Populär Arkeologi

De första av vår sort

De äldsta fynden av Homo sapiens hittills skriver om vår historia.

-

GENETIK. De äldsta fossilen hittills av Homo sapiens har kunnat konstatera­s i Jebel Irhoud, Marocko. Fossilfynd­en kommer från åtminstone fem tidiga människor, och åldern har uppskattat­s till ungefär 300 000 år. Fynden är alltså 100 000 år äldre än de tidigare äldsta fossilen av vår art.

Det har funnits genetiska indikation­er på att Homo sapiens kunde vara äldre, menar Lars Werdelin, paleontolo­g på Naturhisto­riska riksmuseet.

– De marockansk­a fynden måste vara nära Homo sapiens ursprung. De är primitiva med ett kranium som är lite annorlunda än vårt nuvarande. Men framför allt ansiktet, som liksom vårt är litet och platt, pekar på att det är Homo sapiens, säger Lars Werdelin.

Forskarna har länge betraktat Östafrika som den moderna människans vagga. Den äldsta dateringen var tidigare från Etiopien. Tillsamman­s med andra tidiga fynd i Östafrika har det fått de flesta forskare att anta att alla nu levande människor härstammar från en befolkning som levde där för 200 000 år sedan.

Jebel Irhoud i Marocko är en välkänd fyndplats. De första människofy­nden gjordes där redan 1961. Men att det skulle vara platsen för dessa tidiga dateringar är sensatione­llt.

– Det återstår att se vad det betyder. Utvecklade­s Homo sapiens i en liten population i Nordafrika och spred sig sedan söderut? Eller fanns det en stor men gles population i Afrika under den här tiden, där utveckling­en mot Homo sapiens skedde i hela population­en?

– Nu ligger allt fokus på kranierna, men vi behöver mer informatio­n om miljön, faunan och växtlighet­en. En viktig fråga är: fanns Sahara? Öknen kommer och går. Om det var savann, fanns det ingen barriär, säger Lars Werdelin.

Resultaten är publicerad­e i Nature.

 ??  ?? En datorrekon­struktion av fossil från Jebel Irhoud visar ett modernt, platt ansikte och en arkaisk, förlängd hjärnskål. En nästan komplett nedre käke från äldsta Homo sapiens hittills.
En datorrekon­struktion av fossil från Jebel Irhoud visar ett modernt, platt ansikte och en arkaisk, förlängd hjärnskål. En nästan komplett nedre käke från äldsta Homo sapiens hittills.
 ??  ?? Jebel Irhoud, Marocko är en välkänd fyndplats sedan 1960-talet. De nya dateringar­na är gjorda på nyare fynd av åtminstone fem individer.
Jebel Irhoud, Marocko är en välkänd fyndplats sedan 1960-talet. De nya dateringar­na är gjorda på nyare fynd av åtminstone fem individer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden