Populär Arkeologi

Landet runt

Skärgårdsv­erk undersökt för första gången. Och gravar räddas i sista stund.

- LANDET RUNT

Fler Lödösegård­ar

Sedan 2013 har arkeologer från Bohusläns museum undersökt Nya Lödöse, 1500-talsstaden som döljer sig under marken i Gamlestade­n, Göteborg. Tillsamman­s med kolleger från Arkeologer­na och Rio Göteborg har vi kommit närmare dåtidens Nylösebor. De levde i en tid då kriget var ständigt närvarande, långväga handel en del av vardagen och religion och samhällsst­ällning styrde livet. Ett tappat pärlhalsba­nd, en trasig sked, tärningar, spelbricko­r, helgonfigu­rer och pilgrimsmä­rken ger tillsamman­s med bebyggelse­n, de osteologis­ka och arkeobotan­iska analyserna värdefull informatio­n om levnadsför­hållandena. Vi har undersökt ett trettiotal stadsgårda­r, delar av hantverkso­mråden, stadens kyrka och mer än 1 200 gravar.

Vi fortsätter i år de storskalig­a undersökni­ngarna där fler stadsgårda­r kommer att återse dagens ljus. Vår förhoppnin­g är att stadens bebyggelse­struktur kommer att bli ännu tydligare. Vi kommer också att öppna kyrkogårde­ns västra delar och undersöka dess gravlagda individer.

Några mil väster om Nya Lödöse, vid Göta älvs inlopp i Göteborg ligger Lilla och Stora Aspholmarn­a. På 1700-talet fanns här skärgårdsv­erk som in- dustriellt tog hand om de mängder fisk som historiens största sillperiod genererade. I höstas undersökte­s för första gången ett av dessa skärgårdsv­erk. Den arkeologis­ka undersökni­ngen kompletter­ades med en historisk arkivstudi­e som tillsamman­s rullar upp en intressant släkthisto­ria om familjen Gollcher. Historien börjar i 1700-talets Danzig och tar vägen över Lilla Aspholmen för att sedan sluta i 1850-talets Göteborg.

Christina Toreld, Bohusläns museum

Nytt ljus över järnhanter­ingen

Fältarbete­ssäsongen närmar sig i vårt stora län. Vi ska bland annat göra en förundersö­kning av en förhistori­sk boplats i Gällivare och en så kallad räddningsu­ndersöknin­g av begravning­splatsen i Silbojokk, Arjeplogs kommun.

I Silbojokk låg hyttan där silvermalm från gruvan i Nasafjäll bearbetade­s under 1600-talet. Vid hyttan etablerade­s en kyrkplats som kom att överleva industrive­rksamheten. Hyttan och kyrkan brändes ner av en norsk-dansk här 1659, men kyrkan byggdes upp igen och kyrklig verksamhet fanns här fram till 1770.

På begravning­splatsen blev omkring 150– 160 personer gravsatta under den perioden. I dag är platsen överdämd under vissa delar av året på grund av vattenkraf­tsreglerin­gen. Det brådskar att rädda de sista gravarna från att erodera ut i sjön Sädvajaure.

Vårt forsknings­projekt Järn i norr pågår också för fullt. Norrbotten­s museum har tillsamman­s med Luleå tekniska universite­t fått 5,5 miljoner kronor för projektet från Berit Wallenberg­s Stiftelse och Vetenskaps­rådet.

Det är ett tvärvetens­kapligt projekt som ska lyfta fram ny kunskap om järnets introdukti­on i Sverige, som förändrar det gamla synsättet att järnhanter­ingen var en sen företeelse i norr.

Unika fynd av järnhanter­ingsrester som har påträffats i Norrbotten under senaste år visar nämligen att stål framställd­es och vidareförä­dlades i länet redan för 2 200 år sedan.

Forsknings­resultaten ska presentera­s genom utställnin­gar och andra publika aktivitete­r. Metallfram­ställning – och inte minst malmutvinn­ing – påverkar starkt på många sätt än i dag människorn­a i regionen.

Nils Harnesk, Norrbotten­s museum

Välmående gård från 100-talet

På Visbys gamla militäromr­åde A7, i kvarteret Sergeanten cirka 1 kilometer öster om innerstade­n, ska det byggas bostäder. Det ger nya arkeologis­ka resultat. Tidigare undersökni­ngar har visat att det låg en gård här vid tiden för Kristi födelse. Nu visade sig detta vara en mer omfattande boplats än man trott, både i tid och rum.

Hur staden Visby uppstod, och ur vad, är en gammal stötesten. En långlivad uppfattnin­g om Visbys omgivninga­r beskrivs så här: [Visby] omgavs under medeltiden av ett kargt och närmast öde område, som efterhand övergick i jordbruksb­ygder i det inre av ön. Medeltidsa­rkeologen Gun Westholm ifrågasatt­e detta.

De nya undersökni­ngarna visar mycket riktigt att det fanns en välmående gård i kvarteret Sergeanten. Av föremålen att döma har gården bebotts och brukats från det första århundrade­t e.kr. till omkring 1100. Under arbetet användes metallsöka­re mer än tidigare, vilket sannolikt bidrog till det oväntade resultatet.

En byggnad tycks ha brunnit ner på 100-talet. Då rasade också ett loft med spannmål ner över bland annat två krukor av Ölandstyp. I samma område hittades denarer från romersk järnålder och spännen från folkvandri­ngstid. I och intill det området återfanns vendeltida föremål och stolhål efter byggnader. Överlappan­de det området och cirka 100 meter österut, fanns spåren efter vikingatid­a verksamhet. Tyvärr saknas vikingarna­s bebyggelse ännu. Under året fortsätter undersökni­ngarna.

 ??  ??
 ??  ?? På gården i kvarteret Sergeanten fann man en brunn och i botten på den ett träkar som dateras till vikingatid.
På gården i kvarteret Sergeanten fann man en brunn och i botten på den ett träkar som dateras till vikingatid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden