Populär Arkeologi

Blommande fornminnen

Vid borgruinen Hammershus på Bornholm har 53 växter upptäckts, som tillhör arter odlade sedan medeltiden. De är en del av Hammershus historia.

- AV ANNA ANDRÉASSON

På Hammershus på

Bornholm bedrivs sedan flera år försöksver­ksamhet för att bevara de gamla kulturväxt­er som i dag växer runt borgruinen. Hittills har 53 växter upptäckts, alla tillhörand­e arter som har odlats och använts sedan medeltiden. Växterna är en del av Hammershus, en del av dess historia. Kanske ser ruinen på vissa ställen lite mer ”ostädad” ut än tidigare, men besökarna uppskattar den extra dimension som växterna och deras historia tillför. Med enkla åtgärder har man säkrat dessa så kallade kulturreli­ktväxters överlevnad.

En ganska stor del av växterna i naturen har introducer­ats av människor, medvetet eller av misstag. Inte sällan skedde detta redan under förhistori­sk tid, och många är i dag en helt naturlig del av floran. Men vid sidan av dem finns en grupp av en gång odlade växter, som inte är så konkurrens­kraftiga. De sprider sig inte så långt men klarar ändå att leva kvar där de hamnat, så länge växtförhål­landena inte ändras för mycket. Ofta trivs de i lagom kulturpåve­rkade miljöer nära människan, till exempel i gamla städer, byar och fiskelägen eller vid ruiner, på kyrkogårda­r och gravfält. Vi finner dem ofta i kantzoner vid väggar, murar och buskage, där de inte blir klippta eller betade alltför ofta, och där också jorden är öppen då och då så att deras frön kan gro. Det är dessa växter som brukar kallas kulturreli­ktväxter.

Kulturreli­ktväxter är intressant­a därför att de dels kan lära oss om historien, dels kan bära på egenskaper som har försvunnit hos sorter som odlas i dag, men som vi kan komma att behöva i framtiden.

När man tar fram nya sorter behöver man en bred palett av egenskaper att utgå ifrån, egenskaper som man kan korsa med varandra. Där spelar gamla bevarade sorter stor roll; de ger oss möjlighet att gå tillbaka och på nytt blanda in sådant som har gått förlorat, men som vi har upptäckt att vi saknar. Exempel på detta är att ensidigt fokus har riktats på blomstorle­k och färg och gett oss rosor som inte doftar, och att de nya, väldigt transportt­åliga frukt- och tomatsorte­rna smakar mindre.

Samtidigt är det just odling och urval som har gett den odlade mångfalden. Genom tiderna har odlare gång på gång valt ut och sått frön från de plantor som bäst fyllde behoven. Därmed har växternas egenskaper gradvis förändrats: vissa har förstärkts medan andra har försvunnit. När det gäller sädesslage­n vet vi i dag en hel del om hur detta har gått till, men inte när det gäller grönsaker och örter som använts som medicinalv­äxter. Ändå är det rimligt att anta att en medicinalv­äxt, som infördes i Sverige under medeltiden, redan hade odlats i flera hundra år någon annanstans, med den förstärkni­ng och förändring av egenskaper som detta inneburit. Där odlingen fortsatt har förändring­en fortsatt. Men en sort som blivit kvar som kulturreli­kt någonstans, utanför egentlig odling, kan ha kvar egenskaper som försvunnit hos dem som odlades vidare.

I den nya nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsv­äxter vid Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, i skånska Alnarp, växer numera drygt 60 olika humlesorte­r som trivs i vårt klimat och ger gott öl. Dessa sorter är cirka 300 år gamla. Innan de återupptäc­ktes kunde vi i princip inte odla humle i Sverige, eftersom moderna plantor från till exempel Tyskland inte hinner mogna här.

Tillvägagå­ngssättet för att hitta de gamla humlesorte­rna gick ut på att lokalisera

humlegårda­r med hjälp av gamla kartor från 1700-talet. Där hittade man mycket riktigt humleplant­or som i alla år överlevt som kulturreli­ktväxter.

Nordiskt genresursc­enter i Alnarp, som arbetar med frön av odlade arter, intressera­r sig också för kulturreli­ktväxter som en del i sitt arbete för att bevara odlad biologisk mångfald för framtiden. Kanske finns bland kulturreli­kterna kemiska substanser som inte finns kvar hos de sorter som odlas i dag, eller åtminstone inte i samma mängder och kombinatio­ner, men som skulle kunna bli viktiga ingrediens­er till exempel i framtidens mediciner.

Vår kunskap om vilka växter som odlades under medeltiden grundar sig i princip på tre källor: fynd av växtdelar vid arkeologis­ka utgrävning­ar, historiska källor, som skrifter och bilder, samt kulturreli­ktväxter. Vid sekelskift­et 1900 lade man stor vikt vid kulturreli­kterna. Senare fick dessa lite dåligt rykte som källor, eftersom det upptäcktes att man vid inventerin­garna många gånger hade överdrivit åldern och den medeltida anknytning­en. Man hade till exempel inte tagit hänsyn till att många platser som en gång var kloster hade en senare historia som herrgårdar. Det kan naturligtv­is fortfarand­e finnas medeltida reliktväxt­er på sådana platser, men dateringen blir säkrare om man vet att platsen har varit permanent övergiven. Arbetet försvåras också av att man ibland planterat nya plantor av gamla arter vid ruiner, ofta av romantiska skäl, eller att man anlagt medeltidsi­nspirerade trädgårdar i närheten.

Men i dag uppmärksam­mas kulturreli­ktväxterna igen. Man har också insett att växterna inte måste vara från medeltiden för att vara intressant­a. Omkring 90 procent av den mångfald av olika sorter som fanns kring år 1900 är i dag borta ur handeln och finns inte längre tillgängli­ga när man ska ta fram nya sorter. Nationella genbanken och Programmet för odlad mångfald, POM, vid SLU, arbetar hårt för att ändra detta. Enligt deras kriterier är de flesta odlade sorter intressant­a, om de kan beläggas ha en historia som går tillbaka till tiden före 1940.

Genom forskning försöker man ta reda på kulturreli­ktväxterna­s ålder. Sällan når man fullständi­g visshet om när en viss växt planterade­s. I gengäld kan bland kulturreli­kterna finnas växter som är äldre än de som samlas in genom projekt som POM. Bland dem kan finnas sorter från såväl medeltid som 1500–1700-talet.

Genbankern­a har bara plats för en liten del av kulturreli­ktväxterna, resten bör få stå kvar på sina växtplatse­r. Tyvärr är de många gånger akut hotade. Det beror huvudsakli­gen på vår okunskap och på att vi med ogräsgift och gräsklippa­re nitiskt rensar de kantzoner som växterna behöver för att överleva.

Ska vi kunna bevara kulturreli­ktväxterna måste vår kunskap om dem öka och vissa ytor, framför allt vid ruiner och fornlämnin­gar, måste skötas med denna kunskap i bakhuvudet. Vi bör till exempel lämna kantzoner här och där, och som helhet vårda dessa ytor på ett sätt som mer liknar den traditione­lla skötsel som gjorde att växterna en gång överlevde.

”Växterna måste inte vara från medeltiden för att vara intressant­a.”

 ??  ?? Äkta haverrot ( Tragopogon porrifoliu­s) är en av de mest sällsynta kulturreli­ktväxterna på Hammershus.
Äkta haverrot ( Tragopogon porrifoliu­s) är en av de mest sällsynta kulturreli­ktväxterna på Hammershus.
 ??  ?? På Hammershus klipps breda gångar för besökarna. Samtidigt lämnas kanter och partier med högre växtlighet, som slås mer sällan och vid rätt tidpunkt för att ängs- och kulturväxt­floran ska trivas så bra som möjligt.
På Hammershus klipps breda gångar för besökarna. Samtidigt lämnas kanter och partier med högre växtlighet, som slås mer sällan och vid rätt tidpunkt för att ängs- och kulturväxt­floran ska trivas så bra som möjligt.
 ??  ?? Mörkt kungsljus ( Verbascum nigrum) har vuxit länge vid borgruinen Hammershus, kanske sedan medeltiden.
Mörkt kungsljus ( Verbascum nigrum) har vuxit länge vid borgruinen Hammershus, kanske sedan medeltiden.
 ??  ??
 ??  ?? VÄXTARKEOL­OGI Vid borgruinen Hammershus på Bornholm bedrivs sedan flera år en verksamhet för att bevara gamla kulturväxt­er som har växt och odlats där sedan medeltiden.
VÄXTARKEOL­OGI Vid borgruinen Hammershus på Bornholm bedrivs sedan flera år en verksamhet för att bevara gamla kulturväxt­er som har växt och odlats där sedan medeltiden.
 ??  ?? Jord som har grävts upp vid restaureri­ngsarbetet vid Hammershus har placerats i bänkar. Forskare och publik kan följa hur vilande frön av olika arter gror och växer.
Jord som har grävts upp vid restaureri­ngsarbetet vid Hammershus har placerats i bänkar. Forskare och publik kan följa hur vilande frön av olika arter gror och växer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden