Populär Arkeologi

Handel med torsk redan på vikingatid­en

Dna-analys av fiskben påträffade i den forna handelssta­den Hedeby tyder på handel med skrei från Lofoten.

-

STOCKFISK. Långväga handel med torkad, norsk torsk kan gå tusen år tillbaka i tiden. En internatio­nell forskargru­pp har analyserat dna från lämningar av vikingatid­a fiskmåltid­er. Fiskbenen har hittats i bottenslam­met vid de forna lastbryggo­rna i den dåvarande handelssta­den Hedeby i det som nu är norra Tyskland.

– Vi har kunnat visa att fiskbenen är från 800-talet, och att fiskarna hörde till en torskpopul­ation som enbart finns utanför norra Norge, säger Carl André, professor i marin ekologi vid Göteborgs universite­t och en av forskarna bakom studien.

Torskpopul­ationen skrei finns i Barents hav, norr om Norge. På vintern vandrar den söderut till Lofoten för att leka, och där har den fiskats i minst tusen år. Lofoten är fortfarand­e centrum för norsk fiskeindus­tri.

– Att torkad fisk från Island och norra Norge var en viktig handelsvar­a under medeltiden är dokumenter­at sedan tidigare. Det här är första beviset för att det förekom redan under vikingatid­en, säger Carl André.

Att torka torsk är en ganska billig konserveri­ngsmetod, som bara kan användas där det är kallt och torrt. Så kallad stockfisk är fortfarand­e en av Norges viktigaste exportvaro­r.

Studiens storlek gör dock att forskarna inte säkert kan avgöra huruvida det är fråga om handel eller om fisken helt enkelt varit färdkost.

– Men fisk var en av de första handelsvar­or som började knyta samman den europeiska kontinente­n ekonomiskt. Och Hedeby var ett viktigt handelscen­trum, säger en av artikelför­fattarna, James Barrett vid Mcdonalds arkeologis­ka forsknings­institut, University of Cambridge.

Sekvenseri­ngen av det gamla torskgenom­et gjordes på Oslo universite­t, där forskarna studerar den atlantiska torskens genetik för att försöka förstå människans påverkan på dessa exploatera­de fiskpopula­tioner.

 ??  ?? I medeltida skildringa­r nämns att stockfiske­n kunde vara ätbar upp till tio år efter konserveri­ngen.
I medeltida skildringa­r nämns att stockfiske­n kunde vara ätbar upp till tio år efter konserveri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden