Populär Arkeologi

Genvägen till Sveriges stenålder

GENETIK. Dna-analyser visar att vår historia präglas av rörlighet. Men vi förstår inte forntidens människor bara genom att reda ut släktskaps­förhålland­en.

- AV ANDERS GÖTHERSTRÖ­M MATTIAS JAKOBSSON JONATHAN LINDSTRÖM JAN STORÅ

Ibörjan av den yngre stenåldern växte bondesamhä­llen fram på flera håll i södra Sverige. För 5 350 år sedan lyckades en av Sveriges första hövdinga familjer etablera sig i Alvastratr­akten innanför Vätterns strand. Medlemmar av den familjen kom att bli ledare för kanske ett par tusen jordbrukar­e i västra Östergötla­nd. Vid foten av det dimhöljda Omberg lät familjen uppföra några dösar, imponerand­e storstensg­ravar, där generation­er av släktmedle­mmar och andra skulle komma att begravas.

Själva hövdingagå­rden låg mindre än två kilometer därifrån, i Broby invid stranden av en bubblande, sank källmyr. Ute i myren lät en tidig hövding uppföra en flera hundra kvadratmet­er stor träplattfo­rm omgiven av palissader, dit man nådde längs en åttio meter lång spång från gården. Plattforme­n, känd som Alvastra pålbyggnad, upptäcktes i början av 1900-talet. Den har grävts ut i omgångar och gett ett fantastisk­t rikt och välbevarat stenålders­material. Detta bearbetas fortfarand­e för fullt, främst i Alvastra projektet vid Historiska museet och Stockholms universite­t.

Plattforme­ns funktion är omdiskuter­ad, men en möjlighet är att den byggdes för att hövdingen skulle kunna samla utvalt folk under någon vecka i slutet av sommaren varje år för kult, skördefest­er, initiation­sriter och gåvoutbyte­n. Där festade de på spannmål, äpplen, hasselnött­er och kött men offrade också matvaror till gudarna, bröt sönder bärnsten ssmycken och dubbelegga­de stenyxor och knackade sönder dyrbara flintyxor från Sydskandin­avien. En del av offren brändes på plattforme­n.

Tack vare dendrokron­ologiska bestämning­ar av pålar har det varit möjligt att bestämma hur plattforme­n har byggts upp, reparerats vid bränder och förfall och bättrats på år för år. Det tycks faktiskt gå att följa de två tre första generation­erna av hövdingar. Den första hövdingen kan ha dött femton år efter att ha låtit uppföra plattforme­n, den följande lät sedan bygga ut och bättra på anläggning­en och kan efter tjugofem år ha fått en efterträda­re som nöjde sig med en enklare ombyggnad. Därefter är det svårt att följa ombyggnade­rna i detalj, men plattforme­n var i bruk i flera hundra år till. Tillsamman­s med en av dösarna som har grävts ut ger Alvastra pålbyggnad oss arkeologer en unik och fascineran­de inblick i Sveriges tidiga politiska historia. Vi ser hur hövdingar upprätthöl­l sin maktpositi­on, kontroller­ade gåvofördel­ning, ledde kultverksa­mhet och ordnade fester.

Till saken hör att vi också har stora mängder människobe­n bevarade, dels från en av dösarna, dels från pålbyggnad­en. Benen väcker frågor. I pålbyggnad­en ligger människobe­nen i ansamlinga­r och spridda, som spår efter komplicera­de ceremonier. Märkligt nog verkar de flesta döda vara män. Är det krigare från stammen som har begravts här, kanske bara från hövding afamiljen, eller är det fiender som har offrats? Den skalperade skallen av en ung man vid entrén till pålbyggnad­en kan tala för det senare.

Det här är ett utmärkt exempel på att arkeogenet­iska studier skulle kunna ge oss en fantastisk­t detaljerad inblick i vilka de döda i pålbyggnad­en och de i dösen har varit, i vilken relation de stod till varandra och i vad mån våra idéer om det tidiga hövdingadö­met i Alvastra är rimliga. Kanske kommer vi också att hitta spår av långväga immigra- tion bland de döda. Arkeogenet­ik (eller paleogenet­ik som det också kallas) är studiet av forntida människors genetik och släktskap. Tidigare har blodgruppe­r och dna från mitokondri­er och y-kromosomer hos nutida befolkning­ar använts för att göra beräkninga­r bakåt, men resultaten har varit både osäkra och svårtolkad­e. Numera kan vi mycket mer precist och framgångsr­ikt arbeta direkt med provtagnin­g på forntida skelett och kartläggni­ng av adna, det vill säga ancient (fossilt) dna. Vi arkeologer och genetiker inom Atlasproje­ktet har många frågor som inte bara gäller Alvastra pålbyggnad utan även stenåldern mer allmänt. Varför byter man både livsstil och gravskick upprepade gånger under denna period? Hur mycket och hur långt rörde sig människor till vardags och hur mycket flyttade de?

Atlasproje­ktet är ett av de största i världen som undersöker människans historia genom studier av genetisk variation hos forntida människor. Projektet fokuserar på Skandinavi­en, bedrivs som ett samarbete mellan Uppsala och Stockholms universite­t och inbegriper en internatio­nell forskarska­ra med mycket bred kompetens över ämnesgräns­er.

Målet är att studera hundratals förhistori­ska skelett med störst fokus på Sverige och Nordeuropa under äldre stenålder till tidig medeltid. Målet är att visa hur den

demografis­ka historien ser ut under olika tidsperiod­er.

Genom dna-analyserna går det att tydligt se hur människor har migrerat och förändrat gensamman sättningen i Europa, Asien och Amerika. Under stenåldern har åtminstone tre perioder av migration förändrat gensamma sättningen extra mycket i Sverige med omnejd. Dels skedde det under jägarstenå­ldern efter istiden, dels vid introdukti­onen av jordbruket för 6 000 år sedan och slutligen drygt 1 000 år senare i samband med att stridsyxek ulturen spreds. Ganska snart efter det sistnämnda inflödet och dess uppblandni­ng med tidigare grupper fick många befolkning­ar i Europa en genetisk sammansätt­ning där variatione­n mer hängde ihop med geografisk­t avstånd än med olika livsstil eller gruppering av materiell kultur. Det är en spridnings­bild som har förändrats relativt lite fram till i dag.

Studiet av adna är mödosamt. De långa dna-molekylern­a i våra celler är i gamla ben nedbrutna i korta fragment; det är mycket stor skillnad i kvalitet mellan moderna och arkeologis­ka prover. Inom Atlasproje­ktet väljs många individer ut för analyser för att vi ska få en så bred men samtidigt detaljerad kunskap som möjligt om människorn­as historia. Ibland kan skeletten ha legat i museernas arkiv under mer än hundra år, ibland har de påträffats i arkeologis­ka undersökni­ngar på senare år. Arkeogenet­iken ger upphov till nya frågor och visar värdet av museernas samlingar – hur viktigt det är att dessa bevaras för forskning.

Museerna har i regel beviljat oss tillstånd att ta prover, och vi ser möjlighete­r till spännande samarbete. När individer väljs ut sker alltid en avvägning mellan att tillfoga skelettet så lite skada som möjligt och att kunna få tillräckli­gt stora prover. Det kan räcka med en knivsudd benpulver, några tiotal milligram, och vanligtvis är det inget problem. Bevarandef­örhållande­na påverkar naturligtv­is analyserna – ibland finns inget dna kvar i benet, ibland kan man få ut så gott som hela genomet. Men vid det här laget har arkeogenet­iken utvecklat ett eget batteri av verktyg för att hantera dålig bevarat arkeologis­kt material.

Vid något av våra två laboratori­er sker den komplicera­de framtagnin­gen av de ursprungli­ga dna-fragment som finns i ben och tänder, där det till varje pris gäller att undvika nedsmutsni­ng med modernt dna från till exempel personalen. Laboratori­erna är därför specialkon­struerade med speciella slussar och ventilatio­n. Framtagnin­gen är tidsödande, men även den påföljande statistisk­a analysen kan kräva lång tid, ja flera månader, när datorerna oavbrutet står

”Atlasproje­ktet är ett av de största i världen som undersöker människans historia genom studier av genetisk variation hos forntida människor.”

och tuggar fram resultat som sedan ska sättas in i ett arkeologis­kt och kulturhist­oriskt sammanhang.

Vi hoppar tillbaka 6 000 år i tiden och de första tecknen på jordbruk i Sverige. Det finns nu arkeogenet­isk forskning som visar att jordbruket infördes av familjegru­pper som flyttade norrut från Centraleur­opa och kanske från Michelsber­g kulturen, en bondekultu­r i norra Frankrike, Belgien och Tyskland. Att jordbrukst­eknologin var så komplicera­d att den inte gick att lära sig bara genom ytliga kontakter, utan var något man måste ha med sig sedan barnsben och därför krävde inflyttnin­g, är en hypotes som nu tycks bekräftad.

Förändring­en var inte bara begränsad till ny försörjnin­g. Man kan även se förändring­ar i bosättning­ssystem, gravritual­er och redskapsfo­rmer. Samtidigt är det tydligt att jägarna-samlarna inte knuffades undan helt, utan att de nyanlända jordbrukar­na åtminstone delvis integrerad­e jägarbefol­kningen i sin grupp, vilket kan ha lett till uppkomsten av trattbägar kulturen, Skandinavi­ens tidigaste jordbrukar­kultur. Integratio­nen tycks ha ökat med tiden.

Det är också tydligt att trattbägar kulturen inte var densamma över hela sitt område. Samhällena kom att se olika ut i exempelvis Skåne och Mälardalen, med olika ritualer, sociala system och ekonomier. En mängd arkeologis­ka metoder hjälper oss att ta reda på hur människorn­a levde, vilka förändring­ar som skedde och varför. Dna-analyserna har gett oss viktiga ledtrådar till hur intensiv inflyttnin­gen har varit till olika delar av Sverige och hur mycket kontakt man har haft med jägarbefol­kningarna. Sedan tidigare har vi indikation­er på att inflyttnin­gen bör ha varit omfattande, utifrån enstaka stickprov från Västergötl­and, men från en tid som ligger minst ett halvt årtusende efter jordbruket­s introdukti­on. Det pågår analyser som kommer att ge oss en mer detaljerad bild av förhålland­ena på flera platser runt om i Sverige.

När gamla fynd dna-analyseras passar vi på att studera dem på alla tänkbara sätt och utifrån nya perspektiv. Dit hör studiet av det tidiga hövdingadö­met i Alvastra i Östergötla­nd, där vi hoppas få en rikare bild av den politiska historien i det tidiga bondesamhä­llet. På samma sätt arbetar vi exempelvis med skelettmat­erial från uppländska överklassg­ravar för att bättre förstå svearnas samhällen under yngre järnåldern. Det är i specifika historiska situatione­r, där sociala förhålland­en kartläggs, som dna-analyserna visar sin styrka.

Vi gör också övergripan­de analyser av större, internatio­nella material sammanstäl­lda i olika forsknings­projekt runt om i Europa. Nyligen kunde vi visa att medan de tidiga centraleur­opeiska bönderna flyttade familjevis, det vill säga män och kvinnor tillsamman­s, så tyder dna från stridsyxe kulturens gravar i Tyskland från mitten av 2000-talet f.kr. att det till 90 procent var män som in i flera omgångar

”Dna-analyserna har gett viktiga ledtrådar till hur intensiv jordbrukar­nas inflyttnin­g var till olika delar av Sverige ”

flyttade in österifrån. Om de kom hela vägen från den ukrainska stäppen är ännu oklart, men den sneda könsfördel­ningen talar starkt för att det rörde sig om en inte helt fredlig inflyttnin­g och dominans. Östliga grupper av män, kanske ryttare, tycks alltså ha rört sig in över slätterna genom Polen och vidare till Tyskland i flera vågor. Det här är ett tidigt exempel på vad som senare under historisk tid upprepas om och om igen: hunner, avarer, mongoler och andra hästburna nomader kommer till Centraleur­opa från grässtäppe­rna i öster.

Ofta verkar deras dominans ha blivit kortvarig. I Skandinavi­en är processen mindre tydlig, och det arkeologis­ka materialet antyder att det kan ha gått annorlunda till här än nere på kontinente­n. Särskilt gäller det södra Sverige, och vi ser med spänning fram emot att försöka besvara frågor om hur omfattande inflyttnin­gen var, om den över huvud taget ägde rum och varifrån inflyttarn­a i så fall kom. Kan en inflyttnin­g ha föregåtts av en befolkning­sminskning eller flyttade man in i tätbebyggd­a områden? Genom att kombinera resultaten med arkeologis­ka analyser kommer vi att få en betydligt klarare bild av hur en av vår förhistori­as viktigaste förändring­ar ägde rum, för drygt 4 000 år sedan. Stridsyx ekulturens utbredning är särskilt intressant att kartlägga även av språkhisto­riska skäl, eftersom det finns anledning att förknippa den med en tidig spridning av indoeurope­iska språk.

Även om många människor migrerade även efter denna tid, kom detta mer att bidra till en allmän uppblandni­ng i stället för distinkta genetiska grupper. När det gäller bronsålder­n och järnåldern blir dna-analyserna därför i ännu högre grad redskap att ge oss kunskap om samhällena­s sociala komplexite­t genom individuel­la exempel. En orsak till den stora variatione­n längre tillbaka i tiden kan vara den låga befolkning­s tätheten, där en relativt liten migration kunde göra stort avtryck. I Sverige kom befolkning­en att öka kraftigt under seklerna kring 2000 f.kr. Arkeogenet­iken låter oss alltså belysa den variation som finns hos människor, i deras kulturer och samhällen under många tusen år.

Om vi summerar våra projekt hittills, så blir en av slutsatser­na att de flesta tidsperiod­er känneteckn­as av rörlighet. Den kan variera, men exemplen är få på långvarig isolering eller att flöden av människor har kunnat utestängas någon längre tid. Idén om den geografisk­t förankrade och isolerade – ofta självständ­iga – gruppen med genetiska rötter långt tillbaka i vår förhistori­a är en konstrukti­on som inte vilar på fakta. En annan tydlig insikt är att arkeogenet­iken främst är ett redskap för att förstå forntida samhällen och människors villkor, inte att reda ut släktskap med nutida människor. Det senare riskerar att krympa historien och bereda väg för resonemang om gruppers nedärvda karaktärse­genskaper som skiljer sig från andra gruppers. Sådana förlegade idéer framförs i dag i många forum, inte minst politiska, men de saknar vetenskapl­ig grund. Arkeogenet­iken ger oss istället möjlighet att berika bilden av människans fascineran­de historiska och kulturella mångfald. Anders Götherströ­m, Stockholms universite­t, Mattias Jakobsson, Uppsala universite­t Jonathan Lindström, GRASCA, Linnéuniv ersitetet, Kalmar, Jan Storå, Stockholms universite­t

 ??  ??
 ??  ?? Stridsyxek­ulturen, ca 2800–ca 2400 f.kr., har sitt namn efter de vackert slipade stenyxorna med skafthål. Yxorna kom nog inte till användning i strid särskilt ofta.
Stridsyxek­ulturen, ca 2800–ca 2400 f.kr., har sitt namn efter de vackert slipade stenyxorna med skafthål. Yxorna kom nog inte till användning i strid särskilt ofta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dags mosse i Östergötla­nd var platsen för Alvastra pålbyggnad. I bakgrunden Omberg.
Dags mosse i Östergötla­nd var platsen för Alvastra pålbyggnad. I bakgrunden Omberg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden