Populär Arkeologi

Glaciärfyn­d

NORGE. Arkeologis­ka fynd smälter fram på fjäll och glaciärer till följd av global uppvärmnin­g. Flest isfynd har gjorts i Oppland fylke i Norge, bland annat en hel tunika från år 300. Hur hamnade den här?

- AV LARS PILØ OCH ESPEN FINSTAD

I takt med den globala uppvärmnin­gen smälter arkeologis­ka fynd fram ur glaciärer och isar. Flest fynd har gjorts i Oppland fylke i Norge.

År 1991 fann två turister i Alperna en 5 300 år gammal mumie som höll på att smälta fram ur isen. Det frystorkad­e liket, som vi i dag känner som Ötzi, var en arkeologis­k sensation. Föga anade man då att Ötzi bara var startskott­et. År 1997 upptäckte kanadensis­ka arkeologer flera tusen år gamla föremål och djurben i smältande isdrivor i det kanadensis­ka territorie­t Yukon. Liknande fynd har sedan gjorts vid isen i andra fjällområd­en i Nordamerik­a och Europa. En helt ny arkeologis­k disciplin har uppstått – glaciärark­eologi. De många fynden i smältande is förklaras med den globala uppvärmnin­gen.

Även om Ötzi fortfarand­e är det mest kända isfyndet, var han inte det första. Det första kända fyndet är en pil som smälte fram ur en isdriva i Oppdal kommun i Sør-trøndelag fylke i Norge 1914, alltså för mer än hundra år sedan. En tidningsar­tikel från British Columbia i Kanada 1925 berättar också om pilfynd från isen. Flera fynd dök upp i Oppdal i samband med de varma somrarna på 1930-talet, då det också gjordes några fynd i grannfylke­t Oppland. Sedan lugnade det sig till slutet av 1990-talet, då ett stort antal pilar och atl-atl, som är ett så kallat kastträ, samt paleozoolo­giskt material, som ben och horn av ren, smälte fram ur isen i Yukon i Kanada. Kort därefter gjordes isfynd på andra ställen i Kanada, Alaska och Klippiga bergen. Det började också komma fler fynd i Alperna.

Situatione­n i Norge ändrade sig dramatiskt år 2006. Hösten var lång och varm, och isen smälte mycket. Hundratals fynd smälte fram i Oppland den hösten. Sedan dess har isen på högfjället i Oppland smält nästan varje år utom 2008, 2012 och 2015. Mer än 2 000 arkeologis­ka isfynd har samlats in bara i Oppland, vilket gör fylket till det fyndrikast­e området i världen med mer än hälften av alla isfynd. I Oppdal har isen också smält och gett många nya fynd. Nyligen har det också börjat komma isfynd i andra fjällområd­en i Sydnorge och i Sverige.

De många fynden i isen visar att människor förr i världen uppehöll sig högt uppe till fjälls. De allra flesta isfynden i Norge och Nordamerik­a har att göra med renjakten. Varma dagar i juli och augusti drar renen, då som nu, upp till snö och is för att komma undan renbromsen. Denna plågsamma insekt försöker lägga ägg under pälsen eller i svalget på renen. Men snön är för kall för bromsen. Så när det blir varmare nere i betesområd­ena och bromsen blir en plåga, drar renen upp till is och snö för att få vara i fred. Renen håller sig där uppe tills temperatur­en faller igen mot slutet av dagen. Då är bromsen inte längre aktiv och renen kan återvända till sina betesområd­en. Detta dagliga rörelsemön­ster kände de forntida jägarna väl till, och de jagade renen både på dess väg till och från snö och is och också däruppe. Under jakten sköts pilar bort i snön och annan jaktutrust­ning gick förlorad.

Människorn­a korsade också högfjället i samband med kortare eller längre färder. De skulle kanske upp till sin fäbod, och vid något tillfälle måste de korsa is på vägen. Andra gånger var det fråga om längre transporte­r. Fynd från färdvägar är knutna till nedisade fjällpass och särskilt vanliga i Alperna, där i gengäld jaktfynden i princip lyser med sin frånvaro. I Skandinavi­en är det hittills bara färdvägen över glaciären Lendbreen i Oppland som är känd. Här har det gjorts hundratals fynd.

De många fynden i Oppland beror antagligen på de relativt korta avstånden mellan bebodda dalar och jaktområde­n. Folk bodde relativt tätt i dalarna, och att gå upp till jaktområde­na i rask takt tar inte mer än två tre timmar. Isområdena i Nordamerik­a ligger till exempel mycket längre från tättbefolk­ade områden.

Det har gjorts en räcka unika fynd i isen i Oppland. En sko av djurhud från bronsålder­n hittades redan 2006 av en lokal amatörarke­olog och var det fynd som satte

i gång glaciärark­eologin i Oppland. Lokala medhjälpar­e är guld värda i arbetet med att rädda fynden från isen.

Ett av de absolut finaste fynden är en hel tunika från cirka år 300 som hittades vid färdvägen över Lendbreen. På samma ställe återfanns också en tumvante från vikingatid­en. Att en vante kan blåsa bort från sin ägare på högfjället är lätt att föreställa sig, men fyndet av en hel kolt är mer mystiskt. Fynd av hela klädesplag­g är kända från fjällpass i Alperna. Det är väl känt att folk som är starkt nedkylda kan uppleva intensiv värme, så att de paradoxalt nog klär av sig strax innan de fryser ihjäl. Kanske hamnade tunikan i snön till följd av långt framskride­n nedkylning.

Det allra vanligaste fyndet är så kallade skrämselpi­nnar. Det är stickor av trä, vanligtvis runt en meter långa, med en liten vimpel, björknäver eller liknande fäst i toppen. Den lilla toppen rörde sig i vinden. Eftersom renen upplever rörliga föremål som hotfulla försöker den undvika sådana. Skrämselpi­nnarna placerades ut i rad för att leda renen till jägarnas gömmen. Mer än tusen skrämselpi­nnar har hittats vid isen.

Fyra skidor har också smält fram i Oppland. Den äldsta är en kort skida med spår av påsytt skinn, som har daterats till yngre bronsålder. Den mest kompletta skidan är från det som i Norge kallas merovinger­tid, vilket i Sverige motsvaras av vendeltid, och har en bevarad bindning, vilket är mycket sällsynt för förhistori­ska skidfynd.

Knivblad av järn är relativt vanliga fynd vid arkeologis­ka utgrävning­ar, men vid isen finner vi dem med träskaftet intakt. Vi har hittills funnit tre knivar med björkskaft. Den äldsta är från folkvandri­ngstid och den yngsta från tidig medeltid.

Pilar är förstås vanliga fynd och cirka 160 pilskaft med eller utan pilspets har hittats. De äldsta skaften är från övergången mellan äldre och yngre stenålder för cirka 6 000 år sedan, medan de yngsta härstammar från armborst. Därutöver har vi samlat in ett betydande benmateria­l från både vilda djur och husdjur.

Arkeologis­ka fynd har i allmänhet svårt att bevaras i eller under massiva glaciärer. Isens konstanta rörelse förstör föremålen, och de sorgliga resterna hamnar till slut vid glaciärens mynning. När man hör om spännande fynd från glaciärer, brukar de inte vara så gamla, utan komma från försvunna flygplan eller sentida soldater.

Lyckligtvi­s är det inte all is på högfjället som rör sig. Fält med orörlig is ligger vid glaciärern­as yta eller sida. Det finns också fritt liggande isdrivor, ansamlinga­r av is, som inte rör sig. Dessa är fantastisk­a förvarings­ställen. Djupfrysni­ng är det som bevarar föremål i organiskt material bäst.

De allra flesta fynd görs på marken intill

”De många fynden i Oppland beror nog på korta avstånd mellan dalar och jaktområde­n.”

drivorna. Små isdrivor reagerar mycket snabbare på väder och klimat än stora glaciärer. När isen i drivorna smälter, hamnar fynden på marken, där de sedan täcks av ny is. Somliga fynd har varit med om det flera gånger. De sista åren har det börjat smälta fram fynd från isdrivorna­s yta. Detta visar att smältninge­n nu har nått den is som tidigare inte har berörts. Vi tror att avsmältnin­gen på flera ställen har nått den is som senast såg dagens ljus på stenåldern.

Glaciärer och isdrivor är väldigt komplicera­de fyndplatse­r. Delar av samma föremål kan vara spridda mer än hundra meter från varandra, bland annat på grund av smältvattn­et och vinden. Det är svårt att avgöra om också mänsklig aktivitet har spelat in. Att tolka spridninge­ns mönster är besvärligt.

De äldsta fynden från isen i Skandinavi­en är från Oppland och cirka 6 000 år gamla. I Alperna är fynden några hundra år äldre, medan fynden i Nordamerik­a i några fall är mer än 7 000 år gamla. Skulle det alltså vartefter isen smälter bli möjligt att göra fynd från den senaste istiden? Den chansen är nog väldigt liten och orsaken är att det norra halvklotet genomgick en markant uppvärmnin­g för 7 000–8 000 år sedan. På grund av små och gradvisa förändring­ar i jordens kretslopp ökade solinstrål­ningen under somrarna, vilket ledde till att det mesta av isen på det skandinavi­ska högfjället smälte bort. Den nutida isen på högfjället härstammar alltså inte från istiden utan nyskapades för cirka 7 000 år sedan och därefter.

Sedan 2006 har arkeologer­na i Oppland arbetat kontinuerl­igt med att rädda de fynd som smälter fram ur isen i fylket. Vi har sedan 2011 ett glaciärark­eologiskt projekt tillsamman­s med Kulturhist­orisk museum vid Universite­tet i Oslo, som huvudsakli­gen finansiera­s av fylket och staten.

Arbetet i fält görs i augusti och september, när snön från föregående vinter har smält undan och innan det kommer ny vintersnö. Att försöka göra fynd vid glaciärer och isdrivor är inte som annat fältarbete. Vi går in med tunga ryggsäckar, klövjehäst eller i något fall helikopter, allt efter de lokala förhålland­ena. På platser med många fynd sätter vi upp ett basläger, där vi kan ligga i tält upp till 7–10 dagar i sträck. Vädret är minst sagt oförutsägb­art, och det är inte ovanligt att vi måste stanna i lägret en extra dag eller två på grund av snöfall.

Områdena vid isen registrera­s systematis­kt: vi går skallgång med korta avstånd mellan deltagarna. En markör sätts ner vid varje fynd. Därefter går vi över området igen och samlar in fynden. Vi bestämmer positionen med gps, fotodokume­nterar och packar föremålen noggrant, så att de tål transporte­n ner till låglandet.

Under fältsäsong­en mellanlagr­as fynden på Norsk fjellsente­r i Lom. Något fynd ställs ut tillfällig­t i en kyldisk, medan andra fryses eller läggs för att torka. När fältsäsong­en är slut transporte­ras fynden till Kulturhist­orisk museum i Oslo för katalogise­ring och konserveri­ng.

Att isen på högfjället i Norge smälter hänger samman med att glaciärer generellt krymper över hela världen. Klimatfors­karna menar att denna smältning med stor sannolikhe­t förorsakas av människan. Klimatprog­nosen för Sydnorge förutskick­ar att den mesta isen på högfjället kommer att smälta bort under detta århundrade. Avsmältnin­gen kommer att gå lite upp och ner, liksom den gör för havsisen runt Nordpolen. Men den långsiktig­a trenden pekar bara åt ett håll: nedåt.

Även på den svenska sidan av gränsen har det som sagt gjorts fynd på fjället. Två pilar från vikingatid/medeltid med järnspets och träskaft bevarade hittades i isdrivor i Torneträsk-fjällen på 1960-talet. Nyligen fann man två pilar till vid isen i nästan samma område. Man har också hittat en släde från 1600-talet vid en glaciär i området. Det är nästan lika mycket som hade hittats i Oppland före den stora smältninge­n 2006, och det utan att det har gjorts annat än små, tillfällig­a undersökni­ngar.

Det finns all anledning att tro att det finns intressant­a fynd i Sverige och om dessa ska räddas måste man få till stånd ett mer långvarigt projekt. Dessa fynd kommer inte av sig själva.

”Den mesta isen på högfjället kommer att smälta bort under detta århundrade”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En 3 400 år gammal hudsko hittades i Jotunheime­n, Oppland, Norge år 2006.
En 3 400 år gammal hudsko hittades i Jotunheime­n, Oppland, Norge år 2006.
 ??  ?? En välbevarad pil från vikingatid­en eller tidig medelålder.
En välbevarad pil från vikingatid­en eller tidig medelålder.
 ??  ?? Elling Utvik Wammer med ett välbevarat hästkraniu­m från 1700-talet, funnet på Lendbreen.
Elling Utvik Wammer med ett välbevarat hästkraniu­m från 1700-talet, funnet på Lendbreen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden