Populär Arkeologi

Männen som kom från stäppen

Den omfattande migratione­n till Europa österifrån för nästan 5 000 år sedan bestod nästan bara av män.

-

FOLKVANDRI­NGAR.

De två stora migratione­r som format Europas befolkning under forntiden var helt olika. Det framgår av en ny studie som baseras på dna-analyser av fynd från stenåldern och bronsålder­n.

Den första folkvandri­ngen, som förde jordbruket från Mellanöste­rn till Europa för nästan 10 000 år sedan, utgjordes av lika många män och kvinnor. Medan den andra förflyttni­ngen för 5 000 år sedan, från stäpperna norr om Kaspiska och Svarta havet västerut, till nio tiondelar bestod av män.

– När jordbruket spreds från Mellanöste­rn, var det en långsam förflyttni­ng, generation för generation, antagligen till följd av befolkning­sökning. Under flera tusen år odlade nästa generation upp nya områden en bit bort från föräldrarn­as åkrar, säger Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universite­t och en av forskarna bakom studien.

Den senare folkvandri­ngen gick betydligt snabbare, även om den sannolikt skedde över flera generation­er. Ännu vet forskarna inget om åldern på de män som gav sig i väg för 5 000 år sedan, men på sikt går detta att ta reda på genom isotopstud­ier i skelettmat­erial. Då kan forskarna belägga om en individ har bott på olika platser under sin levnad.

En viktig aspekt av den andra migrations­vågen var hästen, som då nyligen hade domesticer­ats.

– Vi vet att hästar var ett nytt transportm­edel och att de var med i denna migration, säger Mattias Jakobsson, som gissar att hästarna användes både som ridoch dragdjur. Vid denna tid fanns dock inte några stigbyglar.

 ??  ?? En tid av rörelse. Hällristni­ng från bronsålder­n.
En tid av rörelse. Hällristni­ng från bronsålder­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden