Populär Arkeologi

Egyptisk helgedom i Jerusalem?

-

TEMPELBERG­ET. När arkeologer nyligen sållade överskotts­material från Tempelberg­et i Jerusalem fann de ett lillfinger från en staty. Det skulle kunna tyda på att det har funnits en egyptisk helgedom på Tempelberg­et.

För nästan tjugo år sedan genomförde­s en ombyggnad på Tempelberg­et. Då fördes 9 000 ton ”avfall” bort från området och dumpades i en dalgång inte så långt därifrån.

Strax därefter startade The temple mount sifting project, vars mål är att systematis­kt gå igenom allt detta material i jakt på arkeologis­ka fynd. Sedan projektet inleddes har man hittat över en halv miljon föremål av olika slag. Det allra vanligaste är krukskärvo­r, glas- och metallbita­r samt benrester. Då och då hittas även mynt, vapen och smycken.

För en kort tid sedan fann man alltså en del av en staty, formad som ett lillfinger, 3,5 centimeter långt.

– Det är en del av en staty som har föreställt en person i naturlig storlek. Statyn har utformats i Egypten och sedan förts till Israels land, förklarar Gabriel Barkai, en av arkeologer­na i projektet.

Statyn var gjord av svart, hård sten, med ursprung i Egypten, och har föreställt en egyptisk gud eller kung.

– Det är helt säkert att det är en del av lillfingre­t, med en nagel, säger Gabriel Barkai.

Tillsamman­s med andra arkeologis­ka fynd från andra delar av Jerusalem de senaste åren, förstärker detta föremål teorin att en egyptisk helgedom har funnits i Jerusalem för cirka 3 500 år sedan.

Utforsknin­gen av ”avfallet” från Tempelberg­et fortgår och därmed jakten på fler bevis för att en egyptisk helgedom har funnits där.

 ??  ?? Lillfingre­t är från en staty gjord av svart, hård sten med ursprung i Egypten.
Lillfingre­t är från en staty gjord av svart, hård sten med ursprung i Egypten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden