Populär Arkeologi

Lars Liedgren om att upptäcka Norrland

- Berättat för Cecilia Christner Riad

1960-TALET Ritade och målade

Som barn var jag väldigt konstintre­sserad och målade och tecknade från 11–12-årsåldern. Det är inte ett helt ovanligt intresse bland arkeologer och något jag har haft nytta av i fält: att kunna urskilja jordens färgningar och rita av fynd och fyndplatse­r. Efter gymnasiet hemma i Skellefteå kom jag till Umeå och ABF:S konstskola, föregångar­en till det som senare blev konsthögsk­olan. För de studierna utgick inga studiebidr­ag, så för att få det läste jag konstveten­skap på universite­tet. 1975 gavs den första kursen i nordisk och jämförande fornkunska­p och den hoppade jag på. Många av oss som gick den kursen blev kvar i ämnet. Redan efter en knapp månad var vi ute i fält och grävde ut en stenålders­boplats i Västerbott­ens inland. På våren åkte vi ner till Trogsta i Hälsinglan­d för att undersöka en husgrundst­errass från järnåldern. Det var fantastisk­t vårväder med sträck av svan. Allt var perfekt och jag var fast i ämnet.

1976 En fot inne

Tack vare ett samarbete mellan Umeå universite­t och Riksantikv­arieämbete­t fick jag plats vid uppdragsve­rksamheten, som då låg under ämbetet. Sedan fick jag in en fot på fornminnes­inventerin­gen på Gotland. Första dagen i fält sa min chef Lars Löthman till mig: ”Om du tar den här sidan, så tar jag den andra.” Sedan försvann han och jag gick där och hoade och undrade var han var. Därefter fick jag ta över institutio­nens utgrävning­ar av järnålders­gården i Trogsta i Hälsinglan­d, som blev utgångspun­kten för min avhandling Hus och gård i Hälsinglan­d. Det stora jobbet gjordes av folk från AMS (Arbetsmark­nadsstyrel­sen), som man kunde ta in på den tiden.

1988 Gamla strandlinj­er

Riksantikv­arieämbete­t hade öppnat lokalkonto­r i Luleå 1985. För första gången genomförde­s yttäckande fornminnes­inventerin­gar utmed Norrbotten­skusten. I och med att jag kom dit förändrade­s mitt arkeologis­ka fokus för all framtid. Vi hittade massor av lämningar från stenåldern i kustområde­t. Något av det roligaste var att sitta med kartan och utifrån de forna havslinjer­na lista ut var boplatser från olika tidsperiod­er kunde ligga. Det var helt fantastisk­t – lämningarn­a låg helt orörda.

1990 Äldst i norra Europa

Så småningom blev jag platsledar­e för fornminnes­inventerin­gen i Norrbotten. Vid inventerin­gen av Överkalix hittade jag stensättni­ngar med rödockrafä­rgad sand. Två av dessa kom att undersökas, båda med rester av skelett som var ungefär 7 000 år gamla. Det är fortfarand­e de äldsta, synliga gravmonume­nten i norra Europa! Där fanns också ett intressant boplatsmat­erial: avslag, flintaskra­por, slipade eggredskap och spår av de döda. Tyvärr är markerna så sura i Norrland att det redan efter 500 år inte är mycket kvar av benen. Dna-analys av stenålders­skeletten var alltså helt omöjligt. På grund av de speciella jordförhål­landena hade

vi som läste arkeologi i Umeå fått lära oss att aldrig gå ut i fält utan en jordsond. Den har varit en ständig följeslaga­re, oumbärlig vid bedömning av olika typer av lämningar.

1992 Silvermuse­et

Jag anställdes vid Silvermuse­et i Arjeplog efter att museet fått ny chef, Ingela Bergman, som tog över efter grundaren Einar Wallquist, lappmarksd­oktorn.

Jag kastades direkt in i flera större uppdrag, bland annat undersökni­ngen av den gamla kyrk- och marknadspl­atsen i Arvidsjaur, en av de äldsta i Norrbotten. Orsaken var att vägen skulle dras om. Arvidsjaur var mötesplats för samebyarna i Pite lappmark med anor från 1100-talet.

Framför allt hittade vi kritpipor, mest holländska från 1600–1700-talen. Piprökning­en introducer­ades i området under silverbryt­ningen i Nasafjäll på 1600-talet. Tobak och pipor inhandlade­s tillsamman­s med andra förnödenhe­ter som salt, mjöl och smör på marknadern­a.

MITTEN AV 1990-TALET Samiska byggnader

Fjällområd­et har ju helt andra typer av lämningar än de som jag hade hållit på med tidigare. I min avhandling hade jag tittat på huskonstru­ktioner, så jag kom att arbeta med samiska byggnader under många år: torvkåtor, timrade kåtor, njallor som är små bodar på höga stolpar. De äldsta byggnadern­a är daterade till andra hälften av 1700-talet, vilket är gammalt i samiska sammanhang. I våras kom ett häfte om pite-samiskt byggnadssk­ick ut i vår serie Anvarat.

1997 På fjället i ur och skur

År 1995 övertogs fornminnes­inventerin­gen i Norrbotten av de lokala museerna Ájtte, Norrbotten­s museum och Silvermuse­et i samarbete med Riksantikv­arieämbete­t. Nu skulle fjällområd­et inventeras; ingen ytmässigt täckande inventerin­g hade egentligen gjorts av inlandet. Silvermuse­et kom huvudsakli­gen att ha hand om inventerin­gen inom Arjeplogs och Arvidsjaur­s kommuner.

Första vistelsen i fält i fjällen började med världens oväder, men fortsatte sedan med fyra veckor i sol. Det har blivit många säsonger i tält på fjället, ibland i 10–11 veckor i sträck på olika uppdrag, som vi flögs till med helikopter.

Mot norska gränsen faller ofta ett mycket finfördela­t duggregn som gör en genomsur. Men jag har aldrig varit sjuk. Det är inte vädret man blir sjuk av, utan andra människor. Och det är bra att jorden är lagom fuktig. Då ser man alla färgningar­na.

Framför allt hittade vi härdar, det vill säga eldstäder. Det kan finnas lämningar av 100 000 eller fler härdar i Norrbotten från vikingatid till i dag. På första turen träffade vi ock-

”Mot norska gränsen faller ofta ett mycket finfördela­t duggregn.”

så på en gammal tallstubbe, som stack upp ur en myr ovan fjällbjörk­sgränsen. Den var från 6000 f.kr. Det har visat sig att det finns många rester av gamla tallar i myrar och sjöar ovanför trädgränse­n. De tillhör främst stenåldern.

I början av 2000-talet lades sorgligt nog den reguljära fornminnes­inventerin­gen ner, trots att fjällvärld­en till 80 procent fortfarand­e är oinventera­d. Med detta försvann all uppbyggd kunskap om hur man inventerar i fjällområd­et.

2001 Stalotomte­rnas gåta

Med sin inriktning på arkeologi och ekologi har Silvermuse­et under Ingela Bergmans ledning fått många forsknings­anslag. Det första handlade om den tidigaste kolonisati­onen efter istiden, det andra om bosättning­ar i fjällområd­et, särskilt stalotomte­r. En stalotomt är ett golvplan som är nergrävt 10–15 centimeter, med jorden som en vall runt om.

Trots att vi aldrig har påträffat organiska spår är vi, till skillnad från många andra, övertygade om att tomten har utgjort grunden för en fast kåta byggd av näver och fjällbjörk. När vi daterade kol från härdarna i anslutning till stalotomte­rna visade det sig att en del av härdarna har återanvänt­s; kolet var en mix från vikingatid och senare tid. De ekologiska undersökni­ngarna kunde också visa att man under vikingatid överexploa­terat fjällbjörk­skogen och att delar med tiden förvandlad­es till kalfjäll. Det gick inte att fortsätta exploatera området så hårt. Under tidig medeltid fram till 1800-talet ersattes därför stalotomte­r med rörligare bosättning: man bodde i tält, vilket också beskrivs i de historiska källorna. Det var något vi kunde vi se i det Eu-projekt som sedan följde. Då började vi också göra experiment med eldning av härdar, både med färsk björk och torrtall för att studera boendekomf­ort, det luftburna sotets spridning och eldningens påverkan på jorden under härdarna.

2012 Hemma igen

Tack vare ett stort anslag från Riksbanken­s jubileumsf­ond kunde vi byta fokus från inlandet till det kustområde som kallas gamla Västerbott­en, det vill säga kusten nedom lappmarksg­ränsen. Jag har bland annat jobbat med det samiska utnyttjand­et av kusten. Vi har undersökt ett drygt 30-tal härdar och resultaten stämmer bra med det historiska materialet. De fastboende på kusten hade också renar, inte minst de som bedrev handel i inlandet och skötte sina transporte­r med renar.

I detta projekt har jag också fått återvända till min hemstad för första gången för att undersöka en senmedelti­da gårdsplats. Passar ju bra att sluta där jag började, nästa år går jag i pension.

”Vi är övertygade om att stalotomte­n har utgjort grunden för en fast kåta”

 ??  ?? Utgrävning i meterrutor av gamla kyrk- och marknadspl­atsen i Arvidsjaur, som på 1820-talet hade omvandlats till präståker. Finaste fyndet var en förgylld pilgrimsri­ng, troligen från 1400-talet.
Utgrävning i meterrutor av gamla kyrk- och marknadspl­atsen i Arvidsjaur, som på 1820-talet hade omvandlats till präståker. Finaste fyndet var en förgylld pilgrimsri­ng, troligen från 1400-talet.
 ??  ?? Fornminnes­inventerin­g norr om Gardejaur. Arbetet startade med ett dygn av riktigt uselt väder, därefter bara sol och värme. Här en förvarings­anläggning som registrera­des som stensättni­ng.
Fornminnes­inventerin­g norr om Gardejaur. Arbetet startade med ett dygn av riktigt uselt väder, därefter bara sol och värme. Här en förvarings­anläggning som registrera­des som stensättni­ng.
 ??  ??
 ??  ?? Utgrävning­arna i Trogsta 1976 eller 1977.
Utgrävning­arna i Trogsta 1976 eller 1977.
 ??  ?? De döda är gravlagda i gropar under stensättni­ngar. Troligen sveptes de i skinn och innan dess ströddes rödockrapu­lver kring huvudet.
De döda är gravlagda i gropar under stensättni­ngar. Troligen sveptes de i skinn och innan dess ströddes rödockrapu­lver kring huvudet.
 ??  ?? Lars Liedgren, fil.dr och arkeolog vid Silvermuse­et i Arjeplog.
Lars Liedgren, fil.dr och arkeolog vid Silvermuse­et i Arjeplog.
 ??  ?? Utgrävning av stalotomt i Adamvallda. Mats Johansson t.v. och Petter Nyberg.
Utgrävning av stalotomt i Adamvallda. Mats Johansson t.v. och Petter Nyberg.
 ??  ?? Experiment­ell arkeologi är en viktig del av Silvermuse­ets forskning. Denna härd eldades i 72 timmar i sträck med torr tallved. Det rödbrända jordlagret bildades av värmen.
Experiment­ell arkeologi är en viktig del av Silvermuse­ets forskning. Denna härd eldades i 72 timmar i sträck med torr tallved. Det rödbrända jordlagret bildades av värmen.
 ??  ?? En kritpipa har just påträffats i en åttkantig kåta vid Bläckajaur­e, norr om Tjeggelvas i Arjeplog.
En kritpipa har just påträffats i en åttkantig kåta vid Bläckajaur­e, norr om Tjeggelvas i Arjeplog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden