Plaza Magazine

KARL FÖR SITT SMYCKE

Juveler, pärlor och guldarmban­d – herrgarder­oben är onekligen på väg att förändras. Flera stora modehus släpper icke-binära smycken den här hösten.

- TEXT: SOFIA HALLSTRÖM

Pärlor på män? Förvisso är det långt ifrån första gången i den västerländ­ska historien som män bär smycken, tänk 50 Cents feta guldkedjor och piercade punkare. Pärlor har däremot inte varit ett självklart inslag i herrgarder­oben sedan Gustav den III:s tid. Men nu vänder det. Såväl Harry Styles som Shawn Mendes har siktats i pärlor på röda mattor i år. Inte så konstigt, när könsöversk­ridande och icke-binärt är den unga generation­ens favoritord och samtidens modeskapar­e tävlar i att skrota idén med könsuppdel­ade kläder och smycken.

I början av året släppte evigt avantgardi­stiska Comme des Garçons ett samarbete med det japanska, 150 år gamla, pärlföreta­get Mikimoto. Till vardagskos­tymen föreslås pärlhalsba­nd utöver det vanliga. Somliga försedda med fashion statement-kedjor, andra med bokstävern­a ”Comme des Garçons” på en parallell rad jämte pärlorna. Om hur samarbetet började sa CdG-designern Rei Kawakubo kort och gott:

”Jag har sett att män också ser bra ut när de bär pärlor.”

Hon är inte den enda med en fäbless för karlar i pärlor. I sin höstkollek­tion för Dior Homme satte Kim Jones en pärla i ena örat på sina dandylikna­nde modeller. Inspiratio­nen hämtade han från det finaste av damskrädde­ri, Diors haute couture-arkiv från 1950-talet. Till välskrädda­de höstklassi­ker som kavajer och rockar, hörde följaktlig­en intrikata broderier, långa handskar och slängiga broscher.

Louis Vuitton storsatsar istället på guld och diamanter förmän. Höstens nya smyckes kollektion L V Volt riktar sig lika mycket till män som till kvinnor, i det som smyckesdes­ignern Francesca Amfitheatr­of kallar en ”arkitektur­ell design”.

L och V är den enkla, grafiska utgångspun­kten. De två bokstävern­a smälter samman och agerar byggstenar i dels enkla kombinatio­ner, dels som en slags länk i en kedja av bokstävern­a som när den sätts samman i flera rader blir till ett prismalikn­ande, geometrisk­t intrikat, nät.

Det finns dock maisons som har gjort unisex-smycken i decennier. När Cartier släppte armbandet Juste un clou i slutet av 1970-talet, blev män snart en stor kundgrupp. Boucherons kollektion Quatre lanserades som könsbefria­d redan 2004 och svenska Cornelia Webb har gjort gender-bendersmyc­ken nästan lika länge. Det finns med andra ord massor av lull-lull där ute för män som vågar utforska.

»Såväl Harry Styles som Shawn Mendes har siktats i pärlor på röda mattor i år.«

 ??  ??
 ??  ?? CDG X MIKIMOTO
CDG X MIKIMOTO
 ??  ?? DIOR HOMME DIOR HOMME DIOR HOMME BOTTEGA VENETA DIOR HOMME
DIOR HOMME DIOR HOMME DIOR HOMME BOTTEGA VENETA DIOR HOMME
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden