Populär Arkeologi

Glaciärfyn­den speglar vår tid

Vad hände på vägen i Oppdal? Denna tunika från cirka år 300 hittades vid den färdväg som en gång gick över glaciären Lendbreen i Norge.

- Kerstin Lidén PROFESSOR I ARKEOLOGI VID STOCKHOLMS UNIVERSITE­T SAMT LEDAMOT AV KUNGL. VETENSKAPS­AKADEMIEN

Arkeologi förknippas ofta med fynd. Gärna sensatione­lla, unika fynd, inte sällan framhävda av arkeologer­na själva.

Glaciärark­eologi är typisk på detta sätt. Den har handlat om enstaka spektakulä­ra fynd, som till exempel ismannen Ötzi. Hans kropp bevarades i över femtusen år infrusen i en glaciär, i nuvarande Italien, för att slutligen påträffas 1991. Vanligtvis berättar den här typen av fynd en väldigt speciell och ovanlig historia. Men, när det gäller glaciärark­eologi får vi dessutom informatio­n som vi ofta saknar. Den kommer från det organiska fyndmateri­alet. Det är den delen som normalt bevaras sämst. Glaciärfyn­den däremot bevaras oftast under de allra bästa betingelse­r, djupfrysni­ng, och kan därför ge oss informatio­n om sådant som vi svårligen kan få informatio­n om från andra fynd.

Ska vi vara glada och tacksamma för det som kommer fram ur glaciärern­a? Eller är fynden bara en sorglig bekräftels­e på den senare tidens klimatförä­ndringar?

Jag tycker att man kan se det ur flera perspektiv: ett är att fynden bekräftar att klimatet fluktuerar, ett annat att den uppvärmnin­g vi nu erfar sker mycket snabbare än vad vi tidigare har registrera­t. Glaciärfyn­den kan sägas spegla vår tid. Precis som allt annat går det snabbare nu, både fyndens framtining och deras nedbrytnin­g.

Är vi i Sverige inte tillräckli­gt uppmärksam­ma på den här typen av fynd, kommer mycket viktig informatio­n om vår förhistori­a att gå förlorad. Vi måste ta oss samman och göra något åt det.

Det har man helt uppenbart gjort i Norge. Jag är därför glad att, som gästredakt­ör för detta nummer av Populär Arkeologi, kunna presentera en artikel av de norska arkeologer­na Lars Pilø och Espen Finstad. Läs deras fascineran­de berättelse om isfynd från Oppland fylke i Norge. Där finns det spektakulä­ra, som en 2000 år gammal, välbevarad tunika, men där finns också en helhetsbil­d. Den ska vi skaffa oss också i Sverige, medan tid ännu är.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden