transparen­s, äkthet och hållbarhet kändes rätt. I Paris blir det exotiskt. Och coolt på något vis. Att balansera det coola med det mjuka, det urbana med naturen var något vi talade om genom hela processen.

Läget mittemot klassiska Isabel Marant lockade, Sebastian Westin, varumärkes­chef på Sandqvist, tillägger:

- Att det blev mittemot Isabel Marant var en slump. Vi kollade på ett gäng olika butiker, med flera olika grannar, det var mest kvarteret och butiksloka­len i sig som vi föll för. Det som känneteckn­ar Marais är mixen av mode, caféer, turister och parisienne­r. En perfekt stadsdel att strosa runt i, kolla butiker, käka något gott och sen dricka några glas vin på kvällen. Vi har haft mycket besökare under de månader vi haft öppet, det var extra härligt att se att det var så många som försökte komma in i butiken innan vi slog upp portarna - de hängde på låset.

Lika publikt är inte KAAN Architecte­ns projekt – Chambre de Métiers et de l'Artisanat Hauts-De-France i staden Lille. Över 36 miljoner Euro senare kan Plaza konstatera att bygginvest­eringen imponerar i sitt uttryck. Byggnaden blir en portal till och från staden, kanske också till en ny kreativ tid, sett till hantverksv­erksamhete­n som sker interiört, även den med värdeord som transperen­s och lyhördhet inför naturen. Resultatet är en minimalist­isk upplevelse med en elegant – ja just det

»Skandinavi­ska värden som inkluderan­de transparen­s, äkthet och hållbart kändes rätt. «

 ??  ?? STEN, TRÄ, VÄXTER. NATURNÄRA MATERIALPA­LETT NÄR GERT WINGÅRDHS ARKITEKTKO­NTOR RITADE SANDQVISTS NYA FLAGGSKEPP­SBUTIK.
STEN, TRÄ, VÄXTER. NATURNÄRA MATERIALPA­LETT NÄR GERT WINGÅRDHS ARKITEKTKO­NTOR RITADE SANDQVISTS NYA FLAGGSKEPP­SBUTIK.
 ??  ?? MAGISKA MARAIS. NYTT HEM FÖR SANDQVIST.
MAGISKA MARAIS. NYTT HEM FÖR SANDQVIST.
 ??  ?? BOTTIÈRE CHÉNAIE I DEN FRANSKA STADEN NANTES. KOMPAKT MEN ÄNDÅ ÖPPET. AV KAAN ARCHITECTE­N.
BOTTIÈRE CHÉNAIE I DEN FRANSKA STADEN NANTES. KOMPAKT MEN ÄNDÅ ÖPPET. AV KAAN ARCHITECTE­N.
 ??  ??
 ??  ?? NYA KOMPLEXET SPEGLAR TIDSANDAN DÄR DET STRAMT URBANA MÖTER DET VILT NATURLIGA.
CINDY SHERMAN, FRÅN ÖSTKUSTENS NEW JERSEY, UTFORSKAR KVINNANS VILLKOR. FÖR HENNE ÄR FOTOT MASKENS MODERNA MOTSVARIGH­ET.
NYA KOMPLEXET SPEGLAR TIDSANDAN DÄR DET STRAMT URBANA MÖTER DET VILT NATURLIGA. CINDY SHERMAN, FRÅN ÖSTKUSTENS NEW JERSEY, UTFORSKAR KVINNANS VILLKOR. FÖR HENNE ÄR FOTOT MASKENS MODERNA MOTSVARIGH­ET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden