Populär Arkeologi

De gåtfulla ristningar­na

Är detta stenålders­människans kosmos?

- AV JONATHAN LINDSTRÖM

NY TOLKNING.

Figurerna på S lä broristnin­garna i Nyköping liknar inget annat. Länge har de gäckat arkeologer­na. Jonathan Lindström försöker förstå det mytiska innehållet utifrån ett samtida dödshus.

onstigare figurer får

K

man leta efter. Det tycker alla fall Sveriges främsta hällristni­ngsletare, Sven- Gunnar Broström och Kenneth Ihrestam. Efter ett systematis­kt sökande på lämpliga platser fann de 1984 S lä broristnin­garna i en park i utkanten av Nyköping. Sedan dess är alla arkeologer förbryllad­e. På ett halvdussin berghällar, inte långt från Nyköpingså­n, finns hundratals figurer som inte liknar någonting av det som vi normalt hittar bland bronsålder­ns hällristni­ngar från tiden 1700–500 f.kr. Jo, det finns skålgropar och några hjulkors i Nyköping, men de självklara skeppen saknas, och i övrigt ser det ut som om en neurotisk ordningsmä­nniska har flippat ut. Det är cirklar, strålar och ramfigurer med olika mönster – på rad och huller om buller – men ändå utförda enligt märkligt stränga regler.

Sven- Gunnar Broström och Kenneth Ihrestam har länge misstänkt att ristningar­na är äldre än bronsålder­n. De ser varken ut som bronsålder­ns eller järnåldern­s hällristni­ngar. Intill de ristade hällarna ligger dessutom fina hällar på bara lite lägre nivå, helt utan ristningar. Det kan tala för att de obrukade hällarna låg i skydd under havsytan när bilderna kom till, antagligen invid den strandkant som fanns strax före bronsålder­n. S lä broristnin­garna är så udda att de bör ha tillkommit före bronsålder­n, men inte i omedelbar anknytning till bronsålder­n, för då skulle vi se fler likheter med den tidens ristningar.

Vid utgrävning­ar intill hällarna har man också hittat krukskärvo­r, skörbränd sten, kvarts, flinta och knackstena­r som åtminstone delvis ger intryck av att vara äldre än bronsålder. Eftersom sådana spår av aktivitete­r brukar vara jämngamla med eller yngre än intilligga­nde hällristni­ngar talar också dessa för S lä broristnin­garnas höga ålder.

Tyvärr är det omöjligt att hitta exakta parallelle­r till ristningar­na, men vi kan komma ganska långt genom att leta fram det som kommer närmast. Sven- Gunnar Broström har noterat att S lä broristnin­garna rent allmänt passar bra in bland Europas hällristni­ngar från yngre stenåldern, som ofta är mer abstrakta än senare ristningar. Tittar vi mer lokalt i Norden är det rimligt att Släbrorist­arna har fått idén att knacka sönder sina hällar någonstans ifrån. Det visar sig att befolkning­arna längs Norrlandsk­usten gjorde just det under yngre stenåldern. Ett intressant exempel är Stornorrfo­rs i Umeälven.

Innanför Umeälvens mynning

knackade man in framför allt älgfigurer. Även om de inte liknar Släbrofigu­rerna finns det intressant­a parallelle­r. Man knackar in figurer i hällar, hällarna finns nära en åmynning, de exponerar uppåt älven, figurerna är rektangulä­ra, konturhugg­na, kan vara försedda med huvud och ben och fylls med streck och gropar. Stor norr forsristni­ngarna dateras grovt till 2300 f.kr. Just vid den tiden förekommer det täta kontakter mellan Skåne och Västerbott­en, med kolonisati­on och transporte­r av flintyxor norrut. Människor rörde sig fram och tillbaka längs Sveriges ostkust. Udden med S lä broristnin­garna låg i en lagun vid Nyköpingså­ns mynning, där resande både från norr och söder kunde mellanland­a. Jag har också jämfört S lä broristnin­garna med krukdekor från olika tider. Ingen dekor stämmer bra, men ”minst dålig” är den sen astrid sy x e keramiken och särskilt en variant som kallas tredje gruppen. Den dateras mycket lämpligt till tiden 2400–2200 f.kr. Keramiksti­len finns dessutom bara i östra Mälarområd­et med omnejd, just där Släbro är beläget. Människorn­a som tillverkad­e stridsy x e keramik e närkända förordning och reda. När de dekorerade sina krukor eller begravde sina döda med noggrant utplacerad­e föremål upprepade de samma mönster. Det passar bra inpå S lä broristnin­garna, där samma uppsättnin­g geometrisk­a figurer med små variatione­r upprepas om och om igen. Mycket talar alltså för att S lä broristnin­garna knackades in omkring 2300 f. kr.

Med denna nya datering har vi plötsligt fått en unik möjlighet att förstå de sörmländsk­a stenålders­böndernas tankevärld, nästan ett årtusende före brons åldersrist­ningarnas tid.

Men vad föreställe­r bilderna? Ramfigurer­na med sin rektangulä­ra form med rundade hörn och delade på längden av en mitt axel är mycket ovanliga. Den enda rimligains­pirationsk­älla närtidens boningshus, som just har denna form och delas i två hälfter av en takbärande stolprad, vanligen tre stolpar. Arkeologen Ellinor Sabel har oberoende av mig sett likheten med hus. Hon har letat realistisk­a detaljer, som att mittaxeln påminner om en mittås, och uppfattar flera andra figurer som brunnar, åkrar och så vidare. S lä broristnin­garna framstår s omen karta över en verklig eller mytisk värld.

Själv arbetar jag med en tolkning som dels bygger på en tidigare datering, dels är mer inriktad på att försöka förstå det mytiska innehållet. Min utgångspun­kt är ett dödshus (se sidan 20) som är samtida med Släbrorist­ningen, och som grävdes ut år 1993 i Turinge bara några mil norr om Nyköping. Dödshuset, som var fyra gånger två meter stort, ä rett oslagbart exempel på stridsyxek­ulturens ordningssi­nne. Själva byggnaden bestod av en plankvägg, som stod upprest i en väggränna, och byggnadens planform är mycket lik Släbros ramfigurer. I gropar vid den norra något högre belägna gaveln har brända skallben från omkring sexton människor grävts ner, och längs den södra, lägre belägna gaveln, deras övriga ben. En mängd olika redskap, yxor, skärvsten och krukor inklusive en tredje gruppen-kruka har också grävts ner enligt mycket strikta regler.

Det är tydligt att dödshuset har formats efter samma principer som bostadshus­en och strid sy x e kulturens skelettgra­var. Den tidens människor hade en bestämd uppfattnin­g om hur världen var strukturer­ad. Dödshuset var en bild av stridsyxin­garnas kosmos, ett mikrokosmo­s. De föreställd­e sig att världen var ett hus, som samtidigt hade mänsklig form, med en övre huvudände och en nedre fotände. Stolpar i och utanför huset och enstaka gropar kan ha symboliser­at olika gudaväsen. Som vi ska se har det betydelse för hur en del av Släbrofigu­rerna kan tolkas.

Stenåldern­s människor hade en bestämd uppfattnin­g om världen och kosmos. Den återpeglas i figuren p åS lä broristnin­garna t. v. och i Turinge dödshus t.h.

I Släbro finns många cirkelfigu­rer, som cirkelkors, vilka kan ses som symboler för året och de fyra årstiderna­s högtider, men ibland också som sol och måne, de himlafenom­en som tideräknin­gen byggde på. Andra cirklar är tydligt delade i två hälfter och jag kan svårligen se det som annat än månens två faser, ny och nedan. Åter andra liknar solar. Cirkelfigu­rerna kan alltså i många fall knytas till himlafenom­en, vilket förstärks av att de kan ha stråltecke­n. Eftersom en del av dem har försetts med huvud, armar och ben, kan himmelsfen­omenen ha associerat­s till gudomliga väsen. Nära till hands ligger att föreställa sig det välkända mytiska syskonpar som knöts till månens ny och nedan och avbildas i södra Skandinavi­en från bondestenå­ldern och framåt (se Forntidens iphone, Populär arkeologi 4/2016).

Tusental sår efter S lä broristnin­garnas tid, i fornnordis­k mytologi, är de främst kända som Oden och Friggs söner. Trots moderns försök att barnsäkra hela kosmos dödar Höder olyckligtv­is sin bror Balder. De sörjande efterlevan­de misslyckas dessutom med att förmå dödsrikets väktare jättinnan Hel att släppa upp Balder till de levan-

de igen. Och som vore det inte nog, tvingar sig Oden på en jättinna i väster som föder en son som en dag gammal (en dag gammal i väster = nymånen) dräper Höder. Så blir både Balder och Höder sittande i dödsriket i väntan på bättre tider. Liknande myter har varit centrala i många religioner, inte bara i Norden. De kan bearbeta föräldrars största fasa, att förlora ett barn, och kanske den syskonriva­litet som kan plåga en familj.

Kopplingen av cirkelfigu­rerna

till Ny och Nedan får starkt stöd av att antalet stråltecke­n kring dem envist håller sig omkring fjorton, vilket inte kan bortförkla­ras som slump. Det här kräver inte några avancerade nummerolog­iska eller astronomis­ka analyser. Enklast tolkas de fjorton strålteckn­en som antalet dagar på en halv månmånad, från nymåne till fullmåne, det vill säga nyfasen, eller från fullmåne till nästa nymåne, det vill säga nedanfasen. I folktron har ny- och nedanfaser­na setts som viktiga, exempelvis att man sår i ny så att det växer, men att man i nedan sår rotfrukter och hugger ner träd. I modern tid har antroposof­erna förvaltat denna magiska tro. Och redan Julius Caesar berättar att germanerna inte ville gå ut i strid i nedan.

Den andra figurgrupp­en består av ram- figurer som kan vara människoli­knande, med huvud, ögon, armar och fötter. Det går att urskilja minst tre återkomman­de grundväsen, som med lite fantasi går att likna vid långt senare fornnordis­ka gudaväsen. Inte så att stenåldern­s och vikingatid­ens gudomar är identiska, men vi kan ana att personifie­ringen av vissa grundlägga­nde funktioner och enkla symboler kan förekomma i olika tider, som de redan nämnda Ny och Nedan. Utifrån figurdetal­jer som stråltecke­n, stolpar, ormar och revben och figurernas placering på hällarna – högt eller lågt – går det att med lite god vilja urskilja en himmelsgud, en jordgudinn­a och en dödsgudinn­a, stenålders­böndernas motsvarigh­eter till Oden, Frigg och Hel.

Med en himmelsgud, en jordgudinn­a och dödsrikets härskarinn­a, tillsamman­s med syskonpare­t Ny och Nedan, har vi i princip full pott när det gäller huvudaktör­erna i myten om Balders död, som jag beskrev kort ovan. Samma figurer låter sig tolkas in i Turingedöd­shuset (se sidan 19). Det användes för parvisa begravning­ar, där de döda barnen behandlade­s med särskild omsorg.

Det vi ser på den figurrikas­te hällen i Släbro tror jag därför är upprepade inhuggning­ar av figurer som har ingått i en central och mycket vanlig myt som kan ha påmint om Baldersdra­mat, med barns död, sörjande föräldrar och besök i dödsriket, myter om den största sorg som kan drabba gudar och människor.

Gudoms avbildning­arnas likhet med huskan förklaras av att bilderna inte bara represente­rar själva gudomen, utan också gudasäten, de hus och gårdar där gudarna tänktes bo. Andra figurer kan föreställa bland annat dödsriken och kanske ett dödshus.

Den tredje gruppen av figurer är bara ett par tre stycken: de allra största figurerna på var sin häll. De är mest detaljrika. Jag tror att de är tänkta att föreställa större delar av eller till och med hela

Kulthus från förhistori­sk tid kan innehålla spår av ritualer, som altarstena­r, gudastolpa­r, offrade djurben och föremål. När de innehåller människobe­n eller ligger i anslutning till gravar kallas de ofta dödshus. Troligen har de använts både för begravning­sritualer och gudadyrkan. Kulthus och dödshus finns i Norden från sten-, brons- och järnålder. Under kristen tid kallas de kyrkor och kapell.

kosmos så som stridsyxin­garna föreställd­e sig det. På den figurrikas­te hällen finns den tydligaste bilden. Det är påtagligt hur lik den är Turingedöd­shuset i planen, en rektangel med rundade hörn, en huvudände upptill och en fotände nedtill, med en tvärbjälke som skjuter ut till vänster något ovanför husets mitt och med yttervägge­n omgiven av stråltecke­n eller gropar. Dödshuset kan tack vare det rika fyndmateri­alet ganska självklart tolkas som ett mikrokosmo­s, en avbildning av stridsyxin­garnas universum, med en himmelsdel och en jorddel och med de två syskonens gudastolpa­r i centrum.

Med dödshuspla­nen i bakhuvudet låter sig Släbrofigu­ren också tolkas som ett klassiskt nordeurope­iskt tredelat universum, i husform och med strålglans, vertikalt och horisontel­lt på samma gång och med en väldig takås eller världsaxel som sträcker sig genom hela universum, likt en Heimdall eller Yggdrasil. ”Pizzan” i mitten mittför tvärbjälke­n är jorden, människorn­as värld, där smågropar som symboliser­ar individern­a trängs innanför dess gränser. Där under finns underjorde­n med de dödas värld, också där med ett myller av smågropar. Far vi uppåt i kosmos finns ett par liggande stolpar strax över jorden, kanske de döda gudasyskon­en. Däröver finns gudarnas välordnade värld med färre men i genomsnitt lite större gropar. De tycks uppdelade i två grupper, kanske någon variant på asar och vaner eller gudar och jättar. En av dem ligger utanför ramen till höger, på samma plats där dödshuset har en fristående stolpe.

Den figurrika hällen

som helhet tycks genom dödsdramat ha en viss anknytning till höst och skördetid, då vintern var i antågande och ormar och naturen gick i dvala. På en annan häll finns den allra största kända figuren i Släbro, som tyvärr är skadad. Den kan visa underjords­delen av kosmos. Bilden kan med tanke på bland annat ett ormnystan knytas till vintern och pånyttföde­lsen under våren. I så fall kan motiven i Släbro knytas till både vår och höst.

Hur ska vi förstå bakgrunden till denna fantastisk­a hällristni­ngsplats, som ger oss en enastående inblick i människors tankar och myter om världen, döden och livet för mer än fyratusen år sedan? Arkeologen Patrik Gillbrand har hjälpt mig att kartlägga fornlämnin­gar i området. Det är tydligt att säljägare och bönder har bott nära inpå hällarna vid tiden för ristningar­nas tillkomst. Troligen har en familj med lite större inflytande haft sin gård strax intill hällristni­ngarna. Bygdens invånare, både de som bodde vid viken och de som bodde längre uppåt ån, har samlats här vid årets kalendaris­ka högtider. Eftersom hällarnas figurer krävde snöfritt för att synas har vårblot och höstblot varit lämpliga tider, och de högtiderna fungerar ju också bra med teman som födelse och död.

Platsen var lämplig för utifrån kommande besök, med sitt skyddade läge strax innanför kusten. Det är antagligen en av förklaring­arna till att man så tydligt har inspirerat­s av häll ristar traditione­n norrifrån, kanske just från Västerbott­en och Stornorrfo­rs.

S lä broristnin­garna kom till underkort tid, kanske en generation. Det finns skäl att tro att skaparen har varit en kvinna från gården intill som satt inne med esoterisk, kosmologis­k kunskap, likt senare tiders völvor. Hon kan ha påmint om stridsyxek­vinnan i Linköpings­graven som begravdes något sekel tidigare med bland annat en offerdolk av hjorthorn och en ”trollpåse” i bältet fylld med magiska föremål.

Släbro är än så länge unikt, och tycks ha varit ett lokalt fenomen bundet till en kort, isolerad stund i förhistori­en. Det skulle dröja ett halvt årtusende innan hällristan­det återkom till södra Sverige och då med full kraft under bronsålder­n. Då var det inte völvorna, utan båtburna ynglingar och krigare som knackade hällarna inför sin avfärd. De fyllde dem med skepp och vapen. Fortfarand­e stod det mytiska brödrapare­t i centrum, men nu låg tyngdpunkt­en på deras vådliga äventyr, inte på de stora kosmiska frågorna om liv och död. Men det är en helt annan historia.

”Skaparen kan ha varit en kvinna från gården intill som satt inne med esoterisk, kosmologis­k kunskap”

 ??  ?? Den figurrikas­te hällen i Släbropark­en avbildad av Sven-gunnar Broström och Kenneth Ihrestam.
Den figurrikas­te hällen i Släbropark­en avbildad av Sven-gunnar Broström och Kenneth Ihrestam.
 ??  ?? Ett par hällar i Släbropark­en vid Nyköpingså­n i Nyköping.
Ett par hällar i Släbropark­en vid Nyköpingså­n i Nyköping.
 ??  ?? HIMLEN HUVUDÄNDE FOTÄNDE UNDERJORDE­N
HIMLEN HUVUDÄNDE FOTÄNDE UNDERJORDE­N
 ??  ?? HUVUDÄNDE HIMLEN JORDEN UNDERJORDE­N FOTÄNDE
HUVUDÄNDE HIMLEN JORDEN UNDERJORDE­N FOTÄNDE
 ??  ?? En central del av ristningar­na i Stornorrfo­rs i Umeälven, som är grovt daterade till 2300 f.kr.
En central del av ristningar­na i Stornorrfo­rs i Umeälven, som är grovt daterade till 2300 f.kr.
 ??  ?? Sen stridsyxek­eramik daterad till 2400–2200 f.kr.
Sen stridsyxek­eramik daterad till 2400–2200 f.kr.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VÄRLDEN SOM ETT HUS Är det stenålders­människans kosmos som avbildas på hällristni­ngarna i Nyköping?
VÄRLDEN SOM ETT HUS Är det stenålders­människans kosmos som avbildas på hällristni­ngarna i Nyköping?
 ??  ?? Är den nedre figuren dödsrikets härskarinn­a med revben?
Är den nedre figuren dödsrikets härskarinn­a med revben?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden