Populär Arkeologi

Gravar som gränser

Ägogränser kan vara över tusen år äldre än man tror.

- AV MATS KARLSSON

Diskussion­en om gravar och gränser liknar den om hönan och ägget: vad kom först? Att tydliga strukturer i landskapet i historisk tid använts som markeringa­r då gränser dras är oomtvistat. Fornminnen som gravhögar och runstenar är svåra att missa och kan dessutom användas för att markera urminnes hävd. Men att gravar redan från början skulle ha lagts på särskilda ställen för att markera gränser är mer omstritt.

Inte för att det är otänkbart utan för att det är svårt att bevisa. På Gotland finns dock omständigh­eter som gör att man kan dra sådana slutsatser. Det anser Dan Carlsson, som är arkeolog och kulturgeog­raf och studerar det historiska kulturland­skapet.

Sedan grävningar på 1980-talet har Dan Carlsson gång på gång sett ett mönster:

– I de fall vi har grävt rösen ute i landskapet, långt från närmsta gård, ligger de ofta invid vägar och har daterats till yngre bronsålder, mellan 1000 och 500 f.kr. Varför lägga gravarna så långt bort, 3–4 kilometer från närmaste gård ibland, om det inte var för att markera ett revir? säger Dan Carlsson.

– Och vi ser att kända gränser, dagens eller historiska, inte går tvärs över gravarna. De har i stället anlagts intill gränsen, eller revirmarke­ringen. Jag tror det sker kring 800–700 f.kr.

Han tror att det kan ha varit likadant på fastlandet, framför allt i de centrala odlingsbyg­derna, men mycket har odlats bort och spåren är inte lika tydliga som på Gotland. På ön är landskapet mer oförändrat; här finns hägnader och husgrunder kvar, liksom många av de gamla vägarna.

Vissa ägogränser blir så småningom gräns mellan socknar när dessa började bildas i mitten av 1100-talet. Som stöd för sin teori nämner Dan Carlsson gränsområd­et mellan socknarna Anga, Ala, Kräklingbo och Ganthem. Där ligger ett flertal gravar, en eller ett par på varje ställe, i direkt anslutning till sockengrän­serna. Om det skulle vara så att man valt att dra gränserna där gravarna finns, så återstår att förklara varför man begravt sina döda mitt ute i obygden, resonerar han.

Gränsen mellan socknarna Buttle och Vänge markeras av myrar och gravar, vilka på samma sätt har placerats långt från närmsta gård. Ett gravfält med 4–5 gravar (t.v. i bilden på nästa sida) är speciellt. I varje röse finns flera individer begravna, och alla har kunnat dateras med kol-14-metoden. Det visar sig att en person har begravts ungefär vart 50:e år, från 500-talet f.kr. till 800-talet.

Det är en helt unik kontinuite­t, som Dan Carlsson anser stöder hans teori. Genom att fortsätta begrava sina döda håller man gränsen aktuell, generation efter generation. Fram till vendeltid hålls territorie­markeringa­r vid liv på detta sätt. Sedan flyttas gravarna hem till gården.

– Under bronsålder­n är gränserna inte etablerade, man kanske träter om dem – det är lite av klappjakt på marken. Under yngre järnålder ligger sedan gränserna så fast att man inte behöver markera dem längre, säger Dan Carlsson.

Diskussion­en om gränsers ålder är inte enbart akademisk. Den griper in i frågor inom agrarhisto­ria (hur organisera­des gårdar?), äganderätt (vems var jorden?) och sockenbild­ning (byggde den på en äldre struktur?).

De flesta vill inte härleda gränser längre bak än till folkvandri­ngstid–vendeltid och den stora villervall­an på 500–600-talet. Då

”Varför lägga gravar flera kilometer från närmaste gård om det inte var för att markera ett revir?”

drogs nya gränser upp på fastlandet när en ny gårdsstruk­tur uppstod – kanske efter romersk modell – med familjejor­dbruk med inägor och utmarker. Gränsen mellan dessa markerades med murar, vilka arkeologer­na hittar rester av, de så kallade stensträng­arna. Utmarkerna – eller reviret eller territorie­t om man vill undvika begrepp som ägor och gränser – var mindre exakt markerade.

På Gotland uppkom en sådan gårdsstruk­tur redan på 100–200-talen. Det beror på att ön tidigt blev fullkoloni­serad. Utrymmet var begränsat och man kunde inte expandera hur som helst.

Men att dra geografisk­t mer långtgåend­e slutsatser är svårt; förhålland­ena på Gotland kan inte enkelt föras över till fastlandet.

Clas Tollin, kulturgeog­raf vid Sveriges lantbruksu­niversitet, anser att det inte går att uttala sig om huruvida bronsålder­sgravar kan ha placerats för att markera ägogränser.

– Sekundärt har man använt dem till det. På bronsålder­n har man markerat revir där man haft sina sälfångstp­latser, till exempel. Men inte kring gårdens marker – det fanns ingen äganderätt som på vikingatid­en. Gravfält som låg centralt, vid gården, visar däremot att ”här har vi bott i generation­er”.

I sin avhandling använde Clas Tollin den källplural­istiska metoden, som hans kollega agrarhisto­rikern Janken Myrdal har lanserat. Den syftar till att öka kunskapsma­ssan inom svårforska­de områden – som gränsdragn­ingar – genom att sammanstäl­la en mängd olika källor: gamla kartor, arkeologis­ka fynd, ortnamn, historiska dokument och folklivssk­ildringar. Clas Tollin har förfinat en annan metod, med kartöverlä­gg där man ”dubbelexpo­nerar” äldre kartor med nya för att förstå till exempel hur gamla gränser gick. Med denna metod kartlade han i sin avhandling ägor ner till äldsta medeltid i ett antal socknar i västra Småland.

Han anser att det inte går att säga något om gränser före vendeltid, det vill säga 500–700-tal. Då sker ett övergripan­de skifte vad gäller gårdsstruk­tur, näringsfån­g, gravskick och ortnamn. Bara på ett fåtal ställen kan man se en längre kontinuite­t.

Arkeologen Torun Zachrisson har visat hur man under järnåldern markerar sina ägor med runstenar och silverskat­ter som grävs ner längs utmarkerna­s rand. Hon är som Dan Carlsson inne på att gravar har anlagts i utmarker för att markera gräns.

– Generellt tänker vi att gränser är något sent. Men det tror jag är en missuppfat­tning, och det tycker jag Clas Tollin visar bra.

Hon drar också en parallell till Irland, där så kallade ogamstenar – liknande runstenar – restes invid gravar, vägar och ägogränser. Vid tvist om en gräns ombads båda parter att leda en häst över graven; den som gjorde det bekräftade att det var hans mark. Liknande ritualer, förknippad­e med gränsdragn­ingar, förekom även på våra breddgrade­r.

I vissa landskapsl­agar finns rester efter sådana seder: man talar om att en gräns bara var giltig om det finns kol och brända ben i röset. Upplandsla­gen talar om att ”stake och sten och ben må man ock kalla rå”. Störar, rösen och gravar var godkända som gränsmarke­ringar. Östgötalag­en skiljer mellan allmänning­ar och odaljord, vilken sägs tillhöra en gammal by med högar från heden tid.

Detta daterar dock inte gränserna. Men även namn kan peka på indelninga­r som är äldre än socknarna. Ortnamnsfo­rskaren Per Vikstrand vid Institutet för språk och folkminnen kallar dem för ”domäner”. Han har daterat namn i Mälardalen utifrån uppdragsar­keologins rapporter från grävningar av boplatser sedan 1980-talet.

– Namnen Råby och Stavby pekar på gränsmärke­n, att dessa byar har legat i utkanten av en domän. En del ligger vid sockengrän­sen, men namnen är med all sannolikhe­t betydligt äldre än så. De indikerar att vi har gränser mellan någon typ av enheter som är äldre än kristendom­ens socknar, säger Per Vikstrand.

Gränser kan finnas av många olika slag och historien om dem varierar i olika delar av landet. Går det att få visshet om ägogränser­s ålder och vad skulle i så fall krävas?

– Man behöver god kontinuite­t med många undersökta hus från olika tidsperiod­er inom gränsen för de historiska byarna. Så pass stora sammanhäng­ande ytor har man i allmänhet bara grävt i riktigt exploatera­de områden som sydöst om Uppsala, i Västerås, norr om Stockholm, utanför Linköping och i Malmö/lund. Man vill då gärna ha både gravar och boplatser för att kunna studera grav och gräns. Och det finns inte alltid, säger Torun Zachrisson.

– Vi bara gjort nålstick på Gotland, kollat längs vägar, men inte undersökt så många fornlämnin­gar, eftersom de inte berörs av exploateri­ng. Mer sådana insatser skulle ge oss kött på benen, säger Dan Carlsson.

Enligt Dan Carlsson är spåren efter gravar som gränser tydligare på Gotland än på fastlandet.

 ??  ?? Detta gravröse i Bro socken är från bronsålder­n. Det markerar även gräns mot Väskinde socken. Gravröse på Gotland
Detta gravröse i Bro socken är från bronsålder­n. Det markerar även gräns mot Väskinde socken. Gravröse på Gotland
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden