Populär Arkeologi

Sanningen om vikingarna

- Patrik Hadenius PATRIK@ POPARK. SE

Vikingarna­s lockelse är stor. I filmutbude­t på ett ryskt flygplan hittade jag nyligen den nya ryska storfilmen Viking. Den kändes mer spännande än amerikansk­a b-filmer.

Desto större blev besvikelse­n. Filmen är visserlige­n skickligt filmad och effektfull­t iscensatt, men i övrigt var den obegriplig och ointressan­t. Redan i öppningssc­enen sprutar blodet på ett sätt som får mig att hålla för ögonen. Det är tre bröder och många statister. Här blandas våld, heder och hämnd i en enda soppa. På en palissad står en fager kvinna med vinden fläktande i håret.

I just den scenen hörs också den första svenska rösten. Det ska komma fler. Mjöd ska drickas och bärsärkar ska frusta. Det är som taget ur en svensk pilsnerfil­m. Skepp ohoj, land i sikte.

Som tur är tar flygresan slut och jag slipper se klart filmen. Min nyfikenhet på handlingen­s upplösning är obefintlig. Desto större är min undran inför hur någon kan hävda att detta är en rysk succé, som det påstås på nätet.

I Forskning & Framsteg läser jag sedan en utmärkt artikel om hur huvudperso­nen i filmen används i den ryska propaganda­n. Den är skriven av Per Arne Bodin, som är professor i slaviska språk. Därmed blir filmen begriplig.

Vikingar kan användas till mycket. Det har vi exempel på också i den svenska historiesk­rivningen. Det har inte sällan saluförts myter lika felaktiga och historielö­sa som den ryska filmen tycks vara. Under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet har därför stor energi lagts på att montera ner vulgärbild­en av nordiska karlakarla­r, som med horn på sina hjälmar tog norra Europa och Nordamerik­a med storm.

Möjligen har detta projekt nu nått vägs ände. När historien ska skrivas om händer det inte sällan att man i sin iver också monterar ned sådant som kan ha varit sant. Därför är det nystartade stora forsknings­projekt som arkeologip­rofessorn Neil Price beskriver i detta nummer så intressant. Utgångspun­kten är inte främst att rätta det som blivit fel, utan att ta reda på hur det verkligen var.

Redan nu tyder det mesta på att verklighet­en är betydligt mer dramatisk och brutal än de gamla myterna och nya ryska filmen.

 ??  ??
 ??  ?? Den ryska filmen Viking handlar om storfurst Vladimirs levnadsöde­n.
Den ryska filmen Viking handlar om storfurst Vladimirs levnadsöde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden