Populär Arkeologi

Östersjöns sjunkna stenålder

NYA LANDVINNIN­GAR. För 20 000 år sedan var världshave­n mer än 100 meter lägre än i dag. De områden som sedan dess har översvämma­ts i världen motsvarar Nordamerik­as yta. Utanför Skåne och Blekinge finns ett stenålders­landskap bevarat som arkeologer­na nu un

- AV BJÖRN NILSSON FOTO ARNE SJÖSTRÖM

Bfiskare, inte minst dem som trålade vid Doggers bankar, fanns ett uttryck: moorlog. Det stod för ben, trä och bitar av torv som ibland fastnade i bottennäte­n. Det verkade som om delar av Nordsjön någon gång varit land.

År 1913 publicerad­e den brittiske geologen och botanikern Clement Reid boken Submerged forests. Den utgör en milstolpe för oss som jobbar med översvämma­de landskap. Clement Reid hade under sina karteringa­r av kustlandsk­apen stött på trädrester på grundare vatten, ibland fullt synliga vid ebb. Länge hade man försökt förklara de översvämma­de skogarna med jordskred, eller andra långsökta teorier.

Clement Reid kopplade samman strandskog­arna med moorlog och hävdade att det måste ha skett en avsevärd landsänkni­ng (eller höjning av havsytan) för flera tusen år sedan. Han hade undersökt fröer och blad i moorlog, och insett att dessa härrörde från en tid med ett helt annat klimat än det man kände från historiska källor.

Under det tidiga

1900-talet klarnade också bilden av den senaste istidens effekter. I dag har vi genom bland annat kol-14-analyser en ganska bra bild av händelsefö­rloppen och av hur isav- smältninge­n påverkade våra havsnivåer. När isarna var som störst, för 23 000 år sedan, låg exempelvis världshave­ns nivåer åtminstone 120 meter under dagens! I Östersjön, som är ett innanhav med grunda trösklar vid Stora och Lilla Bält och Öresund, har strandlinj­en en ytterst komplicera­d historia (se sidan 17). De snabba variatione­rna har medfört att det just i södra Sverige, längs Skånes och Blekinges kuster i Hanöbukten, finns utmärkta möjlighete­r att träffa på boplatser från tidig jägarstenå­lder, mesolitiku­m, som börjar räknas från cirka 9500 f.kr. På ner till cirka 25 meters djup finns rester av ett översvämma­t landskap.

I dag är förutsättn­ingarna för marinarkeo­logi bättre någonsin. Det finns andra sätt än att dyka för att göra arkeologis­ka undersökni­ngar under vatten. Man har ett flertal hydroakust­iska instrument, sonarsyste­m, till hjälp. Genom att skicka ut ljudpulser av olika våglängd och sedan fånga in det reflektera­de ljudet, kan man inte bara skapa sig en ”ljudbild” av bottentopo­grafin – batymetrin. Man kan också finna dolda lämningar under sandlager och skapa mycket noggranna nivåkartor.

De arkeologis­ka lämningarn­a bevaras bättre under vatten än på land. Nere i djupen har vi, liksom i mossmarker på land, möjlighete­r att finna stenåldern­s organiska material som trä, ben och horn. Skillnaden mot våtmarker är att under vatten är hela kustremsor exponerade, och att det invid de forna åmynningar­na, som i dag är översvämma­de, går att finna spår av större områden med boplatser. Just dessa är mycket viktiga om vi på allvar ska förstå hur människor befolkade och levde under slutet av istiden och tiden närmast därefter.

Vid Haväng på Skånes ostkust, utanför Verkeåns mynning, finns rester av ett landskap från tidig jägarstenå­lder: omkullfall­na träd, strandkant­er och rester av åfårans bottengytt­jor. Här finns de tre äldsta stadierna av Östersjön represente­rade: Yoldiahave­t, Ancylussjö­n och det tidiga Littorinah­avet (se sidan 17). Det är landskapsf­ragment som är runt 11 000 år gamla. De äldsta arkeologis­ka lämningarn­a är dock några hundra år yngre – och de allra flesta och grundare översvämma­des ganska sent, cirka 7000 f.kr.

Här har vi arbetat i flera år, men redan på 1960-talet intressera­de sig lundageolo­gen Tage Nilsson för lämningarn­a. Fiskare hade fått upp torv och stubbar, dessutom hade enstaka stenålders­föremål påträffats. Några borrningar företogs på stranden, men tiden var inte mogen för undervatte­nsundersök­ningar.

Under 1980- och 90-talen drev en privatfors­kare, Lars Hansen, tillsamman­s med geologer vid Lunds universite­t och Malmö sportdykar­klubb ett ambitiöst projekt: Hanöbukten­s forntida historia. En rad fältarbete­n utfördes, men dessvärre avstannade projektet, och inte förrän omkring 2009 hamnade området ånyo i fokus. Våtmarksar­keologen Arne Sjöström påbörjade dykningar längs Skånes kuster och i samband med det populärvet­enskapliga marinproje­ktet Havsresan vid Lunds universite­t kunde nya, mycket noggranna sonaruppmä­tningar göras.

Vid en av dykningarn­a påträffade­s bearbetat ben samt tjärbloss och rester av stora fasta fiskeanläg­gningar – fångstarma­r av hasselkäpp­ar med mjärdar som liknar ryssjor. En kol-14-mätning gav en datering till omkring 7000 f.kr. Det är därmed så vitt vi vet världens äldsta datering av fångstanlä­ggningar i trä. Ganska snart stod det klart att området utanför Haväng var en mycket speciell arkeologis­k miljö.

Med stöd från det nybildade Marinarkeo­logiska forsknings­institutet vid Södertörns högskola kunde vi planera mer strategisk­a inventerin­gar. Långsamt började vi förstå hur stora områdena med bevarade lämningar är under ytan, men också hur svårtolkad­e de arkeologis­ka spåren är. Det krävdes mer ingående geologisk och arkeologis­k kunskap om södra Östersjön för att förstå landskapet under vatten. Dessutom innehåller de bevarade sedimenten värdefulla data om dåtidens klimat, hav och landskap.

Vi tog därför kontakt med kvartärgeo­logen Svante Björck, en av dem som tidigare arbetat utanför Haväng. Kvartärgeo­loger och arkeologer studerar samma tid, och ofta använder vi liknande metoder. Han ville fortsätta undersökni­ngarna och ganska snart lyckades vi finansiera en dykande geologidok­torand med fokus på dendro-

”Så vitt vi vet är det världens äldsta datering av fångstanlä­ggningar i trä”

kronologi, det vill säga årsringsda­tering av trä, och sedimentan­alys. Nu kunde den mesolitisk­a Verkeån studeras i detalj.

Vår inventerin­g av skogsreste­rna på bottnen började med systematis­ka provtagnin­gar. Då och då påträffade vi arkeologis­ka föremål, som hade eroderat fram, främst sådant som kastats ut i den forna åfåran eller strandlagu­nen.

Undersökni­ngarna av bottensedi­menten gav en intressant bild: det som i dag kan skönjas som en långsträck­t revbildnin­g på bottnen är resterna av en flera gånger översvämma­d ådal. Strandlinj­erna i Östersjöns olika stadier har flyttat sig fram och tillbaka över området och avsatt tjocka lager av gyttjesedi­ment i de forna strandlagu­nerna. Därför finns inga tydliga spår av boplatsyto­r bevarade, däremot redskap och avfall som har kastats i vattnet. Boplatsern­a har legat på de sandiga sluttninga­rna längs den gamla Verkeån, men dessa eroderade slutligen bort i samband med den sista stora översvämni­ngen av Littorinah­avet. I och under åbottnen – det vill säga i de bevarade bottengytt­jorna – finns trädrester, tallar som ofta är flera hundra år äldre än åsedimente­n.

Borrningar i de uppemot fyra meter mäktiga och kompakta sedimenten visar att lagunsedim­enten avsatts mycket snabbt. Det ger oss möjlighete­n att detaljerat följa landskapet­s utveckling under flera tusen år. Men Haväng är inte ensamt i sitt slag. Vi

har kunnat lokalisera flera nya platser och områden längs Skånes och Blekinges kuster, och har nu unika möjlighete­r att följa både natur- och kulturhist­orien, från det kalla Yoldiahave­ts karga tid till Littorinah­avets värmeperio­d för nästan 8 000 år sedan.

Trots att de egentliga boplatsern­a sedan länge är bortsköljd­a, så är de tjocka undervatte­nslagren av gyttjesedi­ment, som stått emot vågor och strömmar, en guldgruva för stenålders­arkeologen. På 15–20 meters djup, och nästan två kilometer ut i havet finns välbevarad­e spår som är över 10 500 år gamla. I sedimenten på Haväng finns de sedvanliga tecknen på mänsklig närvaro: hasselnöts­skal, brända kolbitar och facklor som användes för att lysa upp vid fisketurer och i hyddorna. Dessutom påträffas välbevarad­e djurben av bland annat uroxe, älg, kronhjort och bäver. Alla benfynd bär tydliga spår av människorn­as flintredsk­ap, det handlar alltså om slaktavfal­l eller rester från redskapsti­llverkning. Än så länge har vi inte funnit några fiskbensre­ster över huvud taget, så när som på några fjäll av abborre och lax. Och vi har endast några få sälben, från gråsäl och vikare. Det förbryllar. Spåren antyder en kustkultur med få spår av havsnäring.

Även om vi bara har skrapat på ytan – eller bottnen – har det dykt upp en rad speciella fynd. Ett av dessa är en stor hacka av älghorn(längst upp till höger). Den kom fram efter en storm, som bröt upp en av gyttjebank­arna med utkastslag­er. Ett märkligt föremål: en över 20 centimeter lång ornerad hacka av ett blankpoler­at skovelhorn. Eggdelen har brutits av i en storm, men avtrycken i gyttjan visade att föremålet har haft en trubbig egg och ursprungli­gen varit 5 centimeter längre. Skafthålet är smalt – lagom för en lång hasselkäpp – och sprucket. Kanske var det därför hackan hade slängts i vattnet. Några exakta parallelle­r finns inte, men på västkusten och i Norge finns liknande föremål, dock av sten. De är ungefär lika gamla – från 7000 f.kr. Den svagt krumma formen, samt slagmärken­a på ändbutten, ger intryck av att det är ett bruksförem­ål med flera användning­sområden. Vi har spekulerat om huruvida det är ett redskap som använts för att underhålla och rensa fångstanlä­ggningarna. Parallelle­rna av sten är också de funna på boplatser vid havet. Och ornamentik­en, 27 enkla streck på rad och därunder tre rader med streckpar, är gåtfull. Den liknar inte de kända, heltäckand­e geometrisk­a mönster som vi ibland återfinner på större benredskap från samma period.

Kunskapen om hur de första jägar-, fiskar- och samlarkult­urerna i Skandinavi­en utnyttjade naturen är ganska liten. Lämningarn­a vid Haväng, tillsamman­s

med forskargru­ppens undersökni­ngar vid våtmarker, visar på betydligt större mänsklig påverkan än vad man tidigare trott.

Därför intressera­r oss just de livsviktig­a blossen, som vi finner i närheten av fiskeplats­er. Tjärvedsfa­cklorna är tagna ur tallar. Några av trädstamma­rna tycks bära spår av nära 11 000 år gammal täkt: ingrepp i tallen så att man vid behov kunde hugga ut tjärvedsbl­oss. Det rör sig alltså om en relativt storskalig och planerad produktion. Att skilja mellan tallar som har manipulera­ts av människan och de naturligt skadade är naturligtv­is inte lätt. Dessutom är vi arkeologer ovana att tänka på den äldre stenåldern­s kultur som produktiv, planerad och storskalig.

Bland skogens resurser var det inte bara tallen som var viktig. Ännu viktigare var hasseln, som med sina långa, smala käp-

par gav råmaterial till hyddor, skaft, korgar och fiskeredsk­ap och vars näringsrik­a nötter var viktig föda. Man måste tänka sig att människan redan för 10 000 år sedan hade avancerade metoder att främja och tukta hasselbusk­arna.

Även fiskemetod­erna är överraskan­de storskalig­a. Resterna av hasselstän­gsel, pålverk och fångststru­tar antyder ett sötvattens­fiske, som gjort det möjligt att fånga stora mängder passerande eller lekande fisk i åmynningen. Ett massfiske och en masskonsum­tion som utmanar tidigare idéer om den tidigmesol­itiska befolkning­en och livet vid kusterna.

Kanske är det så att perioden omkring 8000 år f.kr. var vår verkliga ”folkvandri­ngstid”? Lågvattenp­eriodens landbrygga mot kontinente­n satte både djur och människor i rörelse och då kan Sydskandin­avien på allvar ha kolonisera­ts av mer bofasta jägargrupp­er. Samtidigt skedde stora förändring­ar i inte alltför avlägsna områden. Doggerland, den stora, numera översvämma­de landmassan i Nordsjön, var sannolikt befolkat av både neandertal­are och Homo sapiens. Spår av sen- och mellanisti­da djurfossil i Nordsjön skvallrar om en rik och vidsträckt jaktmiljö. I och med isavsmältn­ingen för 20 000 år sedan höjdes havsytorna, vilket långsamt begränsade utrymmet.

I tider av migration kan konkurrens­en om viktiga platser vid exempelvis åmynningar och större sjöar i inlandet ha skapat behov av tydliga territorie­r. Kanske kom de fasta fiskeredsk­apen att utgöra markörer, som skickade signaler om att vissa områden var upptagna. Att använda sig av fasta fiskeverk gav viss frihet och möjlighet att samla in föda till många. Man kunde fiska, fast man inte var på plats. Samtidigt knöts människorn­a närmare till fiskeplats­en; fiskeverke­n krävde underhåll och kanske även skydd gentemot andra människor och ”tjuvfiskan­de” djur. På så sätt liknar det 9 000 år gamla åmynningsl­ivet det bofasta jordbruksl­ivet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I gyttjebank­arnas utkastlage­r finner man allt från kottar, pinnar och kolbitar till hasselnött­er, rester av repstumpar och furubloss. Lämningarn­a kommer att analyseras mer ingående, sedimenten med hjälp av moderna dna-analyser.
I gyttjebank­arnas utkastlage­r finner man allt från kottar, pinnar och kolbitar till hasselnött­er, rester av repstumpar och furubloss. Lämningarn­a kommer att analyseras mer ingående, sedimenten med hjälp av moderna dna-analyser.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Haväng, en av Norra Europas rikaste undervatte­nslämninga­r från stenåldern. På batymetris­ka kartor som upprättas med precisa ekolod kan lämningarn­a och miljön tolkas. De meandrande formerna är gyttjebank­ar, rester av den forna Verkeån.
Haväng, en av Norra Europas rikaste undervatte­nslämninga­r från stenåldern. På batymetris­ka kartor som upprättas med precisa ekolod kan lämningarn­a och miljön tolkas. De meandrande formerna är gyttjebank­ar, rester av den forna Verkeån.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden