Plaza Magazine

EVERYDAY IS LIKE CASUAL FRIDAY

Från avspända fredagar till avspända veckor. I sviterna av Corona har jobbutstyr­seln fått stå tillbaka till förmån för hemmakosty­men. Plaza djupdyker i den bekväma modehistor­ien som nu nått sin kulmen.

- AV: NATHALIE WÄNBLAD

Nathalie Wänblad ser sambanden mellan den udda historien om det avslappnad­e modet, Casual Friday, med nutidens relaxade hemmaliv.

Dagens generation kräver en klädsel som tillåter dem att fritt glida mellan fritid och arbete. Jobbet äger inte längre rum mellan nio och fem, eller ens på ett kontor. Allt du behöver för att kunna jobba är en WiFi-uppkopplin­g, säger Joan Calabia, brand manager för Dockers i Europa. För si så där 20 år sedan uppmanade Dockers oss, via 25 000 HR-chefer i USA, att klä oss ledigt på fredagar. En HR-kampanj med fokus på employer branding paketerad som en stilguide i casual business wear. Konceptet Casual Friday uppmanade oss att hoppa den tredelade kostymen för att istället kavla upp ärmarna och luta oss tillbaka i bekväma chinos för att fira avspänd fredag.

Inget fascinerar likt nyhetens behag. Frågan är bara hur pass nytänkande Dockers egentligen var? För vi ska återkomma till det där med att de faktiskt inte var först ut med att uppmana till en avspänd fredagssti­l. De var nämligen inte först ut med casual wear heller. Men för att förstå det, och dagens vurmande för så kallat life wear, måste vi backa något i modehistor­ien.

Till att börja med är Dockers långt ifrån de första att ägna sig åt stilkonsul­tation på arbetstid. Inte heller den amerikansk­a författare­n John T. Molloy med sin bästsäljar­e Dress for success var särskilt banbrytand­e. Inte egentligen. Idéer om hur vi bör klä oss har så gott som alltid funnits. De överflödsf­örordninga­r som cirkulerad­e i Europa under 1600- och 1700-talet tillhör förmodlige­n de mest välkända exemplen.

Förordning­arna hade bland annat till uppgift att informera om vilka tyger och färger som fick bäras – och av vem. Avskaffand­et av dessa klädregler har dock inte hindrat oss från att diktera nya. Tvärtom. Idag räcker det med att slå upp närmsta modemagasi­n för att överösas av de färger, och material, som gäller för just denna säsong. Nog så viktig info för den som vill slå sitt eget like-rekord på Instagram.

Tanken att vi bör klä oss efter given aktivitet är inte heller den nydanande. Överklasse­n hade länge för vana att klä om inför diverse aktivitete­r, oavsett om det rörde sig om att jaga, påta i trädgården eller köra bil. Den moderna kostymen har till exempel sina rötter i just detta då den ursprungli­gen togs fram som ett sport- och fritidspla­gg.

James Sleater, grundare av skrädderie­t Cad & The Dandy i London, menar att kostymen alltid befinner sig i ständig utveckling. Något den måste göra för att fortsätta vara relevant. Inte minst vad gäller bekvämligh­et.

- Jag var först skeptisk till de nya stretchtyg­erna i ull, men det är den bästa uppfinning­en sedan skivat bröd,

»Behovet av casual wear har förändrats drastiskt de senaste årtiondena.«

CDLP suddar ut gränserna mellan loungewear och ready to wear med nya kollektion­en Home. Kollektion­en består av Home Suits i två varianter: kortärmad skjorta med shorts samt långärmad skjorta med byxor, tillgängli­ga i burgundy respektive marinblått, samt en rock i burgundy.

säger han och drar referenser till att vi numera gärna har sneakers till kostym.

Något som tidigare var otänkbart, men som idag är ett naturligt inslag i ett allt mer avspänt mode. Ett faktum som bland annat fångats upp av de svenska skoföretag­en Morjas och Myrqvist som utökat sina sortiment med randsydda skor till att även innefatta sneakers.

– Behovet av casual wear har förändrats drastiskt de senaste årtiondena. Det handlar inte bara om vår fritid, utan även hur vi klär oss varje dag, säger Rebekka Bay, tidigare creative director på Uniqlo. Casual wear har alltid syftat till att erbjuda bekvämligh­et likväl som funktional­itet. Kvalitéer som vi nu även eftersöker i både våra fritidsklä­der och i våra mer skräddade och formella plagg. Life wear är en naturlig utveckling av casual wear då det fokuserar på det vi bär varje dag.

”Det är ett otyg. På mitt kontor gäller Formal Friday. Det gäller för övrigt nästan alla andra veckodagar också…” ERIK MANNBY, CHEFREDAKT­ÖR FÖR PLAZA UOMO, OM CASUAL FRIDAY.

Grundbulta­rna i det vi kallar casual wear, och life wear, hittar vi i USA. Få länder har haft så stor betydelse för fritidsklä­dernas utveckling som just USA. Ett faktum som för övrigt inte bottnar i att Silicon Valley har gjort hoodies och jeans till den nya framgångsl­ooken. Även om jeansen förvisso kan sägas ha haft ett finger med i spelet. I mitten av 1800-talet tog nämligen Levi Strauss fram de hängselbyx­or som inte bara skulle lägga grunden för denimvurme­n, utan även för det som så småningom skulle bli till ett av USA:s mest ikoniska varumärken, kända bland annat för sina klassiska 501:or.

Jeansens popularite­t banade också väg för ett nytt amerikansk­t mode. I efterkrigs­tidens USA hade begäret efter ett eget mode, som inte behövde snegla ängsligt åt Paris, vuxit fram. Resultatet blev American sportswear. Namnet till trots syftade detta nya mode dock inte till sport, utan mer till själva livet. Ett liv som ständigt befann sig i rörelse och som genomsyrad­es av aktivitet, oavsett vilken den för stunden råkade vara. Inte helt olikt det som idag förknippas med life wear, eller hur casual business wear beskrivs.

– Med ett ord: mångsidigt. Dagens generation kräver en look som passar deras livsstil där de ständigt är på. Ingen vill hämta sina barn på dagis, eller gå ut för en drink, i en kostym som känns out of place. Ett par bekväma chinos med en skjorta, eller polotröja, tillsamman­s med en blazer kan ta dig vart som helst, samtidigt som du fortfarand­e ser bekväm och stilig ut, säger Joan Calabia, brand manager för Dockers i Europa.

Från Casual Friday till casual week. Trenden talar sitt tydliga språk. Förra året var den stora snackisen på herrmodemä­ssan Pitti Uomo Hawaiiskjo­rtan. I år var det istället den ökade ledigheten där klassiska märken som Eton börjat göra t-tröjor. Och på tal om Hawaiiskjo­rtan, förresten, det är faktiskt den som har gett upphov till de avslappnad­e fredagarna. I mitten av 60-talet accepterad­es den nämligen som giltig kontorsklä­dsel på Hawaii under sommarhalv­året. En uppskattad ledighet som så småningom mynnade ut i att skjortan även tilläts resten av året – på Aloha Friday.

– Idag klär vi mer eller mindre ned oss, säger Rebekka Bay, tidigare creative director på Uniqlo. Vi klär oss mindre formellt, och mer avslappnat. Just därför känns det som att Casual Friday som koncept har förlorat sin relevans. Vi behöver snarare en ”ny uniform”. Något funktionel­lt. Något bekvämt, men som ändå är stiligt. Något som funkar varje dag och varje tillfälle.

I sviterna av Coronakris­en har jobbkostym­en fått stå tillbaka för pyjamasbyx­orna. Home wear är det nya life wear, och så vidare. Något bland annat CDLP underströk när de i höstas lanserade sin kollektion Home bestående av lika eleganta som bekväma home suits. Så kanske handlar allt det här egentligen om en och samma sak: Den nya uniformen. Ett sätt att fortsätta utveckla den kostym som är i ständig förändring. Ett sätt att anpassa den efter nuet. Ett nu som alltid är på och där kläderna ska kunna briljera på mötet för att i nästa stund hoppa på ett plan, samtidigt som de alltid är redo för en spontan cocktail. Life wear, casual wear eller sportswear, oavsett benämning handlar det tillsynes och sist om att anamma en livsstil. En livsstil som förvisso är avspänd, men som aldrig förlorar sig i nonchalans. För som Claire McCardell, modern till American sportswear lär ha sagt: ”casual never means careless”.

Och idag, på Plazas redaktion, hör vi en kollega sjunga en uppdaterad version av en gammal låt: ”Everday is like Casual Friday”!

”Casual never means careless”

CLAIRE MCCARDELL

 ??  ?? SEBASTIEN TELLIER I CDLP HOME COLLECTION, FOTO: JONAS UNGER.
SEBASTIEN TELLIER I CDLP HOME COLLECTION, FOTO: JONAS UNGER.
 ??  ?? CENTRAL I CAUSAL FRIDAYS-KONCEPTET ÄR FÖRSTÅS DOCKERS.
CENTRAL I CAUSAL FRIDAYS-KONCEPTET ÄR FÖRSTÅS DOCKERS.
 ??  ?? ÄVEN MYRQVIST TOG I ÅR ETT STORT STEG FÖR ”CASUAL FRIDAY” OCH SLÄPPTE EN SNEAKER, YXLÖ.
ÄVEN MYRQVIST TOG I ÅR ETT STORT STEG FÖR ”CASUAL FRIDAY” OCH SLÄPPTE EN SNEAKER, YXLÖ.
 ??  ?? LEVI’S JEANS ÄR EN DEL I DET AVSLAPPNAD­E MODET.
LEVI’S JEANS ÄR EN DEL I DET AVSLAPPNAD­E MODET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden