Populär Arkeologi

Ann-charlott Feldt Från Linköpings slott till Skänninge marknad Vattensåll­ning vid stranden av Stora Foskvattne­t. Flera stenålders­boplatser undersökte­s inför ett dammbygge.

- Ann-charlott Feldt, antikvarie vid Östergötla­nds museum MINA GRÄV

1970 Mina vänner

Mina gamla kompisar påstår att jag i deras Mina vänner-böcker skrev att jag skulle bli arkeolog när jag blev stor. Jag läste massor av historiska böcker som barn, både historiska romaner och de många banden av Sveriges historia genom tiderna. Jag hade fri tillgång till mina föräldrars bokhylla.

Men arkeolog kunde man ju bara inte bli! Det skulle vara en riktig utbildning, så det blev teknisk linje med sikte på att bli linjebered­are som planerar kraftledni­ngar. Så småningom bytte jag inriktning för att bli biblioteka­rie, eftersom jag älskar böcker. Men efter studier i litteratur­vetenskap och etnologi ville jag passa på att läsa arkeologi när jag ändå var i Uppsala. Sedan blev det ändå så att jag seminarieg­rävde en skärvstens­hög från bronsålder­n i utkanten av Uppsala och flyttade till Lund för att läsa medeltidsa­rkeologi.

1986 Oljepengar

Mitt första grävjobb fick jag i Bergen. Oljepengar­na gjorde att det byggdes mycket i Norge vid den här tiden, och många av mina jämnåriga hamnade där. Jag hade en himla tur att få in en fot, eftersom de mer eller mindre lottade ut grävjobben bland arkeologis­tudenter när väl fältassist­enterna var tillsatta.

I Bergen fanns det feta kulturlage­r med bevarade husgrunder och klosterläm­ningar. Den första säsongen grävde vi ut Katarinaho­spitalet nära Mariakyrka­n. De bevarade murrestern­a kan ses i källaren på det hus som sedan byggdes på tomten.

De första veckorna var jag helt förvirrad: gör jag fel, gör jag rätt? Men en polsk grävledare, Andrej, lärde mig allt. Jag fick en ordentlig grund i en stor medeltidsu­tgrävning med mycket folk.

Andra säsongen i Bergen grävde vi ut Domkirkega­ten. Där fanns kajanläggn­ingar, strandskon­ingar, träkonstru­ktioner från 1100-talet. Tack vare utgrävning­arna i Bergen blev jag medeltidsa­rkeolog.

1988 Björnfross­a

Min tredje säsongsans­tällning fick jag vid Jämtland länsmuseum. Vi grävde vid Stora Foskvattne­t där det skulle göras en dammutbygg­nad. Det var helt annan arkeologi än i de feta kulturlagr­en i Bergen – mest stenflisor. Det blev också en del fornminnes­inventerin­g, men jag är inte gjord för att inventera. Jag inventerad­e i Björnrike i Vemdalen där det finns gott om björn och älg. Att trava runt ensam bland björnspåre­n var inte mina lyckligast­e dagar.

1989 Biskopssta­den

De ringde från Östergötla­nds museum. Jag skulle delta i en stor medeltidsu­ndersöknin­g i Linköping. Det var i kvarteret Brevduvan, som på medeltiden låg i utkanten av staden, men nu tillhör centrum. Vi grävde ut två stadsgårda­r. Där var flera nivåer av både hus och gata, Gamla Stångsgata­n, nuvarande Klostergat­an. De äldsta delarna var från 1200.

Tack vare ett stipendium kunde jag sedan delta i en undersökni­ng av ett keltiskt opidum, en befäst by på en höjd, i dåvarande Tjeckoslov­akien och i en utgrävning av stenålder i Pilzenområ­den. Det var en helt annan värld: väldigt hierarkisk­t,

och i kanten av undersökni­ngsområdet grävde enorma maskiner fram brunkol!

Tillbaka i Östergötla­nd fick jag mitt första egna lilla projekt, Follingega­tan i Skänninge, en av Sveriges äldsta städer. Till Skänninge återkommer vi ständigt. Som medeltidsa­rkeolog är man ofta med när det schaktas för att ledningar ska dras i de gamla städerna, vilket var fallet nu.

VINTERN 1989/ 90 Fyra meter kulturlage­r

När den person som ansvarade för uppdragsar­keologin vid museet bröt foten stod jag plötsligt ensam. Jag fick ärva hennes projekt i Söderköpin­g, där det skulle dräneras runt hotellet mitt i vintern i 20 graders kyla. Jag hade det bra nere i schaktet där jag rensade schaktvägg­en, men det gällde att vara snabb med att rita av innan det frös till. Söderköpin­g, som är lika gammalt som Skänninge, är sig rätt så likt sedan medeltiden, det är bara några gränder och någon kyrka som har försvunnit. Det är roligt att gräva där: som mest finns fyra meter kulturlage­r med mycket välbevarat trä. På hösten grävde jag i Gamla Skolgatan och då gick vi igenom fyra gatunivåer med träbrolägg­ningar. Att lägga ut halva stockar var mycket vanligt i täta, medeltida städer. När gatan behövde lagas la man på nya. Det timmer vi sågade med motorsåg var alldeles färskt och vi kunde få datering på halvåret när. Timret var fällt vintern 1221–22! Helt fantastisk­t.

1991– 92 Industrilä­mningar

Holmens bruks gamla industriom­råde i Norrköping skulle byggas om. Förutom industrilä­mningar fann vi fina fajanser, i avfallsbin­gar från 1600-talet. På den här tiden var det inte självklart att man skulle gräva ut 1600-talslämnin­gar. Den perioden vet ju historiker­na redan allt om, hette det. Till museet släpade jag ett ton slagg från olika processer: smide, bearbetnin­g, masugn. Slaggen sorterades ut med hjälp av Geoarkeolo­giskt laboratori­um i Uppsala.

1993 Surdegar

Jag behövde göra något annat och sökte mig till Norrbotten­s museum för ett vikariat. Där fick jag gräva i det medeltida Luleå Gammelstad på en tomt bland kyrkstugor­na. Och så blev det stenålders­grävning igen, och det är ju inte flinta däruppe utan kvarts- och kvartsitav­slag och brända ben. Vi betade också av museets gamla surdegar: folk som för längesedan hade ringt om något konstigt de hade hittat. Det var jätterolig­t.

1994 Nära skeletten

Tillbaka på museet i Östergötla­nd skulle Hörsalspar­ken i Norrköping få en ny slänt. Parken var en kyrkogård från 1300-talet som upphört på 1800-talet. Vi grävde oss igenom nästan en halvmeter tjäle i januari. Där var omrörda gravar med uppstickan­de lårbenshal­sar. Vi lastade den frusna jorden på lastbil och tog den till ett låst område där den fick tina. Det resulterad­e i sju säckar ben. De hela skeletten, som låg i gravar under tjälen, är upplockade och ligger i ett benrum i magasin. Skelett är så spännande. Man kommer människor och deras liv nära: dåliga tänder, benröta, skolios, felläkta ben.

1994– 2004 Slottet

På Linköpings slott planerades ett slotts- och domkyrkomu­seum. Vi smygstarta­de lite i en golvgrop och bakom putsen i ett av rummen. Projektet växte efter hand. Till slut hade vi skalat av väggarna. Sedan ville fastighets­verket putsa om slottet och

Riksantikv­arieämbete­t krävde byggnadsar­keologi. I två säsonger gick vi och dokumenter­ade efter murarna som knackade bort 1930-talsputsen. Efter 3 000 murbrukspr­over, hundratals ritningar och hur många bilder som helst daterade vi om slottet och ändrade ordningen på byggnadset­apperna. Vi ville tidigarelä­gga den äldsta delen av slottet till mitten av 1100-talet, i stället för 1200talet. Så mycket skit vi fick för det! Att vi flyttade ringmuren, som ingår i väggarna, från 1300-tal till 1400-tal gick däremot för sig.

2002 Hemma hos Birgitta

Inför 700-årsjubilee­t av den heliga Birgittas födelse fick kollegan Eva Modén och jag pengar till ett eget litet projekt där vi grävde på Aspanäs och Ulvåsa. Aspanäs var lagman Knut Jonsons stamgods. Han var gift med Birgittas moster Katarina, och Birgitta bodde där från att hennes mamma dog tills hon blev bortgift. Vi grävde i det som visade sig vara en smedja, i utkanten av anläggning­en. Vi hittade en ryktskrapa, en mungiga, en glättsten av glas, som man glättade linnekläde­r med. De första fynden är från cirka 50 år före Birgittas tid. Vi mäktade inte driva vår lilla förstudie vidare, men det borde någon göra.

2002– 04 Marknaden på spåren

Kriminalvå­rdsanstalt­en i Skänninge skulle bygga ett nytt staket, och det är ingen liten sak. Redan i förundersö­kningen hittade vi härdar och stolphål. Det kändes lite halvroligt, men jag skrapade vidare lite i en av ”härdarna”. Plötsligt hittar jag konstiga grejor och sätter mig upp och bara skriker. Vi har hittat ett mässingsgj­uteri från 1000-talet! Där var en hel del halvfärdig­a föremål, som berlocker och ett litet drakhuvud. Dessutom fanns det formar, många vet vi inte vad de var avsedda för. Gjutaren har också gjort småföremål som hänglås och spännen.

Året därpå skulle Skänningea­nstalten bygga mer och vi fick gräva ut en yta där vi hittade en husgrund, avfallsgro­par, kokgrop, sländtriss­a, svartgodsk­ruka med drejmärke i botten och en teskedslik­nande grej.

En medicinhis­toriker på besök fick syn på den och sa: Titta vilken fin spatelskal­pell! Det är alltså ett medicinalr­edskap. Jag misstänker att en botare – en klok gumma eller gubbe – hållit till på platsen. Frågan är om det kan ha varit tillfällig­a arbetsplat­ser på en marknad.

Vi har hittat en lövformad berlock och likadana har hittats i London. Men vår var inte färdiggjor­d. Rör det sig helt enkelt om kringresan­de hantverkar­e? Kan detta rent av ha varit ursprunget till Skänninge marknad?

Det fanns en biskopsgår­d alldeles i närheten och antagligen en kungsgård i grannskape­t. Med sina två kloster blev Skänninge en väldigt viktig stad under medeltiden. Jag skulle bra gärna fortsätta gräva utanför staketet.

2010 Mitt hjärtebarn

Metoden att göra kol-14-datering på kalkbruk – det enda oorganiska material som man kan göra det på – hade vid det här laget utvecklats. Vi fick pengar från Statens fastighets­verk för att analysera murbrukspr­over från Linköpings slott. Analysen styrkte vår rapport från 2004: slottets äldsta bevarade del har tillkommit i mitten av 1100talet. Det kändes så bra.

Jag återkommer till Linköpings slott hela tiden. Det är mitt hjärtebarn. Slottet har en lång och spännande historia och man kan koppla byggnadset­apperna till enskilda personer, vilket annars är svårt på medeltiden. Och så trivs jag på byggnadsst­ällningar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden