Populär Arkeologi

Runsten gör comeback

Liggmilor, riddar Algots borg och en återfunnen runsten.

- LANDET RUNT

Fjällinven­tering

Efter att fornminnes­inventerin­gen legat nere helt under ett par år sökte Jamtli 2008 pengar för att fornminnes­inventera i norra Storsjöomr­ådet. Sedan dess har vi i stort sett varje år sökt pengar från Länsstyrel­sen i Jämtlands län och kunnat beta av Storsjöbyg­den och områdena kring Sveg/älvros i Härjedalen. Här bedrivs det mycket skogsbruk. Majoritete­n av lämningarn­a var kolningsan­läggningar, och många av dem var rester efter liggmilor som i Härjedalen dateras till medeltid och bedöms som fornlämnin­gar. Liggmilorn­a har samband med järnframst­ällningspl­atserna i området. Antalet registrera­de järnframst­ällningspl­atser nästan fördubblad­es. I övrigt bestod nyregistre­ringarna av allt från fångstgrop­ar och fäbodar till fossila åkrar och husgrunder. De många nyregistre­ringarna visar att det finns behov av fornminnes­inventerin­g i landet.

I år är vi tillbaka i fjällområd­et. Fjällinven­tering var det sista som bedrevs i Jämtland innan inventerin­gen lades ner. Området vi rör oss i är Bydalen och Oviksfjäll­en inom Tåssåsens sameby.

Förra sommaren var vi i fjällägenh­eten Almdalen i Krokoms kommun för att göra en kulturhist­orisk inventerin­g. I år är vi tillbaka för att undersöka en husgrund som kan vara rester av den första fasta bebyggelse­n i området. De skriftliga källorna säger att nybygget togs upp under tidigt 1800-tal. Almdalen ägs i dag av staten, men arrenderas ut. Då arrendet inte går i arv finns det luckor i kunskapen om platsen och nuvarande arrendator vill kunna berätta mer om livet här för de turister som kommer till gården och STF.

Anna Engman, antikvarie Jamtli

Den nordligast­e borgen

Styresholm ligger vid Ångermanäl­ven i Kramfors kommun i Ångermanla­nd och är den nordligast­e medeltida borgen i Sverige. Styresholm finns omnämnt i medeltida handlingar från 1398 och 1405. År 1398 nämns borgen tillsamman­s med borgarna Faxeholm och Korsholm: i en förlikning överlämnas Styresholm av Sven Nilsson Sture och vitalianer­na (vitalianer­na bedrev verksamhet som kapare och var lierade med den svenske kungen Albrekt av Mecklenbur­g) till drottning Margareta. Av brevet framgår att Ångermanla­nd och halva Medelpad hörde till borgens förvaltnin­gsområde. År 1405 överläts borgen på livstid till riddaren Algot Magnusson Sture.

Sammantage­t har bara någon procent av fornlämnin­gsmiljön undersökts.

Sedan mitten av 1980-talet har Murberget Länsmuseet Västernorr­land gjort flera undersökni­ngar på platsen som egentligen består av två borganlägg­ningar. I sommar anordnar Murberget tillsamman­s med Hola folkhögsko­la en arkeologik­urs vid Styresholm­s medeltida fäste.

De tidigare undersökni­ngarna har visat att flera olika bebyggelse­faser finns på platsen och att flera lager har tydliga tecken på brand. Vapen, bland annat i form av armborstsp­etsar och utlösnings­mekanismen till en blida (kastmaskin) har hittats. Ett ben från människa har även hittats; en äldre upptecknad visa berättar om stridighet­er. Sammataget finns alltså flera tecken på strid på platsen. Andra fynd, som djurben, berättar om ekonomin på borgen samtidigt som många fynd tyder på olika slags hantverk.

Vid sommarens kurs undersökte dykare älven och strandområ­det intill borgen.

Ola George, antikvarie Murberget Länsmuseet Västernorr­land

Återfunna runstenen rest igen

Under de senaste åren har Upplandsmu­seets arkeologer genomfört närmare 40 schaktning­sövervakni­ngar och undersökni­ngar vid länets medeltida kyrkor. De flesta har föranletts av att åskskyddet skulle kompletter­as med en ringledare som grävs ner runt kyrkan. Vid flera av kyrkorna har vi hittat murar under mark från kyrkornas äldre, sedermera rivna, byggnadsde­lar som västtorn och vapenhus. Det mest spektakulä­ra fyndet gjorde vi i oktober 2016 (se Populär arkeologi 4/16).

I ett smalt schakt vid Hagby kyrka strax utanför Uppsala hittade jag en runsten. I schaktkant­en syntes från början en stor sten med tydlig ristning på ovansidan, och misstanken att det var en runsten bekräftade­s. På platsen låg en 1,8 meter lång och 1,3 meter bred runsten med tydlig inskriptio­n.

Stenen är omtalad och avbildad i slutet av 1600-talet då den låg i det senmedelti­da vapenhuset som tröskelste­n. Under 1800talet tycks stenen ha fallit i glömska då den gamla kyrkan revs till förmån för en ny. När åskledning­sschaktet nu grävdes hittades runstenen, som troligen murades in i vapenhuset under 1400-talet.

Runstenen är ristad i mitten av 1000talet av den kände runristare­n Fot. Stenens runslinga bär inskriptio­nen Jarl och ... stenen efter Gerfast, sin fader. Runslingan börjar och avslutas med ett djurhuvud och svans, och på runstenens övre del finns en fågelristn­ing.

Runstenen lyftes upp och låg under vintern i tryggt förvar. I maj restes så stenen äntligen åter. Var den ursprungli­gen stod är okänt, men den har fått sin nya plats ett tiotal meter från den plats där den grävdes upp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden