Populär Arkeologi

En ros är en ros är en ros

Den första boken på svenska om rosens kulturhist­oria.

- AV NILS RINGSTEDT

Rosens knopp är näktergale­ns hjärta är den första boken på svenska om rosens kulturhist­oria; allt om rosen från antiken och till nutid och om hur rosen behandlas i örtaböcker och botaniska verk, skönlitter­atur och trädgårdsh­andböcker. Framför allt skildras rosen ur ett europeiskt perspektiv, men även dess historia i Persien, som vi har fått både rosor och rosberätte­lser ifrån. Trädgårdar var viktiga i den persiska kulturen och för de klassiska persiska poeterna.

Ända från antiken har rosen använts för att beskriva det som är vackert, värdefullt och behagligt. Rosen nämns första gången i skrift i västvärlde­ns äldsta bevarade diktverk, Homeros Iliaden från 700-talet f.kr.

Sedan förekommer den i flera antika skrifter. Intresset för rosor var mycket stort i romarriket och rosen omnämns i Marcus Terentius Varros (116–27 f.kr.) handbok om lanthushål­lning, De re rustica. I mer än tusen år lästes den romerska encykloped­in Naturalis historia av Plinius den äldre (23–79). Där inleder rosen avsnittet om blommor. Plinius beskriver de rosor som förekom i det romerska riket och hur man odlade dem.

Det vanliga var att beskriva rosen som en medicinalv­äxt. Men förutom som medicin har rosen använts i mat, som prydnad och i skönhetsvå­rd. Redan på 900-talet hade perserna lärt sig att fram- ställa rosenvatte­n. Med islams utbredning spreds inte bara själva rosenvattn­et utan också kunskapen om destilleri­ngsprocess­en.

Inte förrän på 1200-talet återfinns en saklig beskrivnin­g av själva rosen. Från att ha varit en nyttoväxt blev den i början av 1800-talet en trädgårdsp­rydnad.

Med ökad koloniseri­ng och handel kom många nya växter till Europa, inte minst olika sorters rosor från Kina. Då ökade antalet rosenarter markant, och rosorna beskrevs i olika böcker från 1800-talets början.

Den ros som var känd i frankernas och germanerna­s riken under medeltiden var nyponrosen – inte den odlade rosen hos greker och romare. Inte förrän man på slotten börjar anlägga trädgårdar och plantera så kallade ”hundrablad­srosor” blev kulturrose­n dikternas ros. Då började den förekomma som symbol i olika sammanhang. Den kunde vara en dödssymbol – en dödens budbärare. Gravar har länge smyckats med rosor. Lancaster och York var två engelska släktgrena­r som stred mot varandra i rosornas krig. Lancaster hade en röd ros i sitt vapen och York en vit.

Bland de medeltida texterna finns den kända boken Roman de la rose (Romanen om rosen) från 1200-talet. Och så rosen som symbol för kärleken och för livets korthet i texter från antikens Rom till vår tids populärmus­ik.

Noter, beskrivnin­gar av de personer som nämns i boken, ett bildregist­er och ett utförligt index är värdefulla bilagor, men framför allt är bokens många och synnerlige­n vackra bilder värdefulla: av rosor, av rosor som inslag i målningar från medeltid och framåt och rosor avbildade i medeltida handskrift­er. Håkan Kjellin har mycket engagerat och ingående skildrat rosens kulturhist­oria i sin läsvärda bok.

”Från att ha varit en nyttoväxt blev rosen i början av 1800-talet en trädgårdsp­rydnad.”

 ??  ??
 ??  ?? Rosens knopp är näktergale­ns hjärta. Kulturhist­oriska strövtåg i rosens värld Håkan Kjellin CKM förlag
Rosens knopp är näktergale­ns hjärta. Kulturhist­oriska strövtåg i rosens värld Håkan Kjellin CKM förlag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden