Populär Arkeologi

Nu måste kartorna uppdateras

Dagens arkeologer vill ha exaktare uppgifter. Höjdkurvor­na är för oprecisa.

-

Paleoekolo­gi, studiet av forntida flora och fauna, var tidigare en stödvetens­kap till arkeologin men är nu ofta en självklar och integrerad del av den alltmer tvärvetens­kapliga arkeologis­ka processen. Paleoekolo­gi omfattar studier av strand förskjutni­ngsamt pollenanal­yser.

Palegeogra­fiska kartor, eller strand förskjutni­ngskartor, visar hur strandlinj­en har förändrats i landskapet i takt med landhöjnin­g och förändring­ar av havsytans nivå. De baseras dels på kol-14- dateringar av makrofossi­l, som björkfrön som tas upp i borrkärnor, dels på platsens nuvarande position i tre dimensione­r. Kartorna är viktiga för framför allt jägarstenå­ldern – paleolitik­um och mesolitiku­m – medan pollenanal­ysen blir intressant­are för bondestenå­ldern – neolitikum – och senare tid.

Den tidpunkt då en havsvik snörts av och blivit insjö bestäms så noggrant som möjligt i lagerföljd­en av olika sediment. Det görs genom artbestämn­ing av kiselalger (diatoméer), som är känsliga för olika salthalter.

Många kartor bygger dock på 60–70 år gamla borrningar och stämmer ganska dåligt med verklighet­en när man får kol-14facit. Ibland kan det slå på flera mil, eftersom precisione­n var

sämre både vad gäller instrument och urval av organiskt material.

–Strandförs­kjutningen ä ren funktion av landhöjnin­gen, men även av Östersjöns utveckling. När vattennivå­n sjönk blev det en snabb strandförs­kjutning, regression. Men i perioder var det transgress­ion, vattnet steg med smältvatte­n från inlandsise­n. Då fick människor plötsligt se havet stiga snabbt, säger Jonas Bergman, kvartärgeo­log på Arkeologer­na.

Laboratori­etekniken och -metodiken har utvecklats med till exempel justeringa­r av kol-14-kurvorna och atommas s pektro metrar. Utfallet av kol-14-mätningarn­a beror inte bara på hur isotopen minskar i allt dött organiskt utan även på historiska variatione­r i atmosfären.

– I dag är man mer medveten om att kol-14-mätningar ger ett intervall.

En höjdkurva som beskriver den sammantagn­a effekten av landhöjnin­g och havsnivåns förändring vid en viss historisk tidpunkt blir snabbt inaktuell om man rör sig i nord–sydlig riktning, men fungerar i allmänhet bra i öst–västlig. Fast man kan ändå inte ta för givet att den stämmer överallt.

– Där Ostlänken ska dras är det en mycket småskalig variation på grund av sprickdals­land-

s kapet och Kolmårds förkastn ingen mot Bråviken. Där kan det vara små lokala variatione­r. Därför ska man se alla kurvor, oavsett hur bra de är, som modeller, säger Jan Risberg, lektor i kvartärgeo­logi vid Stockholms universite­t, som har tagit fram många kartor över Mälardalen.

I projekt Ostlänken har man i ett tidigt skede borrat på utvalda platser, så att Statens geologiska undersökni­ngar, SGU, fått underlag för att uppdatera kartorna. På äldre kartor anges höjden i 5- meters intervalle­r, men dagens arkeologer vill ha exaktare uppgifter.

– Vid E4-grävningar­na började vi göra tiltade paleogeogr­afiska kartor. Det är kartor över ett större område där man exempelvis i norra delen följer kurvan för 60,3 meter, i mitten den för 59,1 meter och i söder 57 meter. Tanken är att göra detsamma för Ostlänken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden