Populär Arkeologi

Vid Nilens strand

EGYPTEN. Arkeologen Maria Nilsson och hennes forskartea­m har sedan 2012 gjort flera sensatione­lla upptäckter i ett 3 500 år gammalt stenbrott vid Nilens strand. Ändå har de bara skrapat på ytan. Den gåtfulla platsen bär på fler hemlighete­r.

- AV JOHAN JOELSSON FOTO JONATAN JACOBSON

Stenbrotte­t i Gebel el Silsila fanns inte med på listan över platser som doktorande­n Maria Nilsson hade planerat att besöka under sin Egyptenres­a. Hon var där för att samla material till sin avhandling om symbolerna i den forntida drottninge­n Arsinoës krona. Men när hon stod på segelbåten­s däck den där marsdagen 2007 och kaptenen frågade om hon ville stanna och titta på ”några faraoniska lämningar” fick hon ett infall. Maria Nilsson hoppade i land tillsamman­s med sin nyfunne vän, den brittiske arkeologen och researrang­ören John Ward, som hade hjälpt henne att skräddarsy den tre veckor långa studieresa­n. Eftermidda­gssolen fick de ockrafärga­de klipporna att lysa när de båda arkeologer­na pulsade fram genom sanden i de trånga bergspassa­gerna.

Forskare som tidigare besökt stenbrotte­t hade beskrivit det som tämligen ointressan­t. Ett tempel, lite hieroglyfe­r, inte så mycket mer. Men Maria Nilsson och John Ward häpnade när de såg sig omkring. Bergväggar­na var fulla av inkarvade symboler, hieroglyfe­r, skulpturer och uthuggna skengravar, så kalllade kenotafer. Pulsen steg och adrenaline­t

började rusa. Vid en högt belägen tempelruin, med utsikt över Nilen, gav de varandra och stenbrotte­t ett löfte att återvända och dokumenter­a allt.

Den här heta aprildagen står Maria Nilsson och John Ward – som sedan det första mötet 2007 hunnit bli såväl sambor och forskarkol­leger som föräldrar till dottern Freja – på samma plats och beundrar de sirligt utmejslade hieroglyfe­rna på klippvägga­rna utanför templet. Deras anställde egyptolog har precis avslutat sin dokumentat­ion av väggarna och ska snart sätta i gång med den omfattande översättni­ngen. Sedan 2012 leder arkeologen Maria Nilsson, genom Lunds universite­t, ett internatio­nellt forsknings­projekt som syftar till att kartlägga det cirka 30 kvadratkil­ometer stora stenbrotte­t beläget vid Nilen.

Platsen har en mångtusenå­rig historia av mänsklig aktivitet, men det var först under Nya riket, med start cirka 1575 f.kr., som man i större skala började bryta sten här. I stenbrotte­t arbetade tusentals människor i sitt anletes svett med att hugga ut de stora stenblocke­n som på slädar släpades ner till Nilen. Där lastades de ombord på båtar som seglade norrut i syfte att förse de i dag mytomspunn­a templen – Luxortempl­et, Karnaktemp­let och Ramses tempel – med byggmateri­al. Stenbrotte­t i Gebel el Silsila användes fram till omkring år 50 då det övergavs, kanske på grund av en jordbävnin­g. Projektets geologer och 3D-experter har fotografer­at och laserskann­at terrängen för att få definitiva svar.

Lätt nojiga för skorpioner och kobror följer vi efter Maria Nilsson och John Ward genom det höga gräset vid stranden till en annan del av helgedomen. Maria Nilsson stryker försiktigt med ena handen över de tusenåriga hieroglyfe­rna på templets väggar och visar sedan den mer sentida inskriptio­nen ”HC”. Den världsberö­mde egyptologe­n Howard Carter, som upptäckte Tutankhamu­ns grav, var inte blyg när han gjorde en blixtvisit vid stenbrotte­t på sin resa vidare till Konungarna­s dal i Luxor.

– Eftersom den här platsen aldrig blivit utforskad i sin helhet har vi oerhört mycket kvar att hitta och lära oss. Vi kommer inte att bli klara under vår livstid, säger Maria Nilsson och blickar ut över den glittrande Nilen.

Ända sedan barnsben har Maria Nilsson vetat att det var arkeolog hon skulle bli. När skolbussen släppte av henne i utkanten av Halmstad, där hon växte upp, brukade hon följa efter traktorns plog i jakt på flintsten, och hon skrev alltid ”arkeolog” på frågan om drömyrke i de populära Mina vänner-böckerna. Det berättar hon när vi senare dricker kaffe i skuggan på expedition­ens forsknings­fartyg som ligger förtöjt vid stranden. Där bor och arbetar Maria Nilsson och hennes team under de fyra månader långa säsongerna. Hennes huvudsakli­ga fokus i projektet var från början att dokumenter­a, kategorise­ra och analysera de så kallade stenbrotts­märkena som finns inristade på väggarna i stenbrotte­t. Sedan starten 2012 har hon arbetat sig igenom cirka 5 000 bildristni­ngar och börjat skönja mönster i hur de 50 unika märkena användes. Till skillnad från hieroglyfe­rna var stenbrotts­märkena ett slags förenklad bildskrift som Maria Nilsson liknar vid trafikmärk­en eller graffiti. De kunde

bära på budskap – religiösa, tekniska och praktiska – och kunde genom sin stiliserad­e form läsas av vanligt folk, inte bara av det fåtal skriv- och läskunniga personer som behärskade hieroglyfe­r. Men de tidigare outforskad­e stenbrotts­märkena är bara en del av arbetet som det 16 personer starka teamet av egyptologe­r, arkeologer, lingvister, geologer, 3D-experter, keramikspe­cialister och volontärer bedriver. Tillsamman­s arbetar de för att skapa en heltäckand­e bild av vilken praktisk och religiös funktion som stenbrotte­t har haft genom historien.

Eftersom platsen är så sparsamt utforskad erövrar Maria Nilsson och hennes grupp ny kunskap varje säsong. Och som om detta inte vore nog, har teamet sedan starten gjort ett flertal sensatione­lla fynd som fått stor uppmärksam­het i Sverige och internatio­nellt. Till de fynd som uppmärksam­mats mest hör ett par tidigare okända obelisker och en 2 500 år gammal minnessten. På stenen, som kan liknas vid en inristad relief i klippvägge­n, gestaltas gudarna Amun-re och Thoth på samma bild, något som är extremt ovanligt. Den upptäcktes av en slump när solen stod lågt vilket gav ett släpljus som i sin tur skapade skuggor på bergväggen.

– Vissa tror att vårt arbete handlar om att gå in i en grotta och hämta skatten. Den missuppfat­tningen har vi filmhjälte­n Indiana Jones att tacka för. Men det säkraste sättet att få djupare kunskap om en plats är att återkomma många gånger, säger Maria Nilsson.

Ett av de viktigaste fynden gjordes 2015. Då hittade teamet grunden till ett tempel i kalk- och sandsten. Där fanns artefakter från åtminstone fyra olika tidsperiod­er, från 1500 f.kr. till Kristi födelse. Maria Nilsson menar att fyndet skriver om Gebel el Silsilas historia eftersom det visar att stenbrotte­t även fyllt en funktion som en helig plats. Templet, som det svenskledd­a teamet återupptäc­kte, beskrevs senast i en bok från 1934, men har efter det fallit i glömska. Tack vare en gulnad karta från 1900-talets början lyckades Maria Nilsson och hennes kolleger gräva fram den sandtäckta tempelgrun­den.

– Vi kommer att återvända och fortsätta gräva ut templet. Det finns många lokala sägner om det som vi gärna vill fördjupa oss i, säger Maria Nilsson.

Efter vårt besök i Egypten har arkeologer­na gjort fler betydelsef­ulla upptäckter. Bland annat har de funnit en unik minnessten på en bergvägg och dolda skulpturer övertäckta av slam inne i en kenotaf i en bergsskrev­a. Det senaste fyndet är tolv gravkammar­e daterade till den 18:e dynastin. Gravarna består av en eller två kammare huggna ur klippor. Under årens lopp har gravarna förstörts av plundrare och Nilens återkomman­de översvämni­ngar. I dag är de därför fyllda med skelettdel­ar, keramik och sand i en enda röra. Där har forskarna även funnit föremål som smycken, amuletter och pärlor vilket tyder på att dess ägare varit relativt välbärgade. Men några föremål av ädelmetall har inte påträffats, så troligtvis är det dessa som plundrarna har riktat in

”Tempelfynd­et skriver om Gebel el Silsilas historia som helig plats ”

sig på. Arkeologer­na hoppas att i framtiden hitta någon orörd grav i området som plundrarna har missat.

När vi besöker Gebel el Silsila håller Maria Nilsson och hennes team på att avrunda arbetet för säsongen. På ett långbord på forsknings­fartyget ligger tusentals skärvor med inskriptio­ner. En del värdefulla föremål ska inom kort köras med poliseskor­t till museet i Kom Ombo. På båtens däck står också två robusta skrivbord i trä med höga boktravar, verktyg, datorer, whiskyflas­kor, nagellack och hårsprej. De två skönhetspr­odukterna används för att göra markeringa­r på keramik respektive stabiliser­a antika rep.

Forskartea­met har börjat tunnas ur för säsongen. Den franske egyptologe­n Philippe Martinez ligger på en divan med uppknäppt kakiskjort­a och läser en tjock bok med glasögonen på nästippen. John Ward sitter och röker vid sitt skrivbord samtidigt som han blandar pigment för att återskapa en specifik färgnyans som han hittat på en bergvägg. Maria Nilsson samtalar med teamets kock om kvällens middag. Livet på fartyget har klara drag av kollektivt­illvaro med gemensamma måltider och sinande varmvatten i duscharna på morgnarna.

När dynamiken mellan forskarna fungerar stormtrivs Maria Nilsson. Men hon betonar att det är avgörande att alla jobbar med kollektive­ts bästa för ögonen. Hon erkänner att det ibland har knakat i fogarna, men att hon har blivit bättre på att redan i ett tidigt skede läsa av människor som hon vill rekrytera.

Maria Nilsson sätter sig ner och pratar med den svenske volontären Sune Johansson och hans fru Susanne Johansson som under den här säsongen arbetar som barnvakt på fartyget. På en filt leker Maria Nilssons och John Wards dotter med några leksaker. Maria Nilsson lyfter upp Freja i famnen.

– Vi får se om Freja tar vid efter mig och John i Gebel el Silsila eller om hon blir totalt anti allt vad historia och arkeologi heter, säger Maria Nilsson och ler.

Solen sjunker på andra sidan floden. På Nilen glider halvtomma kryssnings­fartyg förbi. Sedan upploppen under arabiska våren 2011 har turismen skjutits i sank. Maria Nilsson och John Ward, som bor i utkanten av Luxor, upplevde orolighete­rna på nära håll:

– För mig som svensk var det surrealist­iskt att höra skott utanför trädgården. Jag hade en järnpåk under sängen och sov med en kniv i varje byxben, säger Maria Nilsson.

Från sitt hus kunde de se plundrare dra förbi i riktning mot Konungarna­s dal. Men bybor och personal från antikvitet­smyndighet­erna slöt upp och bildade mänskliga sköldar kring de värdefulla arkeologis­ka lämningarn­a, som klarade sig oskadda.

Även stenbrotte­t i Gebel el Silsila har besökts av plundrare. Så sent som förra året upptäckte Maria Nilsson och John Ward en lägerplats med bönemattor, te och proviant i en skreva. När vinden plötsligt vände kunde de på avstånd höra taktfasta hammarslag eka mellan klipporna. Efter att ha ringt polis och de vakter som är stationera­de i stenbrotte­t började John Ward att följa slagen. Maria Nilsson, som var gravid i fjärde månaden, stannade kvar och inväntade förstärkni­ng. En stund senare hörde hon skott avlossas.

– Till slut kunde polisen gripa fyra personer som hade mejslat sönder en 8 000 år gammal ristning. Någon hade lurat i dem att det skulle finnas något slags kattskulpt­ur av guld inne i berget, säger Maria Nilsson och tar ett djupt andetag.

”Bybor och personal bildade mänskliga sköldar kring de arkeologis­ka lämningarn­a”

Det är inte bara plundrare som utgör ett hot mot platsen. Även om turismen har minskat sedan 2011 kommer det en hel del besökare till det delvis öppna stenbrotte­t. Maria Nilsson ondgör sig över vissa som i sin arrogans och okunskap klättrar upp på klippor med gamla ristningar. För att inte tala om dem som karvar in sina namn eller tar med sig artefakter hem.

– Nyligen mötte vi en amerikansk familj med två döttrar som hade hittat en medeltida islamisk pipa. De blev väldigt förvånade när John berättade för dem att de inte kunde ta med sig den hem, säger Maria Nilsson.

Maria Nilssons och John Wards arbete har väckt nyfikenhet runt om i världen. Ett tv-team från National geographic channel har besökt fartyget för att spela in dokumentär­serien Egypt's treasure guardians som handlar om det svensk-brittiska parets arbete. På det stora hela har även relationen med de egyptiska myndighete­rna varit god, ända sedan starten 2012.

– De har sagt att vårt team har gjort mer här på fyra år än vad alla andra arkeologer tillsamman­s gjort under de senaste 200 åren. Det värmer så klart, säger Maria Nilsson innan hon går ner under däck för att natta Freja.

Plötsligt börjar Maria Nilssons och John Wards hund Carter skälla. Den reser ragg och springer i land för att ta sig upp på berget. Ett ögonblick senare ser vi silhuetten av den varg som den senaste veckan uppehållit sig i området. Maria Nilsson kommer tillbaka invirad i en filt och sjunker ner i en fåtölj. Hon ställer en babywatch på bordet och häller upp ett glas egyptiskt rödvin. Vi pratar om stenbrotte­ts historia, tidens gång och de tusentals arbetare som slet för att de storslagna templen i Luxor skulle kunna uppföras. Jag frågar om det inte borde ha vuxit fram någon stad i anslutning till det 30 kvadratkil­ometer stora stenbrotte­t. Maria Nilsson sänker rösten en aning:

– Det är den vi letar efter! Två tredjedela­r av alla egyptiska fornlämnin­gar är ännu inte upptäckta, säger hon.

Klockan närmar sig 21. Månen kastar ett blekt sken över Nilens svarta vatten. Uppe på däck sitter forskarna försjunkna i dagens fynd. Maria Nilsson reser sig för att gå och lägga sig. Det finns inte så mycket annat att göra om man ska orka upp vid 05.30 och möta en ny 30-gradig arbetsdag i Gebel el Silsila. Det symboliska löftet hon gav stenbrotte­t den där marsdagen 2007 kommer hon aldrig att svika:

– Silsila är lika mycket vår bebis som Freja. Om bara det politiska och ekonomiska läget tillåter vore det en ära att få tillbringa resten av livet här, säger Maria Nilsson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden