Plaza Magazine

NYMÅLAD VÄRLD

Joa Studholme öppnar sitt skolhus – och färgexpert­ens första lektionen i vår tid av nystart: en pandemi är inte bara svart. Nu går vi mot en färgstarka­re värld.

- Text JENNY NILSSON Foto JAMES MERRELL

Joa Studholme bor i en gammal skolbyggna­d som gjorts om till hem när skolan stängde för 50 år sedan. Huset är beläget i England på Somersets landsbygd och lever upp till den brittiska idyllen på alla punkter. Som färgkurato­r hos färghuset Farrow & Ball sedan 25 år fullkomlig­t andas hon och lever färg. Joa har faktiskt lyckats vända kaoset i världen till sin fördel. Hon ser tillbaka på året som lugnt och produktivt, ironiskt nog. Hon har nämligen fått tid att tänka och reflektera. Och hon har sett hur tidsandan påverkar människors färgval. – Tveklöst har pandemin fått oss att se annorlunda på hur vi lever, och i dessa kaotiska tider längtar vi särskilt gärna efter varma toner för att berika våra hem och skapa en mysig fristad att återvända till från världen utanför. Då vi anpassar oss till idén att spendera mer tid hemma, föredrar många av oss att vara i ljusa rum under dagen och mörkare rum på kvällen, undermedve­tet följer vi med det naturliga ljuset och dagens rytm.

Det här resulterar i en större känsla av välbefinna­nde. Vi vill att våra hem ska vara en plats för vila och återhämtni­ng såväl som föryngring och inspiratio­n.

Inuti skolhuset finns en avslappnad och eklektisk harmoni mellan möbler och konst. Kanske mildare färgval än förväntat av en färgdyrkar­e och expert, men här och där lyser hennes experiment­lust igenom. Den vita färgen som dominerar skolrummet skapades för just detta rum - med inspiratio­n av originalfä­rgen som fanns där - och fick det passande namnet School House White. Kulören är nu en storsäljar­e hos Farrow & Ball och Joa beskriver den som diskret och enkel, perfekt att hänga konst på. Hon berättar att en väldigt känd inrednings­redaktör kallat hemmet för ”det mest odesignade hemmet jag någonsin sett”. Någon slags komplimang, får man anta.

– Vi har bara fyllt huset med saker vi gillar och som får oss att le. Vi har praktiskt taget inte spenderat någonting alls på interiören i huset - bara samlat saker och ting på vägen. Vi är inte minimalist­er!

Med undantag av skolrummet så är huset föremål för en

»Vi har bara fyllt huset med saker vi gillar och som får oss att le«

konstant ommålning, både väggar och möbler byter skepnad i takt med Joas förändring­siver. Intresset tycks ha kommit med modersmjöl­ken.

- Som barn ägnade jag en omåttlig mängd tid åt att ordna om min uppsättnin­g Caran d’Ache-kritor för att se hur olika färgkombin­ationer fungerade. Mitt dockhus målades alltid om och jag experiment­erade hela tiden med färger, målade mitt tak klargult för att försöka fylla rummet med solljus och skapade mysiga utrymmen i skåp genom att måla dem mörka. Väldigt likt det jag gör nu!

Både Joa och hennes man har i år skött sina jobb hemma, i det rymliga och ljusa skolrummet. När Joa blandar nya färger håller hon helst till i sitt galleri som har bäst ljus och där hon kan skvätta hur mycket färg hon vill. Hon beskriver sitt jobb som en stor del av hennes liv och känner sällan behov att koppla av från det. När det väl sker att hon behöver lite distans promenerar hon gärna i de vackra omgivninga­rna runt huset. Detta blandar hon med att underhålla sitt nyfunna intresse för trädgårdsa­rbete, tillsamman­s med maken. Hobbyn präglas ju av färger även den.

- Vi tänker och pratar inte om mycket annat än trädgården just nu, om vi inte är på en konstutstä­llning.

Hennes yrke består främst av att rådge kunder i färgval och hon älskar att jobba med alla sorters rum och ytor. Ju svårare utmaning, desto mer njuter hon. Hon berättar om den fantastisk­a känslan som uppstår när hon får kunder att förstå vilken kraft och makt färgerna har.

- Många är försiktiga med att använda färg så det är bäst att uppmuntra att använda starka och ovanliga färger på små ytor - om så bara inuti ett skåp till att börja med! De inser snart hur underbar effekt färg kan ha på våra liv.

Hon har skapat oändligt med kulörer och skrivit två böcker på ämnet. Hon har en fri syn på färger och som hos andra begåvninga­r finns det ingen enkel lösning att kopiera från henne.

- Jag lägger omåttligt med tid på att betona att det finns absolut inga regler för färg eller hur de ska användas. Och tack gode gud för det - världen skulle vara en fantastisk­t tråkig plats om vi alla gillade samma saker och inredde våra hus på samma sätt. Jag älskar att stöta på galna kombinatio­ner av färger eller rum som har använt mer än ett tapetmönst­er på väggarna. Jag håller mycket föreläsnin­gar om hur färg används men det handlar bara om tips och tricks - definitivt inga regler!

Färgtrende­rna för 2021 beskriver Joa som jordiga, varma och tidlösa med rötter i den naturliga världen. Hon lyfter fram Farrow & Balls kulörer Deep Reddish Brown, Green Smoke och India Yellow som signifikan­ta trendfärge­r, som förstärker vårt band med naturen och samtidigt skapa dramatiska ytor där vi kan glömma pressen av en global pandemi.

Planen är att bygga om alla sovrum och badrum framöver till en modern tolkning av den ursprungli­ga skolan. Projektet kommer att ta mer än ett år att fullfölja, men Joa målar redan väggarna i sitt huvud. Och vilken lockande idé - stryk på ett nytt lager färg på tillvaron, om så bara i tanken.

 ??  ?? VEM Joa Studholme, Color Curator på FARROW & BALL. Hennes man Andrew bor här och ibland barnen Cosmo och Nancy.
VAR Somerset (nära Bruton), England.
HUR En skola från1800-talet som konvertera­des till bostadshus för 50 år sedan.
VEM Joa Studholme, Color Curator på FARROW & BALL. Hennes man Andrew bor här och ibland barnen Cosmo och Nancy. VAR Somerset (nära Bruton), England. HUR En skola från1800-talet som konvertera­des till bostadshus för 50 år sedan.
 ??  ?? JOAS YRKE BESTÅR AV ATT RÅDGE KUNDER I FÄRGVAL.
JOAS YRKE BESTÅR AV ATT RÅDGE KUNDER I FÄRGVAL.
 ??  ?? INUTI JOAS SKOLHUS FINNS EN AVSLAPPNAD OCH EKLEKTISK HARMONI MELLAN MÖBLER OCH KONST.
INUTI JOAS SKOLHUS FINNS EN AVSLAPPNAD OCH EKLEKTISK HARMONI MELLAN MÖBLER OCH KONST.
 ??  ?? CINDY SHERMAN, FRÅN ÖSTKUSTENS NEW JERSEY, UTFORSKAR KVINNANS VILLKOR. FÖR HENNE ÄR FOTOT MASKENS MODERNA MOTSVARIGH­ET.
CINDY SHERMAN, FRÅN ÖSTKUSTENS NEW JERSEY, UTFORSKAR KVINNANS VILLKOR. FÖR HENNE ÄR FOTOT MASKENS MODERNA MOTSVARIGH­ET.
 ??  ??
 ??  ?? JOA HAR EN FRI SYN PÅ FÄRGER OCH SOM HOS ANDRA BEGÅVNINGA­R FINNS DET INGEN ENKEL LÖSNING ATT KOPIERA FRÅN HENNE.
JOA HAR EN FRI SYN PÅ FÄRGER OCH SOM HOS ANDRA BEGÅVNINGA­R FINNS DET INGEN ENKEL LÖSNING ATT KOPIERA FRÅN HENNE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden