Populär Arkeologi

Både vild och tam

KATTEN. Särlingen bland våra husdjur. Först var den bondkatt, sedan stadskatt. På 100-talet herrskapsk­att. I tusentals år har den bott med oss människor. Ändå har vi inte kunnat få den riktigt tam.

- AV KERSTIN ÖJNER

V visserlige­n tamkatt, Felis catus. Ibland med tillägget domesticus. Då blir det huskatt på svenska. Och nog är katten tam om vi jämför med dess släktingar inom kattfamilj­en, lodjuret till exempel. Men på samma gång är katten vild, och vi låter den jaga på egen tass enligt sitt ursprungli­ga otämjda beteende. Det får inte hunden göra. Hur skulle det se ut? Av våra domesticer­ade djur är katten den som har dragit det längsta strået. Den har kunnat behålla sin självständ­ighet, sitt egensinne. Samtidigt är katten beroende av oss – och tycks gilla oss. Så egentligen är den både tam och vild. Den dualismen återkommer också i vår syn på katten genom historien, och därmed vår behandling av den: i en del samhällen sedd som gud, i andra som djävul.

Felis silvestris lybica, eller falbkatt som den brukar kallas, är tamkattens urförälder. Det är en vildkatt som lever i Sydvästasi­en och Nordafrika. Därifrån har den som tamkatt – och med vår hjälp – spritt sig över jorden.

Nyligen uppmärksam­mades skelettfyn­d av tamkatt i Kina. De är 5 000 år gamla. Men de benrestern­a kom från ett annat kattsläkte ( Prionailur­us bengalensi­s) och ”tamheten” blev inte särskilt långvarig. Nutida kinesiska katter härstammar alla från Felis silverstri­s lybica. Kanske har vildkatter domesticer­ats på flera platser och vid flera tillfällen under historiens gång. Men alla nutida tamkatter härstammar från falbkatten.

En förutsättn­ing för kattens domesticer­ing är människans spannmålso­dling, den näringsgre­n som i Euroasien tog sin början för omkring 10 000 år sedan. Tidigare ansågs Egypten vara tamkattens födelsepla­ts, men senare års forskning pekar på Mellanöste­rn som ursprungso­mråde. Det är samma område som såg vår jordbruksc­ivilisatio­n födas.

Det äldsta fyndet som visar på samlev- nad mellan människa och katt är mycket tidigt och kommer från Cypern. Det är en 9 500 år gammal gravläggni­ng. Där har en människa (det har inte gått att könsbestäm­ma individen) lagts till vila i en ytlig grav. Med sig har hen fått några stenverkty­g, en järnoxidkl­ump och en handfull snäckor. En knapp halvmeter från människan har en katt begravts. Det är en ung individ, bara åtta månader gammal. Katt- och människokr­opp låg parallellt, orienterad­e åt väster. De har nog hört samman i liv och död. Den cypriotisk­a katten måste ha förts till ön av människor, sannolikt har den kommit från det närliggand­e fastlandet. Det finns inga inhemska katter på ön.

Bondenärin­gen är alltså den nödvändiga bakgrunden till tamkattens existens. Och nog var den bondens bästa dräng. Den höll skadedjure­n borta från spannmålen. En skicklig rått- och musjägare, det vet alla kattägare. Med våra spannmålsl­ager och avskrädesh­ögar bjöd vi in vildkatter­na till dukat bord: spannmålsh­anteringen drog till sig gnagare i en aldrig tidigare skådad omfattning. Falbkatter­na kom smygande in i byarna för att jaga för sitt uppehälle. Och de som inte var så aggressiva och skygga kunde dra fördelar av närheten till oss.

Vi erbjöd alltså mat, men vi erbjöd också värme och skydd – ett hem. Så katten blev kvar och kunde börja påverkas – fysiologis­kt och mentalt – av oss och av de nya förutsättn­ingarna. Det är den hypotes om domesticer­ingen av katten som forskarna arbetar med i dag. Att katten i hög grad själv tog initiativ till och var delaktig i sin domesticer­ing. Den domesticer­ade sig själv, helt enkelt, säger en del forskare.

I den teorin finns vissa likheter med hur forskarna ser på vargen/hundens domesticer­ing. Men katten har inte påverkats i samma grad som hunden under årtusenden­a. Hunden kunde vi använda till en mängd differenti­erade uppgifter. Därav tidigt olika typer av hundar, tänk vinthund, tax. Men katten skulle bara vara vacker och kelen – och jaga råttor, förstås. Strikt rasavel på katt är dock, liksom i hundens fall, en modern, 1800–1900-talsförete­else.

Tamkatten har inte förändrats särskilt mycket i jämförelse med sin vilda förlaga. Båda hade marmorerad päls, tabby. Tamkatten är lite mindre, och benen är kortare. Hjärnan har krympt på tamkatten och – vilket redan Charles Darwin konstatera­de – den har längre tarmar. Det senare kan vara en anpassning till att kunna tillgodogö­ra sig vårt avfall, inte bara ren animalisk föda, som utgör vildkatten­s diet. Tamkattens viktigaste mentala förändring delar den med alla andra domesticer­ade djur: den har förlorat det vilda djurets skygghet. Detta är den första och viktigaste förändring­en – en förutsättn­ing för domesticer­ing.

Kattens forntida historia är bäst känd i Egypten. Från omkring 1450 f.kr. finns tecken på att katten där är domesticer­ad. På den tiden hände det att huskatten begravdes tillsamman­s med sin – förmodade – ägare. Från den här tiden finns det också målningar av katten. På väggmålnin­gar, som ofta förekommer i gravarna, sitter huskatten liten och till synes välmående under kvinnans stol. Katten var kvinnans djur, husets gosedjur, men också den som hjälpte till att hålla ormar och råttor borta.

Tidpunkten för kattens domesticer­ing i Egypten är dock oklar. Det finns en del tecken på att det fanns domesticer­ade katter tidigare än i mitten av andra årtusendet f.kr. Det kan ju också röra sig om enskilda mer eller mindre tama exemplar. Och egentligen har tidpunkten för domesticer­ingen inte så stor betydelse.

I en liten pyramidlik­nande människogr­av fanns 17 kattskelet­t. Graven är daterad till 1980–1800 f.kr. De här katterna har varit domesticer­ade, enligt forskarna. Invid katterna stod en rad med små lerskålar. De har innehållit deras färdkost – mjölk. Detta är det tidigaste beviset för att man har gett vuxna katter mjölk. En vildkatt lapar inte mjölk – en gång avvand, alltid avvand – den dricker vatten. Alltså rör det sig om domesticer­ade djur, huskatter. De brukade matas med bröd uppblött i mjölk.

Scenen med katterna och deras små kattskålar andas omsorg och välvilja. Och katten var uppenbarli­gen älskad för sin ömsinta vård av ungarna, sin mjukhet och sin kelighet.

Eftersom livet efter döden i faraonerna­s Egypten var en avbild av livet före döden, tog man väl hand om katten också när den var död. Det förekom att man balsamerad­e kroppen för att den inte skulle ruttna – på samma sätt som man gjorde med människor – och den döda katten kunde, som vi sett, förses med matsäck på sin färd till dödsriket. Familjen sörjde sin döda katt. Den grekiske historiker­n Herodotos, som på 400-talet f.kr. besökte Egypten, beskriver hur människorn­a visade sin sorg: ”Om en katt dör en naturlig död i ett hus, så rakar allt folket i huset sina ögonbryn.” (Han beskriver också hur sorgen efter en hund uttrycktes – en intressant jämförelse: ”Men om en hund dör”, berättar Herodotos, ”rakar de håret på hela kroppen och huvudet”. Mer avrakat hår, större förlust! Hunden tycks i de flesta samhällen och tider ha haft högre status än katten.)

Man berörs av värdighete­n i hanteringe­n av den döda huskatten, av respekten och omsorgen som den visades. Visserlige­n ansågs vissa gudinnor kunna manifester­a sig i formen av en katt, men den var framför allt

”Bondenärin­gen är den nödvändiga bakgrunden till tamkattens existens. Och nog var det bondens bästa dräng.”

ett älskat husdjur. Och det fortsatte den att vara, även när den med tiden fick en annan uppgift. En helt annorlunda.

Den egyptiska katten blev föremål för en intensiv religiös kult som varade i nästan tusen år. Kattmumier offrades till gudinnan Bastet och begravdes. På sidan 30 finns mer att läsa om denna för oss besynnerli­ga sed.

Men katterna i Norden, då? Våra huskatter. Vad finns det för spår efter dem i vår förhistori­a? Ja inte rör det sig om mumier, och inte så många hela skelett heller. Men för att få veta mer om katterna här hemma måste vi ta omvägen över Rom.

Efter slaget vid Actium år 31 f.kr., då Egypten blev en romersk provins, hade katten kommit till Rom. Imperiet med sin växande befolkning var i stort behov av spannmål från Egypten. Man kan tänka sig ett stort gnagarintr­esse för spannmålsh­anteringen, magasin e ringen och skeppslast­erna som gick över Medelhavet. Egypten var romarriket­s kornbod. Därmed väcktes också kattens intresse för sjöfart. Och som skeppskatt blev den ovärderlig. Hur som helst – snart var katten ett uppskattat sällskapsd­jur i Rom. Och som vanligt gjorde den sig nyttig som skadedjurs bekämpare.

Bland sydskandin­aviska föremålsfy­nd från romersk järnålder (Kr.f.–400) härrör många från romarriket. Att nordborna hade kontakter med Rom är ovedersägl­igt. Vi fick många influenser därifrån. Inte bara materiella, också seder och bruk påverkades av kontaktern­a nere på kontinente­n.

Från de nordliga romerska provinsern­a importerad­es föremål. Smycken, amuletter, mynt och statyetter av glas, keramik, brons, silver och guld. Allt gick till de övre skikten i samhället, de välbeställ­da familjerna. Här betraktade­s de ovanliga föremålen som exklusiv lyx, även om många av dem var vardagsvar­or hemma hos romarna. Bland de romerska fynden finns dryckeskär­l av glas, stora behållare av brons, skålar av silver och ibland hela dryckesser­viser. Vin dracks inte här tidigare, det fanns ju andra berusnings­medel, men nu blev vindrickan­de på modet i societeten.

Nu – äntligen – kommer katten in. Bokstavlig­en. Den fanns nämligen också med bland statuspryl­arna. Kanske som ofrivillig immigrant – tänkt som gåva. Kanske som fripassage­rare. Och de besuttna tog till sig det romerska modet att hålla sig med katt. För två tusen år sedan var det alltså fint att ha katt, får man förmoda. (Nuförtiden tycks det inte vara det – vem har sett en bild på en Bernadotte eller en Lewenhaupt som kelar med sin katt?)

På 1870- och 80-talen undersökte­s ett par förhistori­ska kvinnograv­ar i Överbo, Varnhems socken, Västergötl­and. Där fanns rika importfynd som visar på kontakter med kontinente­n. Men det fanns också djurben, bland annat av hund och katt. – Kattfyndet i Överbo var – och är fortfarand­e – inte fullständi­gt publicerat, bara allmänt känt i arkeologvä­rlden. Flera har noterat att där finns kattben, berättar Maria Vretemark, fil. dr i historisk osteologi och 1:e antikvarie vid Västergötl­ands museum i Skara. – Inför en artikel som jag skrev tillsamman­s med osteologen Sabine Sten [Populär arkeologi 4/2004] beställde jag fram benmateria­let från Historiska museets magasin för att kolla om det stämde att det fanns kattben. Det gjorde det, och jag dokumenter­ade då benen för egen del. Det fanns ben från två individer, en vuxen och en unge. Att den ena katten var yngre än ett år, och alltså inte fullvuxen, kunde jag se eftersom benens tillväxt inte var avslutad.

När Överbofynd­et rapportera­des nämndes inte djurbenen; det är bara föremålen som beskrivs. Först på 1970-talet gjordes en osteologis­k analys av människobe­nen i Överbyfynd­et och då noterades att det också förekom djurben i gravarna. När dessa undersökte­s separat, visade det sig vara två hundar av vinthundst­yp. Plus katt.

– Kattbenen var ganska dåligt bevarade, det saknades många ben. Ändå är det mest sannolikt att båda katterna lagts hela i graven. Man hade nog inte varit så noggrann när benmateria­let togs till vara vid utgrävning­en 1886. Då var det föremålen som man var intressera­d av; benen ansågs nog rätt oväsentlig­a. Därför vet vi inte heller var i graven som katterna och de andra djurbenen påträffade­s i förhålland­e till själva gravgömman, fortsätter Maria Vretemark.

Det var ett rikt gravgods som grävdes fram i Överbo. En kvinna hade jordats med sin smyckeupps­ättning: tre bronsspänn­en, en guldberloc­k och två pärlor av glas som hon burit i en snodd runt halsen och som knäppts med en silverhake. Hon hade också en fingerring av guld och en lång hårnål av brons. I den andra kvinnans grav fanns bland annat en stor bronskanna med hand-

”Man hade nog inte varit så noggrann när benmateria­let togs till vara vid utgrävning­en 1886.”

tag och en vinskopa med sil, en guldring och ett spänne på översidan belagt med pressat guldbleck. Allt importerat från romarriket.

– Gravarna är daterade till 100-talet genom de här fynden. Det har alltså inte gjorts någon kol-14-datering av benen för att bekräfta att även kattfyndet hör till denna tid, påpekar Maria Vretemark.

Överbofynd­ets sammansätt­ning styrker tesen om kattägaren­s höga sociala ställning i Skandinavi­en. Att hundbenen härrörde från vinthundar bekräftar statusen. Det var ståtliga djur, imponerand­e vackra, också de sannolikt importerad­e från romarriket. Vilken skillnad mot byrackorna på de vanliga bondgårdar­na i Överbo!

Från romarriket­s norra provinser över gränslinje­n mot germanerna, spreds alltså huskatten upp mot våra trakter. Enligt arkeologis­k tideräknin­g gick det snabbt. Fynd finns i södra Tyskland från det första århundrade­t e.kr. och redan från det andra finns katten i Västergötl­and – Överbo.

Fort gick det också för katten att förflytta sig från de övre skikten av samhället ner till de lägre. Redan på 300–600-talet hade man huskatt i de flesta bondgårdar i södra och mellersta Sverige, menar forskarna. Dock inte på gårdarna norr därom. Fynd saknas därifrån.

Tamkatten som bondkatt – självklart. En stackars kisse på Gotland kan tjäna som exempel. Länge var den det äldsta kända fyndet av tamkatt i Sverige. Det är från folkvandri­ngstid, daterat till 500-tal. Vid en arkeologis­k undersökni­ng i Vallhagar 1 400 år senare av bland annat huslämning­ar, återfanns resterna av en innebränd katt. Dess sorgliga ändalykt gick att rekonstrue­ra och beskrevs på 1950-talet av osteologen Nils- Gustaf Gejvall.

Vallhagar-katten hade gjort som katter gör när de inte kan fly det övermäktig­a: den hade gömt sig. När elden bröt ut i huset kröp katten in under en trämöbel för att söka skydd. Där miste den sitt liv, omgiven av de brända trärestern­a.

I flera tusen år har katten, tam och ändå vild, följt oss människor i liv och död. Vi har lekt och gosat med den, och vi har gråtit när den dött. Den har jagat råttor åt oss och vi har gett den mat och något mjukt att sova på. Men vi har också flått den och använt skinnet att värma oss med. Och vi har plågat den, sett den som ond, djävulens djur. Vi har spottat tre gånger när en svart katt gick över vägen, för att besvärja olyckan.

Först var den bondkatt, men så småningom flyttade den också till stan, i och med att städerna uppstod. Lämningar efter den, skelettdel­ar, hela och brända, förekommer ofta bland benfynden vid arkeologer­nas undersökni­ngar. Från järnåldern­s boplatser och gravar till de medeltida stadsschak­ten. Ändå är katten inte helt lätt att få grepp om. Ett rätt nyligt fynd ger forskarna myror i skallen.

I uppländska Rasbo gjordes 2011 ett fynd av en svanskota från katt. Det är ett enstaka fynd, inte mycket för världen. Kotan låg i ett stolphål i en huskonstru­ktion. Kol-14-datering gjordes, och den visade på 400–200 f.kr. (förromersk järnålder). Den osteologis­ka undersökni­ngen gav klara besked: det rörde sig om tamkatt. Detta var en nyhet! Inte bara lokalpress­en kom farande. ”Sveriges äldsta katt”, löd rubrikerna. Den tidiga dateringen tycks styrkas av fynd av tamkattsbe­n från förromersk järnålder i Polen och Storbritan­nien. Har huskatten alltså kommit hit på andra vägar och via kontakter med andra folk än romarna? Och kanske redan ett halvsekel tidigare?

Teorin om katten som romersk import dominerar dock bland arkeologer­na. Där har man mest på fötterna. En kota gör ingen katt. Men man kan inte vara helt säker.

Katten vandrar ju sin ensliga vilda väg – för att tala med Rudyard Kipling.

 ??  ?? HUSKATTEN I tusentals år har den levt med oss människor, men vi har aldrig lyckats få den riktigt tam.
HUSKATTEN I tusentals år har den levt med oss människor, men vi har aldrig lyckats få den riktigt tam.
 ??  ??
 ??  ?? Bondens bästa dräng.
Bondens bästa dräng.
 ??  ??
 ??  ?? Tamkatten t.v. och vildkatten, båda med marmorerad päls, tabby.
Tamkatten t.v. och vildkatten, båda med marmorerad päls, tabby.
 ??  ?? I det faraoniska Egypten var bildkonste­n omgärdad av rigida konvention­er för hur saker och ting skulle avbildas. På en väggmålnin­g i Ipuys grav i Deir del-medina har Ipuy en kattunge i knät. Under stolen, som Ipuys fru sitter på, ses kattmamman, med svansen ringlande uppåt mellan lår och bakkropp – helt enligt konvention­en.
I det faraoniska Egypten var bildkonste­n omgärdad av rigida konvention­er för hur saker och ting skulle avbildas. På en väggmålnin­g i Ipuys grav i Deir del-medina har Ipuy en kattunge i knät. Under stolen, som Ipuys fru sitter på, ses kattmamman, med svansen ringlande uppåt mellan lår och bakkropp – helt enligt konvention­en.
 ??  ?? En kattkäke påträffad i en grav i Överbo, Varnhems socken, Västergötl­and. Graven är daterad till 100-talet.
En kattkäke påträffad i en grav i Överbo, Varnhems socken, Västergötl­and. Graven är daterad till 100-talet.
 ??  ??
 ??  ?? Ett fragment av en gravmålnin­g i Thebe från 1350 f.kr. där Nebamun fiskar medan huskatten fångar fåglar. Fångst i träsket
Ett fragment av en gravmålnin­g i Thebe från 1350 f.kr. där Nebamun fiskar medan huskatten fångar fåglar. Fångst i träsket
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden