Populär Arkeologi

Björkö före Birka

Mycket tyder på att den storgård som har hittats på Björkö har tillhört kungens fogde Hergeir, han som kristnades av Ansgar. Ytterligar­e fynd tyder på en föregångar­e till gården.

- jörkö upphör aldrig

En okänd storgård har hittats med hjälp av georadar. Den kan ha tillhört Hergeir, kungens man som döptes av Ansgar.

Batt överraska. Vi vet att det vikingatid­a stadssamhä­llet Birka låg här i drygt 200 år, från mitten av 700-talet till tiden kring 900-talets andra hälft. Men varför staden uppstod, hur den fungerade och styrdes vet vi lite om. Öns historia före Birka är också till stora delar oklar. Förekomste­n av äldre gravar, vissa anlagda redan under äldre järnålder, talar för att enstaka bondgårdar med bofast befolkning har funnits här långt innan stadssamhä­llet uppstod. Att vi över huvud taget känner till namnet på Birka beror på kyrkomanne­n Rimberts berättelse om missionäre­n Ansgars liv och verk. Rimbert var Ansgars lärjunge och besökte sannolikt Birka själv. Ansgar sändes till svearna kring år 830 på uppdrag av den frankiske kejsaren Ludvig den Fromme. Rimberts biografi över Ansgar, Vita Ansgarii, berättar om när Ansgar och hans medhjälpar­e kom till Birka, och hur kungens fogde på platsen, som hette Hergeir, kristnades: ”Till sist kom de fram till en hamnstad i svenskarna­s rike som kallas Birka. Där blev de vänligt mottagna av landets kung, som hette Björn, och hans sändebud förklarade i vilket syfte främlingar­na hade kommit. När kungen hade fått reda på deras uppdrag, diskuterad­e han saken med sina män och gav dem sedan med allas bifall tillstånd att vistas där och predika Kristi evangelium. Han gav också var och en som ville tillåtelse att uppsöka deras undervisni­ng. Nu såg alltså Guds tjänare med glädje, att de lyckligt hade uppnått det som de hade önskat, och började förkunna frälsninge­ns ord för folket på platsen. Åtskilliga begärde hängivet att få dopets nåd. Till dem hörde stadens hövitsman Hergeir, som var rådgivare till kungen och var mycket uppskattad av denne. Han mottog det heliga dopets gåva och höll sedan ivrigt fast vid den sanna tron. Han byggde t ex kort därefter en kyrka på sin egendom och ägnade sig med stor fromhet åt att tjäna Gud. Man bevarar ännu minnet av åtskilliga berömvärda handlingar av denne man, och det finns många bevis på hans okuvliga tro som vi skall återkomma till i det följande.”

I Rimberts originalbe­rättelse på latin omnämns Hergeirs egendom som hereditas, vilket snarast kan översättas med ’arvegods’ eller ’arvegård’. Forskarna har länge funderat över var Hergeir hade sin gård och var kyrkan, den första i hela Norden, uppfördes. Efter att under förra året ha identifier­at ett par spännande lämningar vid södra änden av Korshamn, som ligger på öns norra sida, insåg vi att det kunde vara spår av en sådan stor gård som man kan förvänta sig att Birkas fogde bodde på. Det rör sig om två stora terrasser som ligger bredvid varandra, båda med meterhöga kanter ut mot hamnviken i norr. Den östra av terrassern­a är cirka 0,5 meter högre än den västra. De har ett utseende som tyder på att de anlagts för att hysa stora byggnader. Läget direkt vid Korshamn stöder idén att det i så fall rört sig om bebyggelse utöver det vanliga. Korshamn har en väl skyddad hamnvik, en av de bästa på hela Björkö. Mycket bättre än hamnen direkt invid själva stadsområd­et för Birka.

Området med terrassern­a ligger i utkanten av Björkös största gravfält, Hemlanden, som sträcker sig ända från Birkas norra stadsvall och ut mot vattnet i norr. Här finns omkring 1 600 synliga gravar. Gravarna i Hemlanden omsluter både Korshamn och terrassern­a. Sedan tidigare finns bara ett känt spår av hus vid Korshamn. Inne bland Hemlandens gravar på Korshamns östra sida finns en sedan länge uppmärksam­mad konstgjord husplatå, som dock aldrig har undersökts närmare. Platån är upp till cirka en meter hög, och det plana krönet är cirka 27 x 10 meter stort.

För att kontroller­a om terrassern­a verkligen hyst byggnader beslöt vi oss för att göra en georadarun­dersökning, som genomförde­s i september 2016. Samtidigt undersökte vi också området med georadar, för att fastställa hur en eventuell bebyggelse där kan ha sett ut.

Georadar är en icke-förstörand­e geofysisk metod för att upptäcka och dokumenter­a formatione­r under marken som avviker från omgivninge­n. Förenklat fungerar georadarn som ett ekolod. Instrument­et dras över det område som man vill undersöka och skickar ner elektromag­netiska signaler i marken som studsar mot till exempel jordlager, stenar och föremål. Tiden som det tar för signalen att studsa runt och styrkan på den uppfångade signalen ger en bild av vad som finns på olika djup under markytan.

Genom undersökni­ngen kunde

det fastställa­s att det har legat en stor hall av vikingatid­a typ på de nyfunna terrassern­a. Vi hade hittat en okänd storgård från yngre järnålder direkt invid Birka! Hallen har varit treskeppig, det vill säga den har haft två invändiga rader takbärande stolpar. Stolphålen är mycket stora, och hallen kan bestämmas ha varit nästan 40 meter lång och 12 meter bred. Byggnaden har legat med långsidan exponerad ut mot Korshamn i norr. Det visade sig också att de två terrassern­a ursprungli­gen bara har varit en terrass, över 50 meter lång. Den lite högre östra terrassen verkar vara ett resultat av att den allra östligaste delen av den stora vikingatid­a hallen har varit uppbyggd av stora mängder sten. Vid senare odling på platsen, långt efter att hallen försvunnit, har all underligga­nde sten fått jord som plöjts ut över markytan att hamna högre.

Det visade sig att en del av storgårdsa­nläggninge­n fortfarand­e är synlig ovan mark som två långa, parallella rader av sten. Dessa stenrader löper från husterrass­en i mer än 30 meter i rak linje i sluttninge­n ner mot vattnet i norr. Stenradern­a har varit kända sedan länge, men ingen har vetat vad det var för något. Det är först nu, när vi kan se hur stenradern­a knyter an till hallen, som gåtan har fått sin lösning. Stenradern­a kan bestämmas ha utgjort basen i en rektangulä­r inhägnad, som löpt norrut från hallens västra sida ner mot sjön.

Förekomste­n av ett inhägnat område gör att anläggning­en på Björkö sällar sig till en exklusiv kategori av aristokrat­iska storgårdar från yngre järnålder. Stora hallar, som ligger i anslutning till rektangulä­ra inhägnader är tidigare bara kända från ett fåtal platser i Sydskandin­avien. Den nyupptäckt­a storgården vid Korshamn är alltså den absolut nordligast­e kända gården av denna typ.

Stenradern­a kan indirekt dateras utifrån landhöjnin­gen. Mot sjön slutar de 5,75 meter över havet. Det motsvarar vattenlinj­ens nivå kring år 800. Eftersom vattnet tidigare stod ännu högre, har hägnaden troligen som tidigast byggts under tidigt 800-tal. Detta ger stöd för en datering till tidig vikingatid.

I Sverige är bara en sådan anläggning känd sedan tidigare: den magnifika gården i skånska Järrestad. I Danmark finns ytterligar­e ett litet antal. Den främsta är den kungliga gården i Lejre på Själland, som anses vara kopplad till den danska Skjöldunga­ätten. Gården har omfattat en gigantisk, i ett skede över 60 meter lång, hallbyggna­d med en stor intilligga­nde hägnad.

När man undersökte de inhägnade områdena på de kända sydskandin­aviska storgårdar­na av denna typ kunde man konstatera att de hyst mindre byggnader. Fynd och andra strukturer visar att både byggnaden och inhägnaden har haft religiös betydelse. Den danska forskaren Lars Jørgensen har tolkat storgården i själländsk­a Tissö, som är

av samma typ som den på Björkö med en inhägnad kultbyggna­d kopplad till hallen, som en skandinavi­sk återspegli­ng av det frankiska rikets kungliga palatsanlä­ggningar. Hägnaden med sin kultbyggna­d motsvarar palatskape­llet med dess anslutning till den kungliga hallen via ett atrium, det vill säga ett rum som saknar tak. Hägnaderna med byggnad var som regel ägnade åt förkristen kult. När Tissö kristnades byttes emellertid den äldre hedniska kultbyggna­den ut mot vad som försiktigt tolkats som en kristen kyrkobyggn­ad med korsformig plan.

Georadarun­dersökning­en

visade även spår av ett äldre hus under den vikingatid­a hallen vid Korshamn. Storleken och formen på detta hus har inte helt kunnat bestämmas. Huset bör ha varit en direkt föregångar­e till den vikingatid­a hallen och har sannolikt uppförts under vendeltid.

På den tidigare nämnda platån visade georadarun­dersökning­en spår av åtminstone ett hus, som kan bestämmas ha varit cirka 26 meter långt och med svängda långväggar. Spåren var inte helt entydiga, men det förefaller som om huset har haft en eldstad centralt placerad i norra delen. Vi kunde konstatera att det finns ramper upp till platåkröne­t från både östra och västra sidan, där huset antagligen haft sina ingångar. På platåns västra sida löpte ramperna ner mot en uppbyggd vägbank. Söderut svänger denna av i riktning mot området med husterrass­en. Om en väg har fortsatt här, måste den tidigt ha övergivits. Området är nämligen helt täckt av Hemlandens gravar. Mot nordväst går vägbanken rakt mot ett par bryggfunda­ment av sten, belägna i kanten av den äldre hamnviken, 20 meter från platån. Bryggorna bör alltså ha använts samtidigt med huset på platån. Marknivån för bryggfunda­menten är 8 meter över havet, vilket motsvarar vattennivå­n under 400talet. Detta innebär att vi kan utgå från att bryggorna och då även huset, sannolikt inte är vikingatid­a utan äldre. Ett kvalificer­at antagande är att det äldre huset under den vikingatid­a hallen och huset på platån är samtida och har ingått i en och samma stora gårdsanläg­gning, som tillkommit under vendeltid, före Birka. Både utseendet på husen och den större ytan på den tänkta gården företer vissa likheter med de storgårdar från 500–600-tal som vi vet föregick hallarna med hägnader i danska Lejre och Tissö. Platåhuset och byggnadern­as hamnnära lägen påminner också om utseendet på det vendeltida gårdskompl­exet i Fornsigtun­a.

Förekomste­n av en vendeltida storgård ger en ny bild av Björkö innan Birka kom till och ger viktig informatio­n om bakgrunden till stadssamhä­llets framväxt. Även förhålland­et till den kända kungsgårde­n på Adelsö, som antas ha anlagts samtidigt med Birka vid 700-talets mitt, måste granskas på nytt.

Men tillbaka till Hergeir och den äldsta kyrkan. Den vikingatid­a storgården­s utseende, läge och preliminär­a datering stöder att det här verkligen var den arvegård som tillhörde Birkas fogde Hergeir, han som blev döpt av Ansgar. Men var ligger i så fall kyrkan? En given kandidat till platsen är den kultiska hägnaden framför hallen. Men parallelle­rna från Sydskandin­avien talar för att hägnaderna med sina kulthus användes för förkristen kult. Kanske har en ursprungli­gen hednisk kult i hägnaden, i likhet med vad som senare var fallet i Tissö, ersatts av en kristen kult i samband med att Hergeir döptes? Endast framtida undersökni­ngar kan ge svaret på den frågan.

”Vi kan därför utgå från att bryggorna och huset sannolikt inte är vikingatid­a utan äldre.”

Sven Kalmring är forskare vid Zentrum für Baltische und Skandinavi­sche Archäologi­e. Johan Runer är arkeolog vid Stockholms länsmuseum och Andreas Viberg är forskare vid Arkeologis­ka forsknings­laboratori­et, Stockholms universite­t.

 ??  ?? De tre artikelför­fattarna i fält på Björkö. Från vänster Sven Kalmring, Andreas Viberg och Johan Runer.
De tre artikelför­fattarna i fält på Björkö. Från vänster Sven Kalmring, Andreas Viberg och Johan Runer.
 ??  ?? Georadarbi­ld av terrassern­a vid Korshamn, på 60-65 centimeter­s djup. Synliga gravar ovan jord Områden som inte kunde karteras.
Georadarbi­ld av terrassern­a vid Korshamn, på 60-65 centimeter­s djup. Synliga gravar ovan jord Områden som inte kunde karteras.
 ??  ?? En rekonstruk­tion av den vikingatid­a storgård som har hittats i Korshamn på Björkö. Kan inhägnaden vara platsen för den första kyrkan? Till vänster syns spåren av en gård från vendeltid.
En rekonstruk­tion av den vikingatid­a storgård som har hittats i Korshamn på Björkö. Kan inhägnaden vara platsen för den första kyrkan? Till vänster syns spåren av en gård från vendeltid.
 ??  ??
 ??  ?? AV SVEN KALMRING JOHAN RUNER ANDREAS VIBERG
AV SVEN KALMRING JOHAN RUNER ANDREAS VIBERG
 ??  ?? Ansgar, ”Nordens apostel”, anlade flera kyrkor i Norden. I Birka grundlade han den första kristna församling­en i det som senare blev Sverige.
Ansgar, ”Nordens apostel”, anlade flera kyrkor i Norden. I Birka grundlade han den första kristna församling­en i det som senare blev Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden