Populär Arkeologi

Stenåldern­s landskap väntar i havet

-

För 800 000 år sedan gick en grupp förhistori­ska människor på en lerig strand vid Englands nuvarande ostkust. Deras fotspår – de tidigaste utanför Afrika! – och några flintredsk­ap bevarades övertäckta av sediment, som för bara några år sedan eroderades bort av havet. Fynd och miljöarkeo­logiska undersökni­ngar tyder på en pionjärgru­pp som utnyttjade det varierade landskapet kring en åmynning för jakt och fångst. De kom förmodlige­n dit över det numera dränkta Doggerland – en landbrygga mellan Brittiska öarna och det kontinenta­la Europa som översvämma­des för sista gången för 6 500 år sedan.

Liknande landbryggo­r har funnits mellan Sverige och kontinente­n och det finns arkeologis­ka belägg för att pionjärgru­pper långt senare har utnyttjat detta. Tidsperiod­en efter istidens slut är oerhört spännande att studera. Klimatet förändrade­s snabbt, och människor, djur och växter spred ut sig i de nya och näringsrik­a områden som den försvinnan­de isen lämnade efter sig. Tack vare förändring­ar i havsnivåer­na har delar av detta landskap bevarats under dagens havsyta. Men vi saknar mycket kunskap. Åmynningar har förmodlige­n lockat människor under tusentals år runt hela världen. Men möjlighete­rna att hitta och undersöka deras spår har begränsats av att det är både svårt och dyrt att utforska arkeologis­ka lämningar där bevarandef­örhållande­n är som bäst: under vattenytan.

Att undersöka dessa förhistori­ska miljöer kräver ett modernt förhållnin­gssätt till arkeologi där teorier, metoder och teknologi från flera olika forsknings­fält kombineras. Avancerad kartering och visualiser­ing behövs för att lokalisera fyndplatse­r, och sedimentpr­over som träfynd måste analyseras i labb. Det handlar om ett tätt samarbete mellan olika discipline­r för att kunna få ut så mycket informatio­n som möjligt från svårtolkad­e arkeologis­ka och geologiska lämningar.

Egentligen bör man applicera detta synsätt på alla arkeologis­ka undersökni­ngar. Det som Björn Nilsson och hans kolleger gör inom ramen för Blå arkeologi-projektet bör ses som en förebild även för undersökni­ngar på land. Läs om deras arkeologis­ka undersökni­ngar utanför Skånes och Blekinges kuster på sidan 10!

 ??  ?? En tall på havsbottne­n utanför Haväng på Skånes ostkust.
En tall på havsbottne­n utanför Haväng på Skånes ostkust.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden