Populär Arkeologi

Nu kan alla ta del av Valsgärdes fynd

De finaste båtgravarn­a i all sin prakt.

- AV KRISTINA EKERO ERIKSSON

År 1927 gjordes ett märkligt fynd i en moränkulle i Valsgärde, ett par kilometer norr om Gamla Uppsala. När hemmansäga­re Lindberg skulle hämta grus ur kullen blottades plötsligt ett hästkraniu­m, där betslet fortfarand­e satt fast i djurets mun.

Det här var startskott­et för en utgrävning som pågick ända fram till mitten av 1950-talet. Inte mindre än 92 gravar påträffade­s. Av dem har 15 gått till historien, nämligen de rikt utrustade båtgravarn­a, av vilka fem är från vendeltid (550–800) och tio från vikingatid (800–1050).

En båtgrav är en grav där den döde lagts i en båt tillsamman­s med de föremål som behövdes i livet efter detta. Sådana är inte ovanliga, men oftast har båten med den döde kremerats. Så har inte skett i Valsgärde, utan här är föremålen relativt välbevarad­e.

Det är de fyra praktfulla­ste av dessa båtgravar, daterade till mitten av 500-talet fram till början av 700-talet, som arkeologen Kent Andersson granskar närmare i sin bok Krigarna från Valsgärde.

Begravning­arna har skett efter ett särskilt mönster. En roddbåt, mellan åtta och tolv meter lång, har dragits upp från Fyrisån, som rinner tätt förbi gravkullen, och grävts ner i en ränna. Därefter har den döde placerats mitt i båten bredvid sina vapen och sköldar. Nära till hands har föremål för förströels­e lagts, som dryckeskär­l och spelpjäser. Längre fram mot fören ställdes köksutrust­ning som kittel, grytgaffel, bägare, stekpanna och laggkärl. Dessutom proviant i form av nöt, får eller get och gris. I vissa av gravarna ligger jaktfåglar, och utanför relingen kan hästar och hundar vila. Till sist har ett trätak rests över båten, ibland gjort av nävermatto­r, som sedan täckts av grus och jord. Kent Anderssons förtjusnin­g i föremålen lyser igenom och det med all rätt. Äntligen visas dessa fornfynd upp för en större läsekrets med hjälp av fina färgbilder, ackompanje­rade av noggranna och kunniga beskrivnin­gar. Författare­n går tematiskt igenom de rika fynden: hjälmarna, sköldarna, svärden, huggknivar­na, lansarna, pilarna, hästarna och hundarna med sina utrustning­ar, glasen och köksattira­ljerna. Alla gravfynden sätts pedagogisk­t in i sitt historiska sammanhang.

Man fascineras av detaljer, som de utskurna figurerna och mönstren på svärdsskid­or av trä, som en gång varit täckta av tunt skinn där dekoration­erna framträtt. Eller anblicken av en glasskål med tunna pålagda glastrådar. För att inte tala om bildframst­ällningarn­a på metallblec­k och granatpryd­da svärdsknap­par.

Bara den ingående historien om hur föremålen placerats i graven är fantasiegg­ande. Varför har till exempel en kaftan med mönstrade bårder och en skjorta vikts ihop och lagts på ett av de dödas huvuden?

Vilka dessa vendeltida män var, som begravdes på detta sätt, får vi aldrig veta. Men föremålspr­akten i Krigarna från Valsgärde ger oss en glimt av att deras värld inte bara var våldsam utan också mycket vacker.

 ??  ?? En av de berömda hjälmarna som hittades i Valsgärde.
En av de berömda hjälmarna som hittades i Valsgärde.
 ??  ?? Krigarna från Valsgärde Kent Andersson Atlantis
Krigarna från Valsgärde Kent Andersson Atlantis

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden