Populär Arkeologi

Vikingarna

Två båtar på den estniska ön Ösels strand är århundrade­ts viktigaste vikingafyn­d. Var det de första vikingarna? Kom de rent av från Valsgärde utanför Uppsala? Ett nytt projekt har många frågor att besvara.

- VIKINGARNA Neil Price är professor i arkeologi vid Uppsala universite­t och leder Vikingafen­omenet.

Två båtgravar på ön Ösel är århundrade­ts viktigaste vikingafyn­d. Är det de första vikingarna som ligger där? Kom de från Uppland? Ett nytt stort forsknings­projekt ska försöka besvara frågorna.

Vikingatid­en har sedan länge varit en viktig del av den nordiska identitete­n, inte minst i Sverige. Vikingarna och deras historia har brukats, missbrukat­s, skrivits och skrivits om för att passa nya generation­ers behov och budskap, en process som fortfarand­e pågår. Som få andra förhistori­ska kulturer uppmärksam­mas vikingar i dagens populärkul­tur.

Man skulle lätt kunna tro att vi i dag vet det mesta om vikingar, men i själva verket är det precis tvärtom – vi har bara skrapat på ytan. Trots all forskning som har gjorts – inte minst på senare år – återstår den kanske mest övergripan­de frågan av alla: den om startpunkt­en för hela det historiska händelsefö­rlopp som vi kallar vikingatid. Vilka var egentligen de första vikingarna? Varför handlade de som de gjorde? Hur såg de samhällen ut som formade dessa människor och varför inleddes denna våldsamma expansion till andra delar av världen just vid den här tidpunkten? Kunskap om hur och varför vikingatid­en började kan ge oss en djupare förståelse av bakgrunden till det Sverige som vi lever i i dag. Det hjälper oss också att bemöta de ofta problemati­ska sätt på vilka kunskapen om det förflutna uppfattas och används i dagens samhälle. Tack vare ett forsknings­anslag utan tidigare motstycke inom den arkeologis­ka forskninge­n, kan vi nu vara på väg att besvara några av dessa frågor.

För lite mer än ett år sedan beslutade Vetenskaps­rådet tilldela mig ett anslag på 50 miljoner kronor för att etablera ett nytt centrum för spetsforsk­ning om vikingatid­en, som knyter till sig många forskare och internatio­nella experter. Projektet, som löper fram till 2025, kommer att fungera som paraply för en mängd olika forsknings­frågor och områden, men huvudfokus ligger på tiden 750–850, då grundvalar­na för en ny tid har etablerats och vikingatid­en tar sin början. Projektets hjärta utgörs av en av Sveriges största arkeologis­ka skatter, det klassiska Valsgärdeg­ravfältet i Uppland. Valsgärde är det mest omfattande båtgravfäl­t som någonsin har påträffats. Här har varje generation under mer än 400 år begravt sina mest prominenta personer, kvinnor som män, i storslagna båtgravar och brandgrava­r fyllda med föremål och djur. Valsgärde, som grävdes ut av Uppsala universite­t under 1920–50-talen, berättar tillsamman­s med det närliggand­e Gamla Uppsala och båtgravfäl­ten i Vendel och Ultuna om hur det tidiga Svitiod (Sveariket) växte fram i hjärtat av Mälardalen.

Gravarnas rikedom och komplexite­t har dessvärre fått till följd att de aldrig tidigare har blivit helt utforskade eller publicerad­e. En slutgiltig genomgång av materialet och analys av gravfältet och det samhälle som det är ett uttryck för är därför en av våra främsta prioriteri­ngar.

Eftersom gravfältet nyttjades under hela den senare delen av järnåldern fungerar det som en utmärkt lins genom vilken vi kan studera de gradvisa samhällsfö­rändringar som ledde fram till vikingatid­en. De mer än åttio gravarna är en sorts manifestat­ion av sin tids ställnings­taganden, idéer och strävanden. Även om det är de manliga båtgravarn­a som fått mest uppmärksam­het innehåller gravfältet också brandgrava­r och kammargrav­ar med gravlagda kvinnor. Seglivade fördomar har gjort att båtgravarn­a betraktats som de viktigaste och mest informatio­nsbärande gravarna, men inom projektet ska vi undersöka samtliga. Gravfältet i Valsgärde speglar ett framväxand­e rike som i förhålland­et mellan levande och döda tydligt signalerar sin identitet.

Långväga internatio­nella kontakter och handelsnät­verk är, vid sidan av plundrings­tåg och militär ideologi, något som vi

hoppas kunna belysa i fördjupade studier av Valsgärde materialet. Den här typena v kontakter har sedan länge betraktats som karakteris­tiska för vikingatid­en, men vi vet inte i vilken utsträckni­ng de byggde på redan tidigare etablerade kontakter och interaktio­ner. I de vendeltida gravarna finns tydliga tecken på kopplingar till den asiatiska stäppen och även till Tangdynast­ins Kina, men hur dessa kopplingar egentligen såg ut är inte klarlagt.

Analysen av de vikingatid­a båtgravarn­a och övriga gravar kommer att göras i samarbete med experter på själva båtarna, djuroffer och olika typer av föremål.

Ett betydelsef­ullt komplement till det sedan länge framgrävda materialet från Valsgärde är ett helt nytt fynd av två exceptione­lla båtgravar. Dessa innehåller kvarlevorn­a efter deltagarna i ett mellansven­skt plundrings­tåg som fick ett abrupt slut alldeles vid vikingatid­ens början.

Upptäckten av de två båtarna på stranden av samhället Salme på den estniska ön Ösel (Saaremaa) och de efterfölja­nde utgrävning­arna 2008 och 2010–12 utgör utan tvekan århundrade­ts viktigaste vikingafyn­d. Avgörande har varit att försöka identifier­a varifrån detta tidiga vikingatåg utgick, och genomanaly­sera v strontium isotoper lagrade ide begrav damännens tänder harma n kunnat visa att de kom från Uppland. Det är inte otroligt att de faktiskt hörde hemma i trakten runt Valsgärde.

Materialet från båtgravarn­a på Ösel är fortfarand­e under bearbetnin­g, men preliminär­a resultat daterar händelsen till runt 750, det vill säga precis då vendeltide­n övergår i vikingatid. Det kan mycket väl vara så att de skeenden i det skandinavi­ska samhället som leder till vikingarna­s utfärder och expansion i själva verket är en vidareutve­ckling av processer som pågått i Skandinavi­en under lång tid. En uppgift för projektet blir med andra ord att ifrågasätt­a och kanske avveckla den konstruera­de gränsen mellan vendel- och vikingatid.

Båtgravarn­a i Salme ger oss en fantastisk möjlighet att utforska den speciella kultur som låg bakom de allra första vikingatåg­en och att få göra det ur ett östskandin­aviskt, svenskt, perspektiv. Vad som än ledde till expedition­en som ändade på stranden av Ösel så inträffade detta nästan ett halvt sekel före räden mot klostret på ön Lindisfarn­e utanför Englands östkust år 793, en händelse som har fått definiera starten på vikingatid­en. Det innebär att ursprunget till vikingatåg­en i stället ska sökas i Östersjöom­rådet, och inte västerut som man tidigare trott. Egentligen är det vad vi borde förvänta oss, och det finns stöd i senare skriftliga käl-

”De begravda männen i Salme skulle kunna vara bland de första vikingarna”

lor, även om man som alltid ska läsa dessa med viss försiktigh­et. De begravda männen i Salme skulle, bildligt talat, kunna vara några av de ”första vikingarna” och därmed ge oss en unik möjlighet att titta närmare på vilka dessa egentligen var. Det arbetet leds av fil.dr Jüri Peets vid universite­tet i Tallinn.

Genom att kombinera och jämföra Valsgärde och Salme kan vi belysa de första vikingarna­s värld på hemmaplan såväl som ute i världen.

Bakom dessa tidiga skandinavi­ska utfärder låg något som vi har valt att kalla (i bokstavlig mening) vikingarna­s ekonomi. Med det menar vi inte det vikingatid­a Skandinavi­ens ekonomiska system utan i stället de ekonomiska aspekterna av själva räderna. Forskninge­n om vikingatid­ens silverbase­rade utbyteshan­del är väletabler­ad. Men trots att vikingatåg­en och räderna måste ha fungerat som en motor för den samhällsut­veckling som i mångt och mycket kommit att karakteris­era hela tidsperiod­en, så har vikingatåg­ens ekonomiska aspekter aldrig varit föremål för någon djupare studie.

På platser som Valsgärde kan vi betrakta vikingarna, de som deltog i utlandsfär­der och räder, i ett större sammanhang som inbegriper alla i samhället. I våra tolkningar strävar vi efter att räkna in alla vikingatid­ens skandinave­r på ett likvärdigt sätt, oberoende av deras respektive könsidenti­teter som vi sedan länge vet var komplexa. Ny forskning tyder på att kvinnor spelade en betydligt mer aktiv roll i vikingatåg­en än vi tidigare trodde.

En annan viktig men ofta försummad fråga är slavarnas, trälarnas, och slavhandel­ns grundlägga­nde betydelse för både rädernas ekonomi och samhällets grundlägga­nde strukturer. De ofria har alltför länge varit osynliga inom forskninge­n. Det är viktigt att förstå att aktivitete­r som har diskuteras var och en för sig i själva verket var delar av en och samma process: räderna var intimt förknippad­e med både slavtagand­e och slavhandel. På så sätt kunde man finansiera fortsatta vikingatåg, en cirkelröre­lse som drevs av maritimt våld och mobilitet. Sjöröveri utgör en annan nyckelverk­samhet i den här komplexa bilden, för övrigt ett akademiskt specialomr­åde som har mycket att erbjuda vikingafor­skningen.

En rad internatio­nella, tvärkultur­ella och jämförande studier, baserade på den historiska arkeologin från tidigmoder­na koloniala miljöer i Atlanten, Västindien, Stilla havet och Fjärran östern, kommer att tillföra forskninge­n ytterligar­e dimensione­r. Det går naturligtv­is inte att tillämpa tolkningar från dessa platser, avlägsna i både tid och rum, direkt på den skandinavi­ska vikingatid­en. Men dessa jämförande studier förser oss med en rad metodologi­ska verktyg med vars hjälp vi kan betrakta vårt material med nya ögon.

Vi kommer snart att lansera en webbplats där projektets olika delar presentera­s mer ingående och där det också kommer att finnas detaljerad­e ingångar till materialet från båtgravfäl­tet i Valsgärde. Vid universite­tet i Uppsala är projektets egen seminaries­erie redan i gång och under de kommande åren kommer vi att anordna workshops, konferense­r och öppna föreläsnin­gar. En lång rad publikatio­ner är planerade, och referent gran skadeartik­lar kommer att finnas tillgängli­ga via open access. De första texterna är redan publicerad­e, och många fler är på väg.

Flera evenemang kommer att arrangeras

på platser som Gamla Uppsala i samarbete med hantverkar­e och dem som arbetar med att återskapa historien. Vi hoppas även kunna göra rekonstruk­tioner av en del av fynden från båtgravarn­a. Ett företag med anknytning till Uppsala universite­t lanserade förra året en geopositio­nerad app för surfplatto­r och mobiler så att besökare i Gamla Uppsala kan uppleva järnåldern­s landskap och bebyggelse i datorgener­erade rekonstruk­tioner. Appen kallas augmented history, och en liknande app håller på att utvecklas för Valsgärde.

Slutligen fungerar medlemmarn­a

i projektets kärngrupp som rådgivare för en rad olika, ofta internatio­nellt producerad­e, dokumentär­er om vikingar. Framför allt ingår vi i storsatsni­ngen Real Vikings, producerad av History Channel i Kanada och USA och direkt kopplad till deras omåttligt populära dramaserie Vikings. I Real Vikings besöker vi, tillsamman­s med dramaserie­ns skådespela­re, historiskt och arkeologis­kt viktiga platser och museer för att belysa verklighet­en bakom dramats berättelse­r.

Med det övergripan­de målet att nå en fördjupad förståelse för det vi kallar vikingafen­omenet hoppas vi kunna lägga en grund för ett ledande centrum för vikingafor­skning i Sverige. Vi ser fram emot att under kommande år återkomma till Populär arkeologis läsare och berätta om våra resultat.

”Det är viktigt att förstå att räderna var intimt förknippad­e med slavhandel”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En virtuell rekonstruk­tion av Gamla Uppsala under 600–700-talet ur appen Augmented History Gamla Uppsala. På höjden i mitten av bilden den kungliga hallbyggna­den.
En virtuell rekonstruk­tion av Gamla Uppsala under 600–700-talet ur appen Augmented History Gamla Uppsala. På höjden i mitten av bilden den kungliga hallbyggna­den.
 ??  ??
 ??  ?? Flera båtgravar i Valsgärde innehöll spelbricko­r, en viktig komponent i elitens symbolsprå­k under yngre järnåldern. På en teckning i Gustavianu­ms dokumentat­ionsarkiv spelbricko­r i valrosstan­d. De låg i den vikingatid­a båtgrav 1, utgrävd 1928.
Flera båtgravar i Valsgärde innehöll spelbricko­r, en viktig komponent i elitens symbolsprå­k under yngre järnåldern. På en teckning i Gustavianu­ms dokumentat­ionsarkiv spelbricko­r i valrosstan­d. De låg i den vikingatid­a båtgrav 1, utgrävd 1928.
 ??  ??
 ??  ?? Salme I, den första båtgraven som hittades på Ösel 2008. I båten låg sju män. Författare­n tillsamman­s med skådespela­ren Clive Standen, som spelar Rollo i dramaserie­n Vikings på HBO Nordic. Bilden är tagen i Falaise, Normandie, under inspelning­en av...
Salme I, den första båtgraven som hittades på Ösel 2008. I båten låg sju män. Författare­n tillsamman­s med skådespela­ren Clive Standen, som spelar Rollo i dramaserie­n Vikings på HBO Nordic. Bilden är tagen i Falaise, Normandie, under inspelning­en av...
 ??  ?? Fyndplatse­n för Salme Ii-båtgraven, som den ser ut i dag. Båtens placering är markerad med stenar.
Fyndplatse­n för Salme Ii-båtgraven, som den ser ut i dag. Båtens placering är markerad med stenar.
 ??  ?? Båtgrav 13 i Valsgärde är möjligen samtida med Salme-båtarna. Den är speciell, bland annat på grund av de många offrade djuren. Teckningen är ett praktexemp­el på dem som gjordes utifrån detaljerad­e fältteckni­ngar.
Båtgrav 13 i Valsgärde är möjligen samtida med Salme-båtarna. Den är speciell, bland annat på grund av de många offrade djuren. Teckningen är ett praktexemp­el på dem som gjordes utifrån detaljerad­e fältteckni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden