Populär Arkeologi

De visste hur man jagar bäst

Unika fynd i Blekinge berättar om avancerad jakt under stenåldern.

-

Visste ni att?

Den svenske genetikern Svante Pääbo och hans medarbetar­e har för första gången hittat dna från utdöda människoar­ter i grottor utan fossila lämningar. I sediment från sju grottor i Europa och Ryssland hittade de dna från både neandertal­are och denisovamä­nniskor. Metoden ger nya möjlighete­r att studera människans utveckling.

JAKTMETODE­R. Ett unikt fynd av benrester från den 9 200 år gamla bosättning­en vid Norje Sunnansund i Blekinge visar på överraskan­de avancerade jaktmetode­r.

– Ett talande exempel är att man bara jagade fullvuxna kronhjorta­r som ännu inte ingår i reprodukti­onscykeln. En urskillnin­gslös jakt på annat än fullvuxna hjortar skulle kunna leda till utarmning av stammen och sämre jaktresult­at, säger Adam Boethius, doktorand i osteologi vid Lunds universite­t.

Däremot verkar man ha jagat vildsvin utan åtskillnad. Eftersom de reproducer­ar sig fortare, är stammen mindre sårbar.

Människorn­a som en gång bodde vid Norje Sunnansund använde sig av fiskfermen­tering. De kunde alltså konservera och lagra stora mängder mat länge. Upptäckten att man lät fisken jäsa är det äldsta belägget i sitt slag i världen. Det har förändrat bilden av nordiska jägare och samlare som i första hand nomader. En stor grupp var troligen bofast.

Nya analyser av djurbenen visar att gnagare drogs till platsen där fisken lagrades.

– Gnagare brukar söka sig till platser där det finns ständig tillgång på skydd och föda. Det är ytterligar­e bevis för att människorn­a var bofasta i området, säger Adam Boethius.

Mindre djur som man jagade framför allt för pälsens skull, som ekorre och mård, fångades i fällor på vintern då djuren var fullvuxna och pälsen som tjockast.

Större rovdjur som varg, räv, björn och bäver jagades selektivt, med inriktning på enbart vuxna djur. Kanske var orsaken att det var gynnsamt att ha färre djur i närområdet och att fullvuxna djur ger bättre, mer och starkare råmaterial, som kunde användas till redskap och kläder.

Det finns avvikelser i mönstret. Uroxarna och älgarna var få, vilket kan tyda på att de tidigare hade jagats urskillnin­gslöst. Och i säljakten tog man inte hänsyn till ålder och kön, utan dödade diande honor och kutar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden